Uitbreiding Dashboard Deelmobiliteit met deelauto's

Gepubliceerd op: 21 juni 2023

CROW is voornemens het Dashboard Deelmobiliteit uit te breiden met deelauto’s. Om de gegevens van deelauto-aanbieders te laten voldoen aan de privacywet, ligt er nu een tekst die gemeenten kunnen opnemen in hun Algemene Plaatselijke Verordening.

 

Nu fietsen, scooters en bakfietsen goed in het Dashboard Deelmobiliteit zitten, is de ambitie van CROW om hieraan deelauto’s toe te voegen. Hiervoor heeft ICT Recht, in opdracht van CROW, een tekst gemaakt die als wettelijke basis kan dienen voor het vertrekken van informatie door aanbieders van deelmobiliteit. Bekijk hiervoor het Advies deelmobiliteit.

 

Het Dashboard Deelmobiliteit is gelanceerd in 2022. De online tool maakt alle vormen van deelmobiliteit inzichtelijk voor gemeenten. Het dashboard is de voortzetting van het Dashboard Deelfiets dat in 2019 is ontwikkeld om gemeenten meer inzicht en grip te geven in het gebruik van de free floating deelfietsen die op dat moment in opkomst waren.

 

Data-uitwisseling
In 2019 was het pionieren met enkele aanbieders van deelmobiliteit die sindsdien data over het gebruik van hun deelfietsen beschikbaar stellen. Vervolgens heeft CROW de data-uitwisseling gestandaardiseerd en is het delen van data een eis om een vergunning te krijgen voor het aanbieden van deelmobiliteit. Het dashboard laat inmiddels meer dan 13.500 voertuigen zien. Die voertuigen staan verspreid over heel Nederland en het worden er elke dag meer.

 

Het dashboard bestaat uit een aantal onderdelen: aanbod, verhuringen en ontwikkelingen, verbodsgebieden en hubs. Aanbod laat zien waar en hoelang elk voertuig te huur is (of hoe lang het te huur stond in het verleden). Die informatie geeft inzicht in bijvoorbeeld waar overlast ontstaat door langdurig geparkeerde deelvoertuigen op plekken waar ze eigenlijk niet zouden moeten staan of in locaties waar de dichtheid van deelvoertuigen hoog is. Het kaartje hierboven geeft een beeld van de verdeling van deelvoertuigen over Rotterdam.

 

Meer informatie
> Vragen? Neem contact op via info@dashboarddeelmobiliteit.nl
> Bron: www.kennisnetwerkparkeren.nl van CROW

Tags

deelmobiliteit dashboard APV deelauto's

Meer nieuws

Sociaal bewogen parkeerbeleid

Donald Appleyard, professor aan de Berkeley Universiteit in Californië, heeft in 1969 samen met Mark Lintell een studie gepubliceerd over de invloed van verkeer op de leefbaarheid en kwaliteit van de stad.

Lees meer

Autoluw beleid gemeenten: doelen, effecten en rollen

De plek van de auto in steden verandert. Veel gemeenten voeren een autoluw beleid voor de (binnen)stad. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderzocht de redenen en de effecten van de diverse autoluwe maatregelen.

Lees meer

Fietsparkeren rond treinstations

NS-ketenmobiliteit richt zich vooral op het voor- en natransport van de trein: niet alleen autoparkeren, fietsparkeren, OV-fiets, maar ook bagagekluizen, toiletten en wachten op het station.

Lees meer

Samenwerking Vexpan met HAN Automotive

Vexpan gaat samenwerken met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De branchevereniging staat voor kennis opbouwen en delen. Daarin is HAN Automotive een waardevolle toevoeging.

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld: Henk Steennis

Een interview met een markant persoon uit de parkeerwereld: Henk Steennis. "Blijf altijd denken vanuit de gebruiker".

Lees meer

Nota parkeernormen en open normen in een bestemmingsplan: hoe toetst de bestuursrechter?

Als de Afdeling bestuursrechtspraak de hier besproken conclusie overneemt, dan heeft dat voor de praktijk tot gevolg dat onherroepelijke planregels rondom parkeren die worden uitgewerkt bij beleidsregel toch nog aan een volledige rechterlijke toets onderworpen kunnen worden in een procedure tegen een verleende omgevingsvergunning.

Lees meer
1 2 3 28

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief