Evolutie van Verkeersinformatie: Real Time Traffic Information (RTTI) Sleutel tot Slimme Mobiliteit
In een wereld waarin mobiliteit een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, is de behoefte aan actuele, nauwkeurige en relevante verkeersinformatie groter dan ooit.
Op 1 januari 2025 gaat de herziene Europese RTTI-verordening (Real Time Traffic Information) in.
Ties de Groot bestuurslid Vexpan
Houders van databronnen worden verplicht om deze data real time en van goede kwaliteit aan te bieden. Serviceproviders moeten vervolgens deze data ook in hun diensten verwerken, mits de data van goede kwaliteit is en bruikbaar is. De regelgeving beoogt een dialoog tussen datahouder en datagebruiker, waarbij beide partijen verantwoordelijk zijn in het proces voor de kwaliteit van de data.
Voor wegbeheerders zijn de voordelen dat ze enige invloed kunnen krijgen op routekeuzes door serviceproviders, meer verkeersveiligheid door diensten als ISA, een boodschap bij een weggebruiker laten komen zonder dat daar altijd een DRIP voor nodig is. Maar het vraagt wel kwalitatieve en actuele data – Real Time – en daarmee de nodige inspanningen om de data inderdaad real time te krijgen en te houden.
RTTI is niet zomaar een stap vooruit in navigatiesystemen; het vertegenwoordigt een cruciale stap in de richting van slimmere, efficiëntere en duurzamere mobiliteit. Met behulp van technologieën, zoals GPS, gegevensverwerking en connectiviteit, biedt RTTI bestuurders real time inzicht in de verkeersomstandigheden, waardoor ze files kunnen vermijden, reistijden kunnen optimaliseren en hun rit aanzienlijk comfortabeler en veiliger kunnen maken.
Dit artikel van CROW van Gerard van Dijck Kenniswerker CROW verkent RTTI verordening en beschrijft tegelijkertijd de impact ervan op verkeersmanagement, veiligheid en duurzaamheid. Er wordt ook ingegaan op de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de implementatie van RTTI.
> Meer informatie Verkeerdata en download RTTI
Meer nieuws
Markante personen uit de parkeerwereld: Fenny Waalkens
Parkeren wordt vaak als ‘negatief’ gezien: te weinig, te duur, niet goed geregeld … Ik wil juist het tegenovergestelde laten zien, dat parkeren iets toevoegt aan de klantbeleving.
Lees meerRaadgevend referendum: veel Amersfoorters tegen nieuw parkeerbeleid
Het zou helemaal misgaan met de retail. En na zou het al helemaal nooit meer goed komen. Maar klopt dat wel? Hoe krijg je met 'makkelijk en gratis parkeren' de binnenstad weer aan de praat.
Lees meerMobiliteitsbeeld 2023
Inwoners van Nederland legden in 2022 meer afstand in Nederland af dan in 2021, maar minder dan voor de coronapandemie (2019). Dit blijkt uit het Mobiliteitsbeeld 2023 van KiM.
Lees meerUitreiking Q-Park Student-Award 2023
Op 9 november is in Maastricht wederom de Q-Park Student-Award uitgereikt. Deze werd in 2014 door samenwerking van Q-Park met de Erasmus Universiteit Rotterdam in het leven geroepen.
Lees meerVanaf 1 januari 2024 rapporteren over CO2-uitstoot van reizen door werknemers
Per 1 januari a.s. gaan er regels gelden om de CO2-uitstoot van reizen door werknemers terug te dringen. De regels zullen opgenomen worden in het Besluit activiteiten leefomgeving, met de Omgevingswet als grondslag.
Lees meerParkeren na corona: terug naar oude gewoontes?
We zien berichten voorbij komen die erop lijken te wijzen dat het autogebruik weer terug is op het oude niveau van vóór corona of zelfs hoger.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.