Hart van de Waalsprong: eerste energieneutrale winkelcentrum met parkeerhuis

Gepubliceerd op: 08 december 2023

In Nijmegen is vorige maand het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland opgeleverd, inclusief een parkeerhuis. Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen, is verantwoordelijk voor het totale project met in totaal ruim 500 huizen en appartementen, een parkeerhuis met 300 parkeerplekken en een mix van winkels, zakelijke- en persoonlijke dienstverlening. Een inkijkje.

 

De ambitie om hier het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland te maken wordt zichtbaar in de zonnepanelen en zonnepergola’s, alsmede in de innovatieve wadi’s, openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen van deze mobiliteitsoplossing gebruik maken.

 

Het parkeerhuis is een transparant en licht gebouw waar men veilig en prettig kan parkeren. Het parkeerhuis heeft een oppervlakte van circa 9.500 m² en biedt plaats aan 306 auto’s. Het is zichtbaar duurzaam gebouwd met onder andere een bijzondere pergola met daarop circa 2.200 m² aan PV panelen. Hiermee wordt in de elektriciteit van circa 150 huishoudens voorzien.

 

Energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief
Het nieuwe winkelcentrum in de Waalsprong is energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief. De exploitatie van het zonnedak met 1.200 PV panelen is in handen van de lokale energiecoöperatie Buren van Bliek, waar bewoners en ondernemers lid van kunnen worden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van het warmtenet van Vattenfall.

 

In heel Hart van de Waalsprong is aandacht voor natuurinclusiviteit. In de gevels van veel woningen en appartementen en ook in het Parkeerhuis zijn op de daarvoor geëigende plaatsen nestkasten gebouwd voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

 

Meer informatie
> Info en foto’s van het parkeerhuis op www.hercuton.nl
> Gemeente Nijmegen 
> Gebiedsontwikkeling Waalsprong

Tags

gebiedsontwikkeling parkeergarage zonnepanelen energieneutraal duurzaamheid

Meer nieuws

Nieuwe milieueisen voor een parkeervergunning

Amsterdam wil de luchtkwaliteit verbeteren. Personenauto’s zorgen voor de meeste vervuiling door uitstoot van CO2 en stikstof. Daarom willen ze de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken.

Lees meer

Modelbepalingen voor deelvervoer

Het samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert Modelbepalingen voor het reguleren van deelvervoer binnen lokale wetgeving.

Lees meer

Duurzaam betononderhoud in parkeergarages

Nederland staat bekend om zijn innovatieve technieken op het gebied van beheer en onderhoud. Een van de minder bekende, maar uiterst belangrijke technologieën in deze sector is kathodische bescherming.

Lees meer

Duurzame mobiliteitstransitie vraagt om LEV

Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit. Voor het benutten van de potentie start het LEVERAGE-project van diverse kennisinstellingen en publieke en private partners.

Lees meer

Hoeveel elektrische auto's kan de wereld aan?

Als iedereen elektrisch gaat rijden hebben we geen fossiele uitstoot meer, maar voor de productie van de batterijen en elektromotoren van die auto’s zijn veel grondstoffen nodig.

Lees meer

Zware auto's moeten meer parkeergeld betalen in Parijs, opkomst referendum laag

Mensen die met een zware auto in Parijs willen parkeren, krijgen te maken met fors hogere parkeertarieven. Bij een referendum hierover heeft iets meer dan de helft van de kiezers (54,5 procent) voor een plan van de gemeente gestemd.

Lees meer
1 2 3 14

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief