Vernieuwde Beleidsregels Parkeren Nijmegen

Gepubliceerd op: 20 november 2024

Bijna jaarlijks worden de Beleidsregels Parkeren herzien. Hierin staan de parkeernormen bij ruimtelijke ontwikkelingen in Nijmegen voor de komende jaren. Alle aanpassingen passen binnen de eerder vastgestelde Parkeernota ‘Parkeren in Nijmegen 2020-2030’. In de laatste update, die het stadsbestuur 19 november 2024 vaststelde, is onder andere opgenomen dat voor autoluwe complexen die worden gebouwd in gebieden waar betaald parkeren geldt, altijd de nodige fietscapaciteit in een gezamenlijke fietsenstalling wordt gerealiseerd én dat er alternatieven voor een eigen auto moeten zijn. Per 25 woningen wordt hierbij uitgegaan van 3 deelauto’s en één elektrische deelbakfiets. Bewoners komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat of een abonnement in een openbare parkeergarage.

 

Lukt het een ontwikkelaar niet om de benodigde deelauto’s op eigen terrein te plaatsen, dan geldt per niet gefaciliteerde deelauto een verplichte storting in het Bereikbaarheidsfonds van € 50.000, -. De gemeente zorgt vervolgens voor plaatsing van deelauto’s in de openbare ruimte dichtbij de betreffende ontwikkeling. Deze deelauto is dan vervolgens door alle bewoners in de omgeving (met een abonnement) te gebruiken en dus niet exclusief voor bewoners van het betreffende complex.

 

Lage parkeernormen voor betere bereikbaarheid van en in de stad
In de Beleidsregels Parkeren staat hoe de gemeente omgaat met parkeren, voor zowel auto als fiets, bij nieuwe ontwikkelingen. Onder nieuwe ontwikkelingen vallen ook transformaties (functieverandering) en sloop met nieuwbouw. Omdat Nijmegen groeit, staat de bereikbaarheid van en in de stad onder druk. Daarom stuurt de gemeente op minder autobezit en -gebruik en meer lopen, fietsen en alternatieven zoals deelmobiliteit. Bij nieuwbouw is hier goed op te sturen met lage parkeernormen. Dat betekent dat minder parkeerplaatsen worden gerealiseerd en dat niet iedere woning een parkeerplaats op eigen terrein heeft. Als er geen parkeren op eigen terrein mogelijk is én de ontwikkeling is in een gebied met betaald parkeren, krijgen bewoners en werknemers geen parkeervergunning of een parkeerabonnement in een openbare parkeergarage. Om overlast te voorkomen voor de bewoners die al in de buurt wonen, wordt dan ook vaak betaald parkeren ingevoerd zodat daar geen auto’s parkeren die er niet horen.

 

Door lage parkeernormen te hanteren, hebben ontwikkelaars meer financiële ruimte om betaalbare woningen te bouwen. Belangrijk voor een groeiende stad als Nijmegen

 

Meer informatie
> Bron: Nijmegen.nl
> Gemeente Nijmegen, lid van Vexpan

Tags

parkeerbeleid gemeente

Meer nieuws

Wegslepen van auto’s wezenlijk onderdeel parkeerregulering

Het slepen van voertuigen in niet-fiscale situaties is een wezenlijk onderdeel van een goede parkeerregulering. Dit kan teniet gedaan worden door foutgeparkeerde voertuigen. Hoe pas je dit toe in tijden van toenemende parkeerdruk?

Lees meer

Uitreiking Q-Park Student Award 2024

De Q-Park Student Award 2024 is uitgereikt. Gezien de kwaliteit en het unieke belang van elke afzonderlijke scriptie heeft de jury besloten geen winnaar te selecteren en alle drie finalisten dezelfde prijs van € 1500,- toe te kennen.

Lees meer

Vernieuwde Beleidsregels Parkeren Nijmegen

Bijna jaarlijks worden de Beleidsregels Parkeren herzien, passend binnen vastgestelde Parkeernota. Hierin staan de parkeernormen bij ruimtelijke ontwikkelingen in Nijmegen voor de komende jaren.

Lees meer

Parkeerbeleid in Beverwijk duidelijker en simpeler

Gemeente Beverwijk versimpelt het parkeerbeleid. Iedereen kan vanaf 1 januari 2025 elke dag het eerste uur gratis parkeren. Dit heeft de gemeenteraad besloten op 14 november. 

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld | Martin Bartels: ‘Correcte handhaving is het fundament voor parkeerbeheer’

Martin Bartels is al lange tijd werkzaam bij Parkeerbeheer in de gemeente Roosendaal. Met passie vertelt hij over zijn werk, over de stad en over de uitdagingen waar hij dagelijks mee te maken heeft.

Lees meer

Start aanbesteding ondergrondse fietsenstalling en Stationshart Hilversum

Na jaren van voorbereidende werkzaamheden gaat de daadwerkelijke bouw van het Stationshart in Hilversum eindelijk van start. De aanbesteding voor de ondergrondse fietsenstalling en de eerste twee bouwblokken is officieel begonnen.

Lees meer
1 2 3 45

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief