Aftrap ‘Samen aan de slag met Fietsparkeren’

Gepubliceerd op: 02 juli 2024

Vorige week vond het Vexpan Seminar Fietsparkeren plaats. Dit is de aftrap om als Vexpan samen aan de slag te gaan met fietsparkeren. ‘Het was een verrassend leuke dag om met elkaar te brainstormen. Een goede opzet’, aldus een van de deelnemers. Wat kunnen de leden van Vexpan, Platform Parkeren Nederland bijdragen? Het antwoord erop was: ‘De fiets minstens zo serieus nemen als de auto.’

 

En dat blijkt uit de betrokkenheid van alle deelnemers; een mix van gemeenten en leveranciers en van advies- en onderzoekbureaus en onderwijs. Met de input van het seminar willen we een gezamenlijke opdracht opstellen om als Vexpan leden en partners tot oplossingen te komen. De uiteindelijke opdracht en aanpak presenteren we tijdens het Vexpan Nationaal Parkeercongres op 17 oktober 2024. Profwielrenner en fietsburgemeester van Zwolle, Marijn de Vries, is dan de dagvoorzitter.

 

Thema introduceren
Om het onderwerp fietsparkeren vanuit verschillende kanten te belichten, werkten diverse samenwerkingspartners mee:
HAN Automotive Research, onderzoekspartner
European Parking Association, Europese belangenbehartiging en pilot fietsparkeren
CROW, samenwerkingspartner en kennisinstituut, handboek Fietsparkeernorm + Tour de Force
Goudappel, adviesbureau dat momenteel aan een tool werkt
Trajan – Verkeer & Mobiliteit, onderzoeksbureau gespecialiseerd in parkeer-, verkeer- en fietsonderzoek
Daarna ging iedereen in groepjes met de onderwerpen aan de slag.

 

Keurmerk fietsparkeren
Dennis Bruin, voorzitter Vexpan Commissie Gemeenten: ‘Als ik een ding uit deze dag haal dan is het dat er inmiddels een breed draagvlak is voor een keurmerk of handvaten om te toetsen of wij met zijn allen een goede kwalitatieve stalling bouwen/hebben voor fietsen.’ Hij is ook een van de keurmeesters van de ESPA Awards, het keurmerk voor parkeergarages.

 

Samen met EPA
Peter Dingemans was aanwezig als bestuurslid van Vexpan en EPA, European Parking Association. EPA is de initiatiefnemer van de ESPA Awards. ‘Deze bijeenkomst laat zien dat we hier zeker mee aan de slag gaan.’ Het Vexpan bestuur heeft na het seminar uitgesproken om hiermee actief verder te gaan. Bestuurslid Arnold Geytenbeek voegt daaraan daadkrachtig toe: ‘Om hieraan invulling te geven zullen wij na het zomerreces een bijeenkomst beleggen om met elkaar van gedachten te wisselen over de invulling en reikwijdte en de punten die tijdens het seminar aan bod zijn gekomen.’

 

Onderzoeken en ervaringen delen
De samenwerkingspartners lieten diverse onderzoeksresultaten zien en tooling. De deelnemers deelden onderling ervaringen uit. Deze resultaten en best practices zullen in de nabije toekomst op een themapagina worden gedeeld op de website van Vexpan.

 

Doordat het seminar bij het campus van de HAN Automotive Research plaatsvond, werden al linkjes gelegd. Leden die mee willen werken aan onderzoeken, studenten nodig hebben of stageplekken willen bieden. En zo is er op alle vlakken onderling kennis. ervaring en aanbod gedeeld tijdens deze bijeenkomst.

 

Met dank aan de sprekers Koen Lau, Jeroen van Luyn, Rick Schotman, Jacob de Vries, Stan Wolters, Peter Dingemans en in de voorbereiding ook Michel van Scherpenzeel. En we danken alle deelnemers voor hun betrokkenheid, input, kennis delen.

 

 

Meer informatie
> HAN Automotive Research, | Artikel Vexpansie
> European Parking Association, Europese belangenbehartiging en pilot fietsparkeren
> CROW, samenwerkingspartner en kennisinstituut, handboek Fietsparkeernorm + Tour de Force
> Goudappel, adviesbureau dat momenteel aan een tool werkt
> Trajan – Verkeer & Mobiliteit
> Vexpan Nationaal Parkeercongres op 17 oktober 2024

Tags

seminar fietsparkeren parkeeroplossingen

Meer nieuws

Rechtvaardige straten in schoolomgevingen

Hoe is in Nederland het halen en brengen van kinderen bij schoollocaties georganiseerd? Vanuit de redactie van Vexpansie deelt senior beleidsadviseur Christian Ratering een aantal visies en onderzoeken.

Lees meer

Aftrap ‘Samen aan de slag met Fietsparkeren’

Vorige week vond het Vexpan Seminar Fietsparkeren plaats. Bekijk de terugblik en ontdek hoe Vexpan en partners samenwerken aan innovatieve oplossingen voor fietsparkeren.

Lees meer

Parkeergarage Station Haarlem: een renovatie voor optimaal parkeercomfort

Interparking Nederland voltooide in juni de renovatie van Parkeergarage Station in Haarlem. In dit interview spreken we met Erwin Lund en Bojan Robbe over de technische oplossingen en verbeterde parkeerervaring.

Lees meer

Betaald parkeren P+R Breukelen

Provincie Utrecht heeft besloten betaald parkeren te gaan invoeren op P+R Breukelen en heeft de parkeertarieven bekend gemaakt. Met betaald parkeren zetten ze in op bewuster gebruik van P+R Breukelen. De gemeente Stichtse Vecht was fel tegen.

Lees meer

Maastricht voert progressief parkeertarief in

Maastricht voert op 1 juli een progressief parkeertarief in voor parkeren op straat. Door een rechterlijke uitspraak mag een maximale parkeerduur op straat niet meer. Om de stad levendig en bereikbaar te houden, wil zij dat langparkeerders in een garage parkeren.

Lees meer

Q-Park Frontenpark flink uitgebreid

In een zeven maanden durende verbouwing is Q-Park Frontenpark niet alleen getransformeerd tot Mobility Hub, maar ook uitgebreid met een drielaagse parkeergarage. Op 25 juni heeft wethouder John Aarts de locatie feestelijk heropend.

Lees meer
1 2 3 38

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief