Controleren van EV branden in parkeergarages met Fire Isolator

Gepubliceerd op: 30 mei 2023

Het gevaar dat lithium-Ion batterijen, zoals die in elektrische voertuigen (auto’s, E-Scooters en E-bikes) in brand vliegen of exploderen is algemeen bekend. De impact van een EV-brand in een parkeergarage is groot door de hitte en rookontwikkeling en het blijft erg moeilijk om deze branden te blussen. Fire Isolator zal op 22 juni 2023 op de Vexpan Netwerkborrel een presentatie geven met een live demonstratie op de buitenparkeerplaats van Coöperatie Parkeerservice.

 

[Advertorial van Fire Isolator, Bureau de Groot Volker] 

De methoden voor het blussen van een Lithium-Ion batterij vergt dus speciale strategieën, omdat gebruik van alleen water niet werkt. De brand in een EV-voertuig dient volledig en veilig geïsoleerd te worden en gecontroleerd te laten uitbranden voordat het EV-voertuig uit de parkeergarage kan worden gehaald en gedompeld worden in een speciale dompelbak.

 

Een belangrijk feit bij EV-branden is dat de piektemperaturen van meer dan 1500 graden Celsius kunnen bereiken en er flinke rook ontwikkeling is. Bij voertuigen met een brandstof motor is dit ongeveer 800 graden Celsius.

 

Om schade aan het gebouw en gevaar voor mensen tot een minimum te beperken is het concept van de Fire isolator het beste resultaat om EV branden te isoleren. Het Fire Isolator Concept bestaat uit 5 elementen. Wanneer deze samen worden gebruikt zal dit de beste resultaten opleveren bij het bestrijden van EV-branden in parkeergarages.

5 elementen Fire Isolator Concept

 1. Het gebruik van een vuurdeken die bestand is tegen hoge temperaturen.
 2. Het gebruik van water om de deken luchtdicht te maken met bijgeleverde mistlans of door de aanwezige sprinklers.
 3. Het gebruik van aerosol units die de chemische kettingreactie in de vlammen onderbreken en dat de zuurstof vervangt.
 4. Training
 5. Het gebruik van een warmtebeeld camera om de temperatuur van de brand te controleren is een aanbeveling

 

Facts Fire Isolator

 • Door de brandende EV te bedekken met de Fire Isolator deken daalt de temperatuur van het vuur tot ongeveer 600-800 graden Celsius.
 • Door het gebruik van water om de deken luchtdicht af te sluiten in combinatie met de aerosol unit daalt de temperatuur tot ongeveer 200-300 graden Celsius.
 • Het Fire Isolator concept is een concept waarmee u de brand kan beheersen en de bijkomende schade tot een minimum kan beperken.
 • Wanneer de batterij van de EV-auto aan het opwarmen is, maar nog niet in brand is gevlogen, kan de Fire Isolator branddeken in minder dan 1 minuut over het voertuig getrokken worden zonder gebruikt te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen.
 • Zodra de EV-auto brandt, moet het Fire isolator concept worden ingezet met persoonlijke beschermingsmiddelen.
 • De Fire Isolator branddeken is tot 6 keer herbruikbaar.
 • De Fire Isolator wordt opgeborgen in een diefstal veilige opbergunit die meegeleverd wordt.
 • De Fire Isolator concept voorkomt dure investeringen van aanpassing sprinklerinstallaties in parkeergarages.
 • Bij parkeergarages onder appartementen, ziekenhuizen etc. geeft de Fire Isolator voldoende bescherming om de EV- brand onder controle te houden zonder direct te moeten ontruimen.

 

 

Meer informatie
> Neem voor meer informatie contact op met Bureau de Groot Volker
> Meld je aan voor de Netwerkborrel op 22 juni over Brandveiligheid en Parkeergarages

Tags

EV branden parkeergarages live demonstratie

Meer nieuws

Laadpalen Gelderland en Utrecht kunnen uitgezet bij krapte op stroomnet

In meerdere gemeenten in Gelderland en Utrecht kunnen laadpalen binnenkort worden uitgezet als het stroomnetwerk overbelast is. De 191 laadpalen komen onder het beheer van Park&Charge en gaan “netbewust laden”. Dat betekent dat er minder of geen stroom naar de palen toegaat als er minder stroom beschikbaar is.

Lees meer

Parking Centrum Oosterdok grootste aantal binnenstedelijke laadplekken van Nederland

Het aantal laadplekken in de parkeergarage bij Oosterdok in Amsterdam is verdubbeld met 76 nieuwe oplaadpunten. Deze uitbreiding biedt elektrische rijders de zekerheid van een laadpaal in het hart van Amsterdam.

Lees meer

Nieuwe regels van kracht voor prijstransparantie laden elektrische auto’s

Vanaf 13 april gelden nieuwe regels over het laden van elektrische auto’s bij laadpalen. De Europese verordening AFIR zorgt in Europa voor meer laadstations, makkelijker laden en duidelijke communicatie over de kosten.

Lees meer

EV Infrastructure & Parking: Will supply ever meet demand?

There are always some fascinating discussions circulating around the electric vehicle (EV) sector. Two inextricably linked bones of contention that will be discussed during next month’s Intertraffic Amsterdam 2024 summit programme are supply and demand.

Lees meer

Tweede editie Essentiële Controlepunten Brandveiligheid

Van ‘Essentiele Controlepunten Brandveiligheid 2024’ is een tweede editie verschenen. Daarin zijn de actuele verwijzingen naar de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

Lees meer

Elektrisch rijden in 2050: een geactualiseerde prognose van ElaadNL

In de nieuwste Elaad Outlook hebben de onderzoekers de prognoses voor elektrische personenauto’s en de benodigde laadinfrastructuur geactualiseerd.

Lees meer
1 2 3 18

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief