Onderzoek studenten HAN Automotive voor VEXPAN: Fietsmobiliteit in 2040
Vanuit de samenwerking tussen Vexpan en HAN Automotive hebben 4e-jaars studenten onderzoek gedaan naar de opkomende trends en de rol van de lichtste mobiliteit (fietsen en aanverwante vervoersmiddelen) in een binnenstedelijke omgeving. De vraag waar de studenten voor stonden was om een beeld te schetsen van binnenstedelijke fietsmobiliteit in 2040 om te komen met oplossingen voor de dan geldende fietsparkeerproblematiek.
Van de redactie Vexpansie | Koen Lau, Projectleider en Hoofddocent HAN Automotive Research
Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het Double Diamond model, waarbij in een eerste slag onderzoek gedaan wordt om duidelijkheid te verkrijgen in de problematiek en focus te leggen naar oplossingsrichtingen. In de tweede slag wordt het ontwerp van de oplossing ontwikkeld om daarmee tot een doelgerichte oplossing, of een aanzet daartoe.
Afbeelding 1: Double Diamond Model, van Yellowslice
Methode
Werken met deze methode vanuit de toekomst geeft zicht op dominante trends en ontwikkelingen die, met hoge impact en hoge onzekerheid, een stempel drukken op de toekomst. Door deze mee te nemen in het ontwerp van de oplossingen kunnen beleidsmakers zich voorbereiden op te nemen beslissingen, dan wel sturing geven aan een gewenste situatie. Een geparametriseerd rekenmodel op basis van metingen en bevindingen geeft een helder beeld van de consequenties van besluiten.
Glazen bollen met voorspellende vermogens zijn onbetrouwbaar. Gedegen onderzoek biedt die houvast wel.
Onderzoek
De onderzoeksfase is uitgevoerd door middel van scenario ontwikkeling. Hierin zijn trends en trendclusters gewaardeerd op impact en onzekerheid. De meest dominante twee zijn uitgewerkt:
- Voortdurende impact van de auto op de binnensteden of het grotendeels verdwijnen van automobiliteit enerzijds
- en anderzijds het eigendom of juist het delen van fietsen, in haar vele verschijningsvormen.
Scenario 3: privé fietsbezit in auto-afhankelijke stad
Vanuit deze 2 elementen kunnen 4 scenario’s ontwikkeld en beschreven worden.
Afbeelding 2: 4 scenario’s
Onze huidige tijd lijkt het meest op scenario 3: grotendeels privé fietsbezit in een auto-afhankelijke stad waar auto’s de belangrijkste mobiliteitskeuze zijn. Delen is nog geen optie omdat het makkelijker en goedkoper is om je fiets te bezitten. We denken wel dat dit in de toekomst een grote verschuiving kan hebben wanneer bedrijven als (My Wheels) of (OV Bikes) groeien en delen een handigere optie zal zijn voor mensen in de binnenstad, juist voor de nieuwe generaties.
De ontwerpfase is gestart vanuit deze 4 scenario’s. Veldonderzoek, beschrijving van de observaties, het verzamelen van data door metingen en bronnenonderzoek en de daaropvolgende analyse heeft een groeivoorspellingsmodel opgeleverd. Het model is bedoeld om een voorspelling te geven van het fietsgebruik op hun typen. Het bereik is gepland tot na 2040 met 5 jaar controlepunten. Met dit model kunnen gebruikers het verschillende fietsgebruik in de vier scenario’s herkennen.
Binnen het rapport zijn alle scenario’s voor een type stad doorgerekend met als resultante de benodigde ruimte voor het parkeren van fietsen. Als de verschillende scenario’s bij elkaar geplaatst worden is een opmerkelijk verschil waarneembaar.
Afbeelding 3: 4 Scenario’s doorgerekend naar fietsparkeerruimte
Vervolg
Is met dit onderzoek de toekomst nu duidelijk? Nee zeker niet! Er zijn te veel factoren die onzekerheden meer of minder belangrijk maken, neem alleen al de politieke keuzes, de financieel economische keuzes of keuzes die te maken hebben met leefbaarheid / leegloop van binnensteden of de ontwikkeling van de 15 minuten stad.
Consequenties keuzes bespreken op Seminar Fietsparkeren 27 juni 2024
Wat brengt dit onderzoek dan wel? Het maakt consequenties van keuzes duidelijk, het roept op tot het bundelen van krachten, data, informatie en kennis over dit thema. En laat dat nou juist de bedoeling zijn van de Vexpan Seminar Fietsparkeren ‘Samen aan de Slag’ op 27 juni in het gebouw van de HAN in Arnhem.
Meer informatie
> HAN Automotive
> Seminar Fietsparkeren Samen aan de slag | 27 juni 2024
> Samenwerking Vexpan en HAN
Bekijk meer artikelen
Winkelbestedingen en de vervoerwijze van klanten
De laatste tijd is de discussie over het belang van automobilisten, fietsers en voetgangers in winkelgebieden weer opgelaaid. Hoogste tijd dus om eens nader te kijken naar wát nu eigenlijk gemeten wordt in deze onderzoeken.
Lees meerGouda legt vier scenario’s betaald parkeren voor aan inwoners
De gemeente Gouda gaat eind oktober vier scenario’s voor invoering van betaald en vergund parkeren voorleggen aan de inwoners van Korte Akkeren en Kort Haarlem.
Lees meerOp steeds meer plekken betaal je om te parkeren, 'worsteling voor gemeenten'
Gisteren berichtte NOS Nieuwsuur over de ‘worsteling van gemeenten' over betaald parkeren en de parkeermythen. De datajournalist van Nieuwsuur benaderde Vexpan hoe hij de toename van betaald parkeren in Nederland in kaart kon brengen.
Lees meerNationaal Laadonderzoek 2024: elektrische rijder wil slim laden
Steeds meer elektrische rijders zien de voordelen van slim laden bij de laadpaal, zo blijkt uit Nationaal Laadonderzoek 2024. Het jaarlijkse onderzoek, dit jaar de vijfde editie, is het grootste landelijke onderzoek naar de meningen en ervaringen van elektrische rijders (EV-rijders).
Lees meerMaximumbedrag naheffingsaanslag parkeerbelasting 2025 vastgesteld
Per 1 januari 2025 mogen gemeenten maximaal € 78,80 in rekening brengen voor de kosten die zijn gemoeid met het opleggen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Lees meerVernieuwde whitepaper brandveiligheidsrisico’s parkeergarages onder gestapelde woningbouw
BBN heeft een vernieuwde versie uitgebracht van de whitepaper over brandveiligheidsrisico’s bij parkeergarages tot 1.000 m2 onder gestapelde woningbouw. De uitgave is gericht op gebouweneigenaren, appartementseigenaren en vastgoedbeheerders met een onderliggende parkeergarage tot 1.000 m2 oppervlakte.
Lees meer