Uitbreiding Dashboard Deelmobiliteit met deelauto's

Gepubliceerd op: 21 juni 2023

CROW is voornemens het Dashboard Deelmobiliteit uit te breiden met deelauto’s. Om de gegevens van deelauto-aanbieders te laten voldoen aan de privacywet, ligt er nu een tekst die gemeenten kunnen opnemen in hun Algemene Plaatselijke Verordening.

 

Nu fietsen, scooters en bakfietsen goed in het Dashboard Deelmobiliteit zitten, is de ambitie van CROW om hieraan deelauto’s toe te voegen. Hiervoor heeft ICT Recht, in opdracht van CROW, een tekst gemaakt die als wettelijke basis kan dienen voor het vertrekken van informatie door aanbieders van deelmobiliteit. Bekijk hiervoor het Advies deelmobiliteit.

 

Het Dashboard Deelmobiliteit is gelanceerd in 2022. De online tool maakt alle vormen van deelmobiliteit inzichtelijk voor gemeenten. Het dashboard is de voortzetting van het Dashboard Deelfiets dat in 2019 is ontwikkeld om gemeenten meer inzicht en grip te geven in het gebruik van de free floating deelfietsen die op dat moment in opkomst waren.

 

Data-uitwisseling
In 2019 was het pionieren met enkele aanbieders van deelmobiliteit die sindsdien data over het gebruik van hun deelfietsen beschikbaar stellen. Vervolgens heeft CROW de data-uitwisseling gestandaardiseerd en is het delen van data een eis om een vergunning te krijgen voor het aanbieden van deelmobiliteit. Het dashboard laat inmiddels meer dan 13.500 voertuigen zien. Die voertuigen staan verspreid over heel Nederland en het worden er elke dag meer.

 

Het dashboard bestaat uit een aantal onderdelen: aanbod, verhuringen en ontwikkelingen, verbodsgebieden en hubs. Aanbod laat zien waar en hoelang elk voertuig te huur is (of hoe lang het te huur stond in het verleden). Die informatie geeft inzicht in bijvoorbeeld waar overlast ontstaat door langdurig geparkeerde deelvoertuigen op plekken waar ze eigenlijk niet zouden moeten staan of in locaties waar de dichtheid van deelvoertuigen hoog is. Het kaartje hierboven geeft een beeld van de verdeling van deelvoertuigen over Rotterdam.

 

Meer informatie
> Vragen? Neem contact op via info@dashboarddeelmobiliteit.nl
> Bron: www.kennisnetwerkparkeren.nl van CROW

Tags

deelmobiliteit dashboard APV deelauto's

Meer nieuws

Informatiebijeenkomst NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen

NEN organiseert 16 mei een informatiebijeenkomst over NEN 9120. Deze beschrijft wat er nodig is om gebouwen toegankelijk en bruikbaar te maken voor een brede groep gebruikers. Vexpan heeft aanvullend advies.

Lees meer

Weesauto’s: een probleem op straat, maar weinig zicht op beleid

Wegslepen van auto’s is een wezenlijk onderdeel van parkeerregulering. Een bijzonder type, zijn de zogeheten weesauto’s. Hoe gaat gemeente Amsterdam hiermee om? Een vraag van de redactie van Vexpansie.

Lees meer

Renkum kiest voor mensgerichte mobiliteit

Gemeente Renkum heeft een vernieuwde Mobiliteitsvisie met een koerswijziging: van een traditionele, verkeerskundige benadering naar mensgericht. Dit beleid is in eigen beheer ontwikkeld.

Lees meer

Opleiden in parkeerbranche in beweging

Parkeren is een breed vakgebied met complexe vraagstukken. Vandaar dat er een stijgende vraag is naar professionals. Een dubbelinterview met Chantal van der Wolk (Vexpan) en Natalie Veenkamp (DTV Academy).

Lees meer

Rotterdam treedt op tegen foutgeparkeerde deelscooters en -fietsen

Omgevallen scooters, fietsen die plompverloren zijn achtergelaten en bakfietsen die de stoep blokkeren. Rotterdam doet wat aan de parkeeroverlast van deelvervoer. Er komen strengere regels én meer parkeerhubs.

Lees meer

'Inkomsten boa-boetes moeten naar gemeenten'

VVD in Den Haag stelt in een opinieartikel in de Telegraaf voor om de opbrengsten van boa-boetes voortaan ten goede te laten komen aan de gemeentebegrotingen. Zoals bij foutparkeren.

Lees meer
1 2 3 47

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief