Handhaving en invordering naheffingen parkeerbelasting

Gepubliceerd op: 22 november 2023

Tijdens de najaarsvergadering van Vexpan gaven Martin Curfs van Inpublic en Joan van Yperen van Tobias Fiscaal een presentatie over “Handhaving en invordering naheffingen parkeerbelasting.” op nationaal niveau. Deze titel geeft al de essentie van de Europese discussie weer waarvoor EPA aan het lobbyen is, waarover Tom Antonissen van EPA voor hen een toelichting gaf.

 

 

[Verslag van Peter Martens, erelid van Vexpan]

 

In het totale proces zorgt Inpublic voor de handhaving op straat, waarbij gebruik kan worden gemaakt van scanauto’s. Deze scanauto’s worden feitelijk door meerdere opdrachtgevers (gemeenten) gedeeld. Menselijke nacontrole van de digitale handhavingsresultaten vindt plaats voordat het invorderingsproces in gang wordt gezet.

 

Geen boetelawines
Een week voor de bijeenkomst was in het nieuws de “boetelawines”, waarbij mensen in een paar dagen meerdere boetes ontvingen als gevolg van één fout, vaak in geval van een vergunning. Bij voorbeeld wanneer per ongeluk in een verkeerd (aangrenzend) vergunningsgebied was geparkeerd, of bij intrekken of verlopen van een parkeervergunning of wanneer een kentekenwijziging bij een nieuwe auto niet was doorgegeven. In de samenwerking tussen InPublic en Tobias Fiscaal komen deze “boetelawines” niet voor.

 

Ingebouwde ‘alert functionaliteit’
InPublic en Tobias Fiscaal voorkomen ‘boetelawines’ omdat zij gebruik maken van een ingebouwde alert functionaliteit waarbij de naheffingen on hold worden gezet vóór verzending. En in dergelijke gevallen wordt contact opgenomen met de eigenaar om dergelijke “loze alarmen” te stoppen, die het handhavings- en invorderingssysteem ernstig kunnen overbelasten.

 

Invordering zo klantvriendelijk mogelijk
Na deze validering van de handhavingsresultaten worden de data overgedragen naar het invorderingssysteem. Dit kan de gemeente in eigen beheer uitvoeren of uitbesteden. In het laatste geval is Tobias Fiscaal een optie. Tobias staat voor Totaal Oplossing Bekeuring Invoer en Afhandeling Systeem en was oorspronkelijk onderdeel van de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten). In het afhandelingsproces zijn efficiëntie en laagdrempeligheid belangrijke factoren, om namens de gemeente zo klantvriendelijk mogelijk over te komen naar de beboete kentekenhouders, die uiteindelijk veelal bezoekers van de gemeente zijn. Daartoe is er zowel een portal voor de klanten/gemeenten als voor de kentekenhouders beschikbaar waar alle relevante gegevens beschikbaar zijn.

 

Tobias Fiscaal maakt gebruik van het EUCARIS uitwisselingssysteem (EUropean CAR and driving licence Information System) waarmee buitenlandse eigenaren bij overtredingen kunnen worden geïdentificeerd. Namens Nederland is RDW daarop aangesloten en Tobias is door de gemeentelijke opdrachtgevers gemandateerd om via EUCARIS de gegevens op te vragen. Via bilaterale afspraken tussen landen kunnen hiermee ook deze overtreders worden geídentificeerd en boetes worden verzonden, ook al valt niet-betalen van parkeren vooralsnog buiten de eerder genoemde pan-Europese CBE-richtlijn, waarvan EUCARIS het uitvoerend mechanisme is.

 

Meer informatie
> Tobias Fiscaal
> InPublic

Tags

EPA EU Samenwerking

Meer nieuws

ElaadNL: Versnelling groei elektrische auto’s na 2030 verwacht

ElaadNL presenteert met de Elaad Outlook Personenauto’s 2024. Met de nieuwste prognoses voor de groei van elektrische auto’s en de verwachte benodigde laadinfrastructuur en stroomvraag in Nederland.

Lees meer

Hoeveel elektrische auto's kan de wereld aan?

Als iedereen elektrisch gaat rijden hebben we geen fossiele uitstoot meer, maar voor de productie van de batterijen en elektromotoren van die auto’s zijn veel grondstoffen nodig.

Lees meer

Nieuwe regelgeving en subsidie oplaadpunten in parkeergarages in 2024

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) per 1 januari 2024 gelden er ook nieuwe regels voor het plaatsen van oplaadpunten in parkeergarages.

Lees meer

Emergency Plug voor elektrische auto’s wint Automotive Innovation Award

Total Safety Solutions heeft met zijn Emergency Plug voor elektrische voertuigen de Automotive Innovation Award 2024 gewonnen in de categorie Veiligheid.

Lees meer

Uitdagingen laadinfrastructuur parkeergarages: aanbevelingen en adviezen

Per 1 november 2023 is 2,6 procent van alle plekken in parkeergarages voorzien met laadinfrastructuur. Dat communiceert de Vexpan werkgroep CLIP in haar jaarrapportage 2023. Er zijn echter vijf uitdagingen.

Lees meer

Elektrisch rijden: heeft accupakket verwisselen de toekomst?

In China is de Nio ET7 gepresenteerd. Binnen afzienbare tijd moet de elektrische sedan ook leverbaar worden met een verwisselbaar accupakket. Slim, maar heeft die technologie eigenlijk toekomst?

Lees meer
1 2 3 16

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief