Voortgang CLIP in 2021

Gepubliceerd op: 04 maart 2022

Op 4 maart 2021 is het Convenant laadinfrastructuur in parkeergarages (CLIP) ondertekend. Met de ambitie om in 2025 gemiddeld 5% van de parkeerplekken in parkeergarages te hebben voorzien van laadpunten en in 2030 gemiddeld 10%. Een jaar later: wat is de voortgang in het afgelopen jaar?

 

Werkgroep en uitvoeringsprogramma
Na de ondertekening is voor de zomer van 2021 een werkgroep geformeerd en een uitvoeringsprogramma vastgesteld voor 2021-2022. In de CLIP werkgroep vindt afstemming plaats met eigenaren, exploitanten en beheerders van parkeergarages in het publieke – en private domein alsook met andere bij de laadinfrastructuur betrokken stakeholders. Binnen de kaders van het convenant wordt ook gesproken over het wegnemen van mogelijke blokkades bij het realiseren van de ambities.

 

Samenwerking transitie elektrische mobiliteit
De werkgroep werkt vanuit specifieke deskundigheid onderwerpen uit die bijdragen aan de
transitie naar elektrische mobiliteit. Het uitgangspunt is dat zoveel als mogelijk wordt aangesloten
bij bestaande gremia, bijvoorbeeld werkgroepen binnen de Nationale Agenda Laadinfrastructuur
(NAL), tenzij blijkt dat het specifieke problematiek betreft. Op de site Dutch Mobility Innovations (DMI) is een besloten samenwerkingsruimte voor de werkgroepleden ingericht.

 

Eerste dataverzameling 2021
Bij de werkgroep komt op basis van de verzamelde data het volgende beeld naar voren: eind 2021 zijn gemiddeld 0,9% van de parkeerplekken van commerciële parkeergarages voorzien van laadpunten (1363 laadpunten op de 150.108 parkeerplekken). Eind 2020 was de schatting op basis van het onderzoek van OverMorgen gemiddeld 0,5%.

 

Het convenant omvat een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Vexpan, het Platform voor Parkeren in Nederland. Het doel is om in verschillende samenstellingen de uitrol van laadinfrastructuur in parkeergarages te bevorderen en te faciliteren. Het laden van een elektrisch voertuig moet net zo makkelijk worden als het opladen van de mobiele telefoon.

 

Samenstelling werkgroep CLIP
Peter Dingemans (voorzitter en bestuurslid Vexpan en EPA)
Pezjman Mortezayi (secretaris en beleidsondersteuner IenW)
Hans ten Barge (ketenregisseur parkeren, gemeente Arnhem)
Johan Tol (Interparking)
Carlo Barten (directeur van APCOA Parking Nederland),
Hugo Niesing (Resoursefully Consulting, gemeente Amsterdam)
Richard Hovinga (beleidsmedewerker Duurzame Mobiliteit, IenW,)
Marcel Laeven (Corporate Manager Innovations, Q-Park/P1)
Marcel Buters (Stedin)
Wilco van de Vosse (SHPV)
Giel Hagelaar (Parkeermanager/projectleider, gemeente Helmond)
André Wielaard (voorzitter Vexpan, EasyPark)
Ties de Groot (bestuurslid Vexpan)
Peter Vissers (Strategisch Beleidsadviseur Parkeren, gemeente Dordrecht en lid commissie
gemeente, Vexpan)

 

> Meer over het convenant met IenW | CLIP

> Meer over dit thema: E-laden

Tags

elektrisch rijden CLIP laadinfrastructuur parkeergarage convenant

Meer nieuws

Nieuwegein staat opladen elektrische auto met kabel over stoep toe

Nieuwegein maakt het voor inwoners zonder eigen oprit mogelijk om hun elektrische auto op te laden met stroom vanuit huis. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Lees meer

Digitaal ‘vangnet’ maakt weg vrij voor elektrische auto’s laden zonder overbelasting stroomnet

Door het opladen van elektrische auto’s lokaal slim aan te sturen en een digitaal ‘vangnet’ toe te voegen, kunnen veel meer EV's probleemloos geladen worden binnen zonder overbelasting van het stroom. Het onderzoeksproject SmoothEMS met Gridshield, wordt hiermee succesvol afgerond.

Lees meer

Provincie Gelderland hergebruikt 191 oude laadpalen

Provincie Gelderland en Park&Charge gaan 191 laadpalen hergebruiken. Na een concessieperiode van 10 jaar zijn de laadpalen in 4 maanden tijd gereviseerd om minimaal tot 2032 in exploitatie te gaan volgens de nieuwe normen van de NEN.

Lees meer

Toelichting Vexpan op brandveiligheid in parkeergarages

Namens de parkeerbranche geeft Vexpan een nadere toelichting op brandveiligheid in parkeergarages. Dit is, niet alleen in de context van EV-voertuigen, al decennia lang een integraal onderdeel bij het ontwerp en de bouw van parkeerfaciliteiten.

Lees meer

‘Kunstmatige intelligentie helpt energieconsumptie elektrisch vervoer slim te sturen’

Netbeheerders en energieleveranciers krijgen technologie tot hun beschikking om binnen Europa de energievraag en het stroomverbruik van elektrisch vervoer te kunnen sturen. Het Arnhemse bedrijf Deftpower ontwikkelt een platform. 

Lees meer

Elektrische deelauto's gaan in Utrecht stroom terugleveren om netcongestie tegen te gaan

Vijfhonderd elektrische deelauto's van MyWheels worden vanaf maart 2025 in Utrecht ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Op die manier willen projectpartners een overvol stroomnet tegengaan.

Lees meer
1 2 3 20

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief