Van parkeergarage naar mobiliteits- en energiehub is een gezamenlijke puzzel

Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Hoe kun je samen met diverse partijen van parkeergarages mobiliteitshubs maken, als basis voor zowel mobiliteit als energie? Hierover spraken diverse gasten uit de parkeerwereld inspirerend tijdens Vexpan Rijdt Door. Met deze nieuwjaarstalkshow is de branchevereniging 2022 spraakmakend gestart. Toonaangevend voor de ambities in het nieuwe jaar.


Een mobiliteits- en energiehub die een eyecatcher en ontmoetingsplek kan zijn in de wijk. Gilbert Heutinck van Continental Car Parks liet hiervan mooie modulaire en circulaire voorbeelden in de gemeente Utrecht, Leiden, Den Haag, Haarlem en Venlo zien. “Waarbij we niet alleen moeten kijken naar slim laden, maar ook naar slim beheer”, geeft Jan van Rookhuijzen van ElaadNL aan. Hoe kan dit zonder nieuwe kabels aan te leggen?

 

Voor samenwerking coalitie nodig
“Samenwerking is bij dit alles een uitdaging”, voegt Rogier Pennings van Stevin Technology Consultants toe. Het is een complex systeeminnovatie. Gefragmenteerd gebeurt er het nodige. Maar er is niet één eigenaarschap. We hebben met elkaar een coalitie nodig. Nu wordt er gewacht op wie het initiatief neemt. Bepaalde initiatiefnemers geloven hierin en zijn al bezig. We zijn actief op meerdere plekken in het land, waaronder in Rotterdam. Hierbij wordt een netaansluiting voor de metro, ook gebruikt voor het laden van de bus. Een goed voorbeeld van hoe je bestaande infrastructuur kunt inzetten op het moment dat het even niet wordt gebruikt.

 

Met cocreatie verrassende nieuwe oplossing voor parkeergarages
De tip voor beheerders van een parkeergarage? Pak de helikopterview. Wat gebeurt er om de garage heen en hoe kan je dat gebruiken? Kom cocreërend tot een nieuwe verrassende oplossing. Je moet hiervoor goed weten wat er speelt. Welke vragen heb ik nu, wat verwacht ik in de toekomst en bij welke buren kan ik shoppen. Kennis over infrastructuur voor mobiliteit en energie deelt Rogier Pennings ook aan kennistafels. Die vinden online tweemaandelijks plaats met tal van verschillende partijen. ElaadNL zat al eens aan zo’n kennistafel en Peter Dingemans, bestuurslid van Vexpan, vindt het interessant om met CLIP, het convenant met het ministerie, ook aan te sluiten.

 

Parkeergarage warme eyecatcher in de wijk
Vroeger moesten parkeergarages ondergronds gebouwd worden. Nu kijken we met gemeenten, ontwikkelaars en stedenbouwkundigen naar hoe de bouw bovengronds én flexibel kan, tussen de appartementen. Met een warme uitstraling, waar je met plezier je auto achterlaat. Dat kan met de plug & play bouwsystemen van Continental Car Parks in combinatie met woningen op de begane grond, ontmoetingsruimte, horeca, pakketservice, en daar past een energiehub ook in. Een parkeergarage gebruik je samen met de omgeving. En zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan haal je de hellingen weg en bouw je de garage om tot hotel of appartementen.

 

Kansen en verdienmodellen
We moeten de mensen hierin meenemen. En we hebben goede data en prognoses nodig om keuzes te maken. De flexibiliteit is er niet alleen in de bouw, maar ook in de energievoorziening. Dit biedt kansen en verdienmodellen voor laden in parkeergarages. Door auto’s geconcentreerd te laden kan dit goedkoper zijn dan elders. Je gaat dan je auto laden en ondertussen gebruik maken van de ontmoetingsruimte. Dit biedt creatieve kansen waarmee je meer bezoekers trekt. En welke veranderingen kan de zelfrijdende auto brengen op mobiliteit? Dat is toekomstmuziek die wellicht sneller kan komen dan we verwachten. Transities kunnen ook snel gaan, dat bewees de meegenomen foto van de paardenkoetsen die snel terrein verloren aan de eerste auto’s. Samen is er meer mogelijk.

 

De slimste
De live talkshow is door vele leden thuis gevolgd. De uitzending is afgesloten met een afwisselende quiz. De slimste blijkt Paul van Loon van Empaction die hiermee de Vexpan Rijdt Door mok wint, nipt voor Merlijn Keijzer en Taeke Tromp.

 

Foto impressie
> Het Vexpan jaarprogramma voor 2022 is te volgen via www.vexpan.nl/evenementen.

 

Meer informatie:
> Rogier Pennings, Stevin Technology Consultants
> Gilbert Heutinck, Continental Car Parks
> Jan van Rookhuijzen, ElaadNL

Tags

mobiliteitshub energiehub e-laden parkeergarage

Meer nieuws

Nieuwe regels van kracht voor prijstransparantie laden elektrische auto’s

Vanaf 13 april gelden nieuwe regels over het laden van elektrische auto’s bij laadpalen. De Europese verordening AFIR zorgt in Europa voor meer laadstations, makkelijker laden en duidelijke communicatie over de kosten.

Lees meer

Den Haag krijgt 3.200 extra laadpunten voor elektrische auto’s

De gemeente Den Haag heeft het beheer en onderhoud van haar 5.400 openbare laadpunten ondergebracht bij Vattenfall InCharge. Zij breidt het netwerk met 1.600 laadpalen uit in de komende 4 jaar.

Lees meer

Raad Haarlem na referendum: parkeernota ingetrokken

De gemeenteraad van Haarlem heeft op 28 maart 2024 de uitslag van het parkeerreferendum besproken. De raad heeft besloten om de Nota Uitwerking parkeerregulering in te trekken.

Lees meer

Tweede editie Essentiële Controlepunten Brandveiligheid

Van ‘Essentiele Controlepunten Brandveiligheid 2024’ is een tweede editie verschenen. Daarin zijn de actuele verwijzingen naar de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

Lees meer

Parkeerwachters van de Efteling sorteren auto’s op kleur

Een leeg parkeervak was dinsdag 12 maart niet het enige waar bezoekers van de Efteling naar moesten zoeken als ze met de auto aankwamen. Ze dienden dit keer tijdens het parkeren ook rekening te houden met de kleur van hun wagen. Dankzij een lollige actie van parkeerwachters kon een bijzondere luchtfoto worden gemaakt.

Lees meer

Terugloop cash aan kassa gestagneerd, behalve bij parkeren, bioscoop en apotheek

Het totaal aantal winkeliers en dienstverleners waar je niet met cash kunt betalen is ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen. Bij 25% van de parkeergelegenheden kun je niet meer contant betalen, een jaar geleden was dat nog 16%.

Lees meer
1 2 3 42

Op de hoogte blijven van onze evenementen?

Wil je op de hoogte blijven van onze evenementen en nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief