Landelijke huisstijl voor herkenning deelhubs

Gepubliceerd op: 22 november 2022

Hoe herken je deelmobiliteithubs? Hoe wordt landelijk uniform het gebruik duidelijk? In opdracht van het ministerie van I&W, de provincie Zeeland en de vijf grote gemeenten ontwikkelde bureau Mijksenaar een nieuwe landelijke identiteit voor deelhubs. Vaartsche Rijn in Utrecht heeft de primeur. Daar zijn de hub deelauto’s, (elektrische) fietsen en elektrische (bak)fietsen te huren. Enschede en Vlissingen volgen binnenkort.

 

 

De identiteit voor hubs is het resultaat van een traject van een jaar waarbij samen met een vijftigtal gemeentes, provincies en vervoerders is nagedacht over hoe deelmobiliteithubs herkenbaar gemaakt kunnen worden, en hoe het gebruik van hubs duidelijk wordt voor reizigers. De publicatie werd gemaakt door Mijksenaar met als doel om landelijke uniformiteit rond hubs te creëren. De publicatie is tot stand gekomen dankzij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zeeland, Gemeente Amsterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Eindhoven, Gemeente Rotterdam en Gemeente Utrecht

 

Mobiliteitshubs krijgen in de toekomst een consistente huisstijl, waarbij drie delen te onderscheiden zijn.

 

Het begint met de herkenning aan de hand van het groene logo. Het overzicht laat een de hand van pictogrammen zien wat er op de hub te vinden is aan (deel)voertuigen en andere voorzieningen zoals WC en wifi. Op borden wordt vervolgens in begrijpelijke taal uitgelegd hoe je de voorzieningen gebruikt.

 

De borden & bewegwijzering gebruiken een standaard-set met vierkante pictogrammen. De pictogrammen komen niet alleen terug op het instructiebord, maar ook op tegels op de grond. Vakmarkering geeft aan waar deelvoertuigen gestald staan.

 

Er zijn twee type hubs. Een hub is ‘compact’ wanneer alle soorten deelvervoer overzichtelijk bij elkaar geplaatst zijn. Er is dan meer overzicht, waardoor bepaalde elementen (zoals verwijsborden) niet nodig zijn. Een hub is ‘verspreid’ wanneer de soorten deelvervoer uit elkaar en/of buiten het zicht zijn geplaatst. Er is dan minder overzicht, waardoor extra elementen nodig zijn om de situatie te verduidelijken.

 

Meer informatie
> Download hier de Handboek ‘De identiteit voor hubs

> Bron: kennisplatform CROW

Tags

deelmobiliteithub landelijk huisstijl

Meer nieuws

Uitreiking Q-Park Student-Award 2023

Op 9 november is in Maastricht wederom de Q-Park Student-Award uitgereikt. Deze werd in 2014 door samenwerking van Q-Park met de Erasmus Universiteit Rotterdam in het leven geroepen.

Lees meer

Waar parkeer je jouw mobiliteitshub?

Welke mogelijkheden heb je om een hub te creëren die waarde toevoegt aan jouw gemeente?

Lees meer

Zwolle: Plannen voor eerste mobiliteitshub in Weezenlanden-Noord

De binnenstad van Zwolle is volop in ontwikkeling. Voor de auto wil de gemeente rondom het centrum zogenaamde mobiliteitshubs bouwen. 'Daarmee houden we de binnenstad bereikbaar en toegankelijk.'

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld: Hillie Talens

In de visie van Hillie Talens is parkeren in belangrijke mate een financieel-economische opgave.

Lees meer

Tijd voor een nieuwe (parkeer)balans

Zijn het nieuwe inzichten die een nieuw tijdperk inluiden voor autogebruik en autoparkeren?

Lees meer

Dura Vermeer en BAM Infra vergroten hergebruik bouwmaterialen

Dura Vermeer en BAM Infra roepen grond-, weg- en waterbouwbedrijven op om DuSpot in gebruik te nemen. De softwareoplossing matcht vraag en aanbod van herbruikbare bouwmaterialen.

Lees meer
1 2 3 4

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief