Push & Pull project – eindrapport beschikbaar

In het kader van het Europese Push & Pull project hebben sinds 2014 acht steden in Europa geëxperimenteerd met parkeermaatregelen om het gebruik van energiezuiniger vervoer te stimuleren. De maatregelen en de effecten zijn in het afgelopen jaar in kaart gebracht.

In het eindrapport worden de bevindingen van de acht steden beschreven: Krakow (PL), Örebro (SE), Iasi (RO), Bacau (RO), Ljubljana (SI),Nottingham (UK), Tarragona (ES) en Gent (BE).

In het algemeen betreffen de “push”maatregelen uitbreiding van de zone met betaald parkeren, verhogen van parkeertarieven in de centrale zone en het beperken van parkeernormen bij nieuwe projecten. De “pull”maatregelen omvatten vaak een betere informatie over het openbaar vervoer (bv real time weergave van de dienstregeling) en extra (parkeeer)voorzieningen voor fietsen. Als effecten worden meer reizigers in het openbaar vervoer gerapporteerd en een daling van de parkeerdruk (in de drukste gebieden) waardoor minder zoekverkeer.

Tijdens het project zijn er 17 nationale trainingen voor beleidsmakers georganiseerd in verschillende EU landen. In totaal, zijn er meer dan 600 parkeer-professionals getraind.

Behalve het eindrapport is ook materiaal geproduceerd voor training van lokale beleidsmakers in de landen en in 18 talen beschikbaar op de website www.push-pull-parking.eu