Commissie Gemeenten, hét netwerk van parkeermanagers

Binnen de Vexpan is een aparte Commissie Gemeenten die de belangen van de grootste parkeerexploitanten van Nederland behartigt. In dit netwerk van parkeermanagers spreken vakgenoten ieder kwartaal met elkaar over actuele en nieuwe thema’s rond parkeren. Tweejaarlijks organiseren we Themadag Gemeenten. Bovendien dragen we bij aan landelijke ontwikkelingen.

 

We staan dagelijks met onze voeten op een parkeerplaats. Geen vraag is gek! Ook voor gemeenten die geen parkeergarages hebben of zelfs geen parkeerregulering zijn wij bereikbaar. En een aantal zaken kan je gratis inzien/downloaden, en wat andere zaken moet je Vexpanlid voor zijn. Door lid te worden van de branchevereniging en de Commissie ben je in staat om gezamenlijk op te treden en specifieke belangen te behartigen. Dit kan van invloed zijn op beleidsvorming en regelgeving op het gebied van parkeren, met een focus op de behoeften van gemeenten. Op deze pagina informeren wij jou over de kennis die wij met elkaar en de leden van Vexpan delen.

Kwartaaloverleg: inzichten in lokale ervaringen

Elk kwartaal vindt een overleg plaats waar we steeds bij een andere gemeente te gast zijn. We spreken over actuele thema’s zoals:
– de implementatie van het digitale parkeerrecht gehandicaptenparkeerkaart,
– laadinfrastructuur en
– belparkeren in parkeergarages.

 

In het tweede deel van het overleg geven de gemeenten inzicht in actuele lokale kwesties. Bijvoorbeeld ervaringen rond het invoeren van stadsbreed betaald parkeren, het opheffen van parkeerplaatsen, handhaving op fietsparkeren en shop&go-mogelijkheden voor parkeerders. In de Vexpansie nieuwsbrief geven we een terugkoppeling van het kwartaaloverleg.

 

Van elkaar leren

Tussen de overleggen door leggen gemeenten elkaar een vraag of dilemma voor. De reacties van alle commissieleden bundelen wij. Hierdoor leren gemeenten veel van elkaar en hoeven we niet iedere keer het parkeerwiel opnieuw uit te vinden. Wat werkt wel en wat werkt niet? Deze achtergrondinformatie haal je niet uit de krantenartikelen.

 

Bijdragen aan landelijke ontwikkelingen

Als Commissie Gemeenten worden wij ook uitgenodigd bij andere werkgroepen. Zo dragen wij bij in landelijke ontwikkelingen zoals gehandicaptenparkeerkaart en het oplossen van maximale parkeerduur met gemeenten, NPR en Empaction.
De Commissie Gemeenten is vertegenwoordigd in:

 

  • Vexpan werkgroep CLIP en Brandveiligheid
  • SHPV regiegroep Digitale GPK

 

Themadag Gemeenten

Vexpan vindt het belangrijk om momenten te creëren waar kennis delen plaatsvindt tijdens ontmoetingen. Daarom organiseert de Commissie Gemeenten om het jaar de Themadag Gemeenten. Een bijeenkomst voor medewerkers van gemeenten. Zowel leden als niet-leden van Vexpan zijn welkom.

 

Leden Commissie Gemeenten 

De gemeenten die lid van van de Commissie Gemeenten zijn (klik op de link voor contactgegevens):

 

Daarnaast zijn meer gemeenten lid van Vexpan. In de ledenlijst kun je op gemeenten selecteren.

 

Gemeenten die lid zijn van Vexpan

 

Dennis Bruin: 'Kennisdelen zit in ons dna’

Dennis Bruin is Parkeermanager bij Gemeente Leiden en voorzitter Commissie Gemeenten.

 

‘Als (middel)grote stad Leiden met veel scholen hebben wij het kennisdelen als kennisstad in ons dna zitten. Wat is er leuker dan jouw opgedane kennis en/of ervaring met anderen te delen. Dit kan een positieve of een negatieve ervaring zijn. Ik deel zoveel als mogelijk en zo actief mogelijk. Dit ook soms alleen al om mensen in verbinding met elkaar te stellen. Ik leer telkens weer van de ervaringen van anderen!’

 

‘Bij ons speelde vrij plotseling een vraag over een parkeervergunning voor parkeervoertuigen. Na een kort mailrondje kon ik mijn wethouder en de gemeenteraad informeren hoe dit geregeld is bij andere gemeenten. Dit maakt dat onze parkeerkeuzes die wij aan de gemeenteraad of het college van B&W voorleggen altijd sterker.’

Lees meer

Natascha Kijk in de Vegte: ‘Nuttig voor nieuwkomers in de parkeerwereld’

Natascha Kijk in de Vegte is Beleidsmedewerker parkeren bij Gemeente Hengelo.

 

‘Mijn gemeente is niet heel groot en de parkeerafdeling is dan ook klein. Het is heel prettig om – naast adviezen van (parkeer)adviesbureaus – ook de ervaringen, visies en praktijksituaties van andere gemeenten te horen.
Bij de commissie zit veel kennis en ervaring. Vexpan organiseert regelmatig kleinere en grote bijeenkomsten over specifieke onderwerpen. Daarnaast is het een goede netwerkorganisatie. Het is goed om te weten wat er speelt in het vakgebied, welke bedrijven welke ervaring en expertise hebben. Als je net als ik een nieuwkomer in de parkeerwereld bent, is kennis en ervaring van collega’s uit andere gemeenten altijd nuttig.’

Lees meer

Sarah Senhaji: ‘Veel uitdagingen spelen ook in andere gemeenten’

Sarah Senhaji is Beleidsmedewerker Parkeren bij Gemeente Ede.

 

‘Ik ben lid van de Commissie Gemeenten, omdat de commissie zich richt op kwesties die specifiek relevant zijn voor de parkeeruitdagingen waarmee gemeenten worden geconfronteerd. Dit varieert van regelgeving en beleid tot stedelijke planning en mobiliteitsvraagstukken. Daarnaast biedt deelname aan de Commissie Gemeenten de kans om contact te leggen en samen te werken met andere gemeenten die soortgelijke uitdagingen op het gebied van parkeerexploitatie ervaren.’

 

‘Het heeft mij geholpen om te weten dat veel uitdagingen ook in andere gemeenten speelt. Sommige uitdagingen hebben andere gemeenten al oplossingen voor bedacht. Het is fijn daarover te kunnen sparren.’

Lees meer

Wat bespreken we 

Hier delen we wat we binnen de Commissie Gemeenten bespreken. Meer informatie voegen we binnenkort toe.

Stel je vraag

Heb je een inhoudelijke vraag? Leg deze voor aan de Commissie Gemeenten of het Vexpan Expertteam via info@vexpan.nl

Stuur een e-mail

Meld je aan

Heb je belangstelling om lid te worden van de Commissie Gemeenten? Als je bereid bent actief deel te nemen aan een belangrijk netwerk van parkeermanagers en je iets te brengen hebt ben je van harte welkom. Meer hierover lees je in ons huishoudelijk reglement. De Commissie Gemeenten heeft wel een maximum aantal deelnemers en zoekt naar een goede verdeling over het land van leden.

Meld je aan

Nog geen lid van Vexpan?

Word ook lid van Vexpan. Door lid te worden van de branchevereniging en de Commissie ben je in staat om gezamenlijk op te treden en specifieke belangen te behartigen. Dit kan van invloed zijn op beleidsvorming en regelgeving op het gebied van parkeren, met een focus op de behoeften van gemeenten.

Meer voordelen als lid