Van parkeergarage naar mobiliteits- en energiehub is een gezamenlijke puzzel

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Hoe kun je samen met diverse partijen van parkeergarages mobiliteitshubs maken, als basis voor zowel mobiliteit als energie? Hierover spraken diverse gasten uit de parkeerwereld inspirerend tijdens Vexpan Rijdt Door. Met deze nieuwjaarstalkshow is de branchevereniging 2022 spraakmakend gestart. Toonaangevend voor de ambities in het nieuwe jaar.


Een mobiliteits- en energiehub die een eyecatcher en ontmoetingsplek kan zijn in de wijk. Gilbert Heutinck van Continental Car Parks liet hiervan mooie modulaire en circulaire voorbeelden in de gemeente Utrecht, Leiden, Den Haag, Haarlem en Venlo zien. “Waarbij we niet alleen moeten kijken naar slim laden, maar ook naar slim beheer”, geeft Jan van Rookhuijzen van ElaadNL aan. Hoe kan dit zonder nieuwe kabels aan te leggen?

 

Voor samenwerking coalitie nodig
“Samenwerking is bij dit alles een uitdaging”, voegt Rogier Pennings van Stevin Technology Consultants toe. Het is een complex systeeminnovatie. Gefragmenteerd gebeurt er het nodige. Maar er is niet één eigenaarschap. We hebben met elkaar een coalitie nodig. Nu wordt er gewacht op wie het initiatief neemt. Bepaalde initiatiefnemers geloven hierin en zijn al bezig. We zijn actief op meerdere plekken in het land, waaronder in Rotterdam. Hierbij wordt een netaansluiting voor de metro, ook gebruikt voor het laden van de bus. Een goed voorbeeld van hoe je bestaande infrastructuur kunt inzetten op het moment dat het even niet wordt gebruikt.

 

Met cocreatie verrassende nieuwe oplossing voor parkeergarages
De tip voor beheerders van een parkeergarage? Pak de helikopterview. Wat gebeurt er om de garage heen en hoe kan je dat gebruiken? Kom cocreërend tot een nieuwe verrassende oplossing. Je moet hiervoor goed weten wat er speelt. Welke vragen heb ik nu, wat verwacht ik in de toekomst en bij welke buren kan ik shoppen. Kennis over infrastructuur voor mobiliteit en energie deelt Rogier Pennings ook aan kennistafels. Die vinden online tweemaandelijks plaats met tal van verschillende partijen. ElaadNL zat al eens aan zo’n kennistafel en Peter Dingemans, bestuurslid van Vexpan, vindt het interessant om met CLIP, het convenant met het ministerie, ook aan te sluiten.

 

Parkeergarage warme eyecatcher in de wijk
Vroeger moesten parkeergarages ondergronds gebouwd worden. Nu kijken we met gemeenten, ontwikkelaars en stedenbouwkundigen naar hoe de bouw bovengronds én flexibel kan, tussen de appartementen. Met een warme uitstraling, waar je met plezier je auto achterlaat. Dat kan met de plug & play bouwsystemen van Continental Car Parks in combinatie met woningen op de begane grond, ontmoetingsruimte, horeca, pakketservice, en daar past een energiehub ook in. Een parkeergarage gebruik je samen met de omgeving. En zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan haal je de hellingen weg en bouw je de garage om tot hotel of appartementen.

 

Kansen en verdienmodellen
We moeten de mensen hierin meenemen. En we hebben goede data en prognoses nodig om keuzes te maken. De flexibiliteit is er niet alleen in de bouw, maar ook in de energievoorziening. Dit biedt kansen en verdienmodellen voor laden in parkeergarages. Door auto’s geconcentreerd te laden kan dit goedkoper zijn dan elders. Je gaat dan je auto laden en ondertussen gebruik maken van de ontmoetingsruimte. Dit biedt creatieve kansen waarmee je meer bezoekers trekt. En welke veranderingen kan de zelfrijdende auto brengen op mobiliteit? Dat is toekomstmuziek die wellicht sneller kan komen dan we verwachten. Transities kunnen ook snel gaan, dat bewees de meegenomen foto van de paardenkoetsen die snel terrein verloren aan de eerste auto’s. Samen is er meer mogelijk.

 

De slimste
De live talkshow is door vele leden thuis gevolgd. De uitzending is afgesloten met een afwisselende quiz. De slimste blijkt Paul van Loon van Empaction die hiermee de Vexpan Rijdt Door mok wint, nipt voor Merlijn Keijzer en Taeke Tromp.

 

Foto impressie
> Het Vexpan jaarprogramma voor 2022 is te volgen via www.vexpan.nl/evenementen.

 

Meer informatie:
> Rogier Pennings, Stevin Technology Consultants
> Gilbert Heutinck, Continental Car Parks
> Jan van Rookhuijzen, ElaadNL

Tags

mobiliteitshub energiehub e-laden parkeergarage

Meer nieuws

Parkeren met maximale tijdsduur afgeschaft

Op sommige plekken in Amsterdam kan men in bepaalde gevallen ook tegen een laag tarief, voor een beperkte tijd parkeren. Wie er langer staat, ontvangt een parkeerbon. De Hoge Raad heeft echter bepaald dat dit niet mag.

Lees meer

Samenwerken om deelmobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam te versnellen

Om het gebruik van deelmobiliteit te bevorderen en versnellen, werken de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, MRA-platform Smart Mobility en MRA-Elektrisch samen.

Lees meer

VER: 'Boete is geen passende oplossing voor laadpaalklevers'

VER vindt een boete bij twee uur parkeren zonder laden onwenselijk en onuitvoerbaar. VER wil dat mensen die klaar zijn met laden hun auto verplaatsen.

Lees meer

Krachtenbundeling voor Landelijk Actieprogramma Parkeren en Verblijven

Het initiatief van CROW, GNMI, SHPV en Vexpan om tot een Landelijk Actieprogramma Parkeren en Verblijven te komen, is dinsdag 12 april door parkeerprofessionals goed ontvangen.

Lees meer

Geen bekeuring voor Oekraïners die foutparkeren in grote steden

Auto's met een Oekraïens nummerbord die foutgeparkeerd staan in de vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen daarvoor geen bekeuring.

Lees meer

Programma webinar Parkeren volop in beweging!

CROW, GNMI, SHPV en Vexpan bundelen de krachten en initiëren het Landelijk Actieprogramma Parkeren en Verblijven. Wij lanceren ons initiatief op dinsdag 12 april met het gratis webinar ‘Parkeren volop in beweging’.

Lees meer
1 2 3 13

Op de hoogte blijven van onze evenementen?

Wil je op de hoogte blijven van onze evenementen en nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief