Staatssecretaris Heijnen enthousiast na bezoek MaaS-pilot Utrecht

Gepubliceerd op: 19 oktober 2022

Staatssecretaris Vivianne Heijnen wilde meer weten over de ervaringen met het Mobility as a Service (MaaS)-pilot Utrecht en was 17 oktober te gast bij Goedopweg en de gemeente Utrecht. De pilot in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn is samen met dienstverlener Gaiyo gestart in 2018 en bedoeld om deelvervoer te stimuleren onder inwoners en ervaringen op te doen: wat werkt, en wat niet. 

 

Door de pilot zijn in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn een paar duizend inwoners gebruik gaan maken van deelvervoer. De goede samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Goedopweg en de app leverancier Gaiyo heeft hier zeker aan bijgedragen.

 

Na het uitwisselen van ervaringen ging het gezelschap naar NS-station Vaartsche Rijn om daar de eerste officiële deelmobiliteitshub met landelijke identiteit te openen. Vanaf nu een plek waar bewoners en bezoekers makkelijk en snel op een elektrische deel(bak)fiets of deelauto kunnen op- en overstappen. Wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht en staatssecretaris Vivianne Heijnen verrichtten samen de openingshandeling.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen is enthousiast over de nieuwe deelhub. “Door deze deelhub kunnen mensen makkelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Ik hoop dat er veel meer van dit soort hubs komen in Nederland, want zowel de reiziger als het milieu gaan er hiermee op vooruit.’

 

Eind 2022 loopt de Utrechtse MaaS-pilot af. De vraag is hoe verder?
Programmamanager van Goedopweg, Esther de Lange, vroeg aandacht voor het stimuleren van regionale samenwerking tussen gemeenten en goede afspraken met hen over het gebruik van deelvervoer. Wethouder Lot van Hooijdonk heeft haar visie gedeeld met de staatssecretaris en ziet veel kansen in deelvervoer om de stad Utrecht te verduurzamen. Aldus Van Hooijdonk: ‘We staan als Utrecht voor een grote mobiliteitsopgave de komende jaren. De ervaringen van de MaaS-pilot en de ontwikkeling van deelhubs, zoals bij station Vaartsche Rijn, leren ons veel over de mogelijkheden voor het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit in onze stad. En dat is randvoorwaardelijk voor het realiseren van de forse woningbouwopgave in de stad.” Begin 2023 volgt er nog een officiële evaluatie van de MaaS-pilot Utrecht.

 

Opening deelhub
Bij de deelhub Vaartsche Rijn staan deelauto’s en elektrische (bak)fietsen. De deelhub is vormgegeven conform de nieuwe landelijke identiteit voor deelhubs (genaamd “HUB”) en dus naast een herkenbaar logo voorzien van de uniforme bewegwijzering, vakmarkering en bebording. Elke reiziger in Nederland weet daarmee wat ze minimaal kunnen verwachten op deze hubs als het gaat om de kwaliteit van het aanbod deelvervoer en eventuele aanvullende diensten. Het sluit daarbij aan op bestaande concepten, zoals het stationsconcept van NS. De komende jaren gaat de gemeente Utrecht meerdere deelhubs realiseren in Utrecht.

 

Goedopweg is een samenwerking van de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Midden-Nederland en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
 

Meer informatie:

> Bron en foto: goedopweg.nl
> Gemeente Utrecht
> Gaiyo deelde de ervaringen met de app al op het Vexpan Nationaal Parkeercongres 2022.

 

Tags

deelmobiliteit samenwerking regio app

Meer nieuws

Deelmobiliteit: zware motiveringsplicht bij ruimtelijke inpassing van projecten

In dit artikel zal uiteen worden gezet welke eisen de jurisprudentie stelt aan de inzet van deelmobiliteit.

Lees meer

Landelijk reizigersonderzoek 2022

Het Landelijk reizigersonderzoek 2022 heeft trends in kaart gebracht in de mobiliteit voor verschillende reismotieven, maar met speciale aandacht voor woon-werk verkeer van 2018 tot en met 2022.

Lees meer

Europees project oplossing mobiliteitsdata

In januari 2023 gaat het nieuwe Horizon Europe-project Emeralds van start. Een internationaal consortium werkt hierin samen aan een Mobility Analytics as a Service-toolset.

Lees meer

Welk beleid op deelmobiliteit? | MaaS Kenniscafé

Een samenhangende en duidelijke visie over het beleid rondom deelmobiliteit is nodig om het gebruik te stimuleren. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Deelmobiliteit gaat daarbij helpen.

Lees meer

Staatssecretaris Heijnen enthousiast na bezoek MaaS-pilot Utrecht

Staatssecretaris Vivianne Heijnen wilde meer weten over de ervaringen met het Mobility as a Service (MaaS)-pilot Utrecht. Bedoeld om deelvervoer te stimuleren onder inwoners

Lees meer

Vexpan Nationaal Parkeercongres gericht op groene toekomst

Hoe maak je parkeren ondersteunend aan ambities van gebieden en steden? Dit was het thema van het uitverkochte Vexpan Nationaal Parkeercongres, waar ook het Landelijk Actieprogramma Parkeren & Verblijven 2023 is gepresenteerd.

Lees meer
1 2 3 5

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief