Tussentijdse waarschuwing voor parkeergarage Nieuwegein
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft tijdens het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een tussentijdse waarschuwing afgegeven. Deze waarschuwing is gericht aan de betrokken partijen, zo staat te lezen op de site van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Tijdens het onderzoek is geconstateerd dat er vermoedelijk geen detailberekeningen zijn gemaakt en gecontroleerd van de stalen hellingbaanconstructie en van andere staalconstructies in de parkeergarage. Met deze waarschuwing zegt de Onderzoeksraad niet dat er aanwijzingen zijn dat de constructies in de parkeergarage in Nieuwegein onveilig zijn, wel dat de veiligheid vermoedelijk niet is onderbouwd; de veiligheid is dus onbekend.
Waarom een tussentijdse waarschuwing?
De Onderzoeksraad vindt het belangrijk dat de bij de parkeergarage in Nieuwegein betrokken partijen geïnformeerd worden over mogelijke risico’s omdat zij verantwoordelijkheden dragen voor het gebouw. In de parkeergarage zullen activiteiten gaan plaatsvinden.
Deze waarschuwing geldt alleen voor de situatie in de parkeergarage in Nieuwegein. De Onderzoeksraad heeft op dit moment geen concrete aanwijzingen dat hetzelfde aan de orde is in andere parkeergarages of gebouwen. Het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein loopt nog. Door deze tussentijdse waarschuwing openbaar te maken, wil de Onderzoeksraad andere gebouweigenaren de mogelijkheid geven hier alvast van te leren.
Over het onderzoek
De Onderzoeksraad is meteen gestart met een onderzoek toen de 6 hellingbanen van de parkeergarage naast het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op zondagavond 26 mei 2024 instortten. De Onderzoeksraad streeft ernaar het onderzoeksrapport binnen een jaar na voorval te publiceren.
Doel van het onderzoek van de Onderzoeksraad is om te leren, we willen lessen trekken en op die manier bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in Nederland. Nadrukkelijk draait het in het onderzoek niet om het aanwijzen van schuldigen of het zoeken naar wie aansprakelijk is. In gerechtelijke procedures mogen de onderzoeksresultaten ook niet gebruikt worden door derden.
Meer informatie
> Q-Park
> Lees de brief op de site van de Onderzoeksraad
Meer nieuws
Nieuwegein staat opladen elektrische auto met kabel over stoep toe
Nieuwegein maakt het voor inwoners zonder eigen oprit mogelijk om hun elektrische auto op te laden met stroom vanuit huis. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Lees meerDigitaal ‘vangnet’ maakt weg vrij voor elektrische auto’s laden zonder overbelasting stroomnet
Door het opladen van elektrische auto’s lokaal slim aan te sturen en een digitaal ‘vangnet’ toe te voegen, kunnen veel meer EV's probleemloos geladen worden binnen zonder overbelasting van het stroom. Het onderzoeksproject SmoothEMS met Gridshield, wordt hiermee succesvol afgerond.
Lees meerProvincie Gelderland hergebruikt 191 oude laadpalen
Provincie Gelderland en Park&Charge gaan 191 laadpalen hergebruiken. Na een concessieperiode van 10 jaar zijn de laadpalen in 4 maanden tijd gereviseerd om minimaal tot 2032 in exploitatie te gaan volgens de nieuwe normen van de NEN.
Lees meerToelichting Vexpan op brandveiligheid in parkeergarages
Namens de parkeerbranche geeft Vexpan een nadere toelichting op brandveiligheid in parkeergarages. Dit is, niet alleen in de context van EV-voertuigen, al decennia lang een integraal onderdeel bij het ontwerp en de bouw van parkeerfaciliteiten.
Lees meer‘Kunstmatige intelligentie helpt energieconsumptie elektrisch vervoer slim te sturen’
Netbeheerders en energieleveranciers krijgen technologie tot hun beschikking om binnen Europa de energievraag en het stroomverbruik van elektrisch vervoer te kunnen sturen. Het Arnhemse bedrijf Deftpower ontwikkelt een platform.
Lees meerElektrische deelauto's gaan in Utrecht stroom terugleveren om netcongestie tegen te gaan
Vijfhonderd elektrische deelauto's van MyWheels worden vanaf maart 2025 in Utrecht ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Op die manier willen projectpartners een overvol stroomnet tegengaan.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.