Stand convenant laadinfrastructuur in parkeergarages | Interview Vexpan met De Telegraaf

Gepubliceerd op: 18 juni 2024

‘Flink tekort aan laadpalen in parkeergarages: overvol stroomnet en brandveiligheid gooien roet in het eten.’ Zo besteedt De Telegraaf aandacht aan de stand van zaken van het Convenant Laadinfrastructuur in Parkeergarages (CLIP) van Vexpan en Ministerie I&W. Peter Dingemans, voorzitter van werkgroep CLIP, is hierover geïnterviewd. ‘Er zijn vijf uitdagingen die de ambities van het convenant nadelig beïnvloeden en hiervoor geven wij adviezen en aanbevelingen.’

 

Het aantal laadplaatsen in parkeergarages blijft fors achter bij de ambities. In een convenant werd gemikt op 5 procent in 2025, maar eind vorig jaar bleef de teller steken op gemiddeld 1,3 procent. Problemen met netcongestie, brandveiligheidsperikelen en de bereidheid van pandeigenaren drukken de groei.

 

,,We hebben nog een hoop werk te verzetten’’, erkent vice-voorzitter Peter Dingemans van Vexpan. Het platform voor parkeren in Nederland erkent dat de ambities voor volgend jaar vermoedelijk niet gehaald zullen worden.” Dat heeft meerdere redenen. Deels waren er zorgen over de brandveiligheid als massaal geladen zou worden in garages. In andere gevallen speelden vergunningen en verzekeringen een remmende rol. ,, Maar het grootste probleem is in toenemende mate de netcongestie, waardoor laadfaciliteiten niet kunnen worden aangelegd”, zegt Dingemans, om toe te voegen dat laadmogelijkheden meer en meer een noodzaak worden in de groene transitie.

 

De journalist van De Telegraaf wilde weten wat de stand van zaken is van het convenant. En zo wezen wij hem op onze websitepagina van de werkgroep CLIP met alle informatie, inclusief de voortgangsrapportage. Peter Dingemans werkte mee aan een interview en vandaag staat het in de krant. Met ook reacties van ElaadNL, RAI Vereniging en onze premium partner EasyPark Group. Topman Michael Stark: “De verandering naar elektrisch rijden betekent een enorme verandering voor ondergrondse parkeergarages.” Het is goed dat voor de uitdagingen aandacht is.

 

Voortgangsrapportage met adviezen en aanbevelingen
Tijdens de Vexpan Nieuwjaarsreceptie deelde onze werkgroep CLIP al een voortgangsrapportage over het convenant. In 2023 onderzocht de werkgroep een aantal uitdagingen die de ambities nadelig beïnvloeden:

  1. wet- en regelgeving
  2. brandveiligheid
  3. netcapaciteit
  4. verzekerbaarheid
  5. investeringen en data

In deze jaarrapportage 2023 geeft werkgroep CLIP adviezen & aanbevelingen bij deze 5 uitdagingen.

 

Meer informatie
>
Artikel De Telegraaf
> Meer over het convenant en werkgroep CLIP
> Jaarrapportage werkgroep CLIP 2023 

Tags

laadinfrastructuur parkeergarages CLIP elektrisch rijden convenant

Meer nieuws

Onderzoek naar ‘best practices’ voor berging elektrische voertuigen uit parkeergarages

Het NIPV heeft, in opdracht van IenW, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het veilig verwijderen van elektrische voertuigen (EV’s) uit parkeergarages bij incidenten.

Lees meer

NAL over 2024: stijging laadpunten 25 procent

Het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s is in 2024 met 25 procent gestegen tot 183.704. Een landelijke dekkingsgraad van 83%, meldt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). 

Lees meer

Toename van 10 procent van incidenten met elektrische en hybride voertuigen in 2024

Het NIPV en de Teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s onderzochten hoe vaak de brandweer in 2024 moest uitrukken voor incidenten met bijvoorbeeld elektrische auto’s.

Lees meer

ElaadNL publiceert vernieuwde cybersecurity-eisen laadpalen

ElaadNL heeft, in nauwe samenwerking met het European Network for Cyber Security (ENCS), de vernieuwde cybersecurity-eisen voor laadinfrastructuur van elektrische voertuigen gepubliceerd.

Lees meer

Lancering nieuw dataplatform voor laadpalen: DOT-NL

Tijdens het jaarlijkse event van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur is het dataplatform DOT-NL gelanceerd. Dit platform bundelt actuele informatie over het Nederlandse laadnetwerk.

Lees meer

ElaadNL introduceert laadplanologie: laadvraag geografisch verplaatsen om stroomnet te ontlasten

Netcongestie en de groei van elektrisch vervoer maken het noodzakelijk om niet alleen te kijken naar wanneer het beste kan worden opgeladen (slim laden), maar ook waar het beste in de laadvraag voorzien kan worden.

Lees meer
1 2 3 21

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief