Steeds vaker betaald parkeren: is parkeerbelasting een melkkoe voor gemeenten?

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Provincie Utrecht – Utrecht en Amersfoort willen betaald parkeren invoeren in (bijna) de hele gemeente en ook op andere plekken kost parkeren steeds vaker en steeds meer geld. Nieuwsberichten over parkeergeld roepen vaak veel reacties op, ook op de Facebookpagina van RTV Utrecht. De omroep wilde er meer over weten en stelde vijf vragen aan Giuliano Mingardo. Het bericht is ook overgenomen door de NOS.

 

Giuliano Mingardo is senior onderzoeker bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (Erasmus UPT). Hij is gespecialiseerd in parkeerbeleid en stedelijke mobiliteit. Hij schrijft ook geregeld artikelen voor Vexpansie.

 

De vijf vragen zijn:

1.  Waarom betaal ik parkeergeld?
2.  Waarom betaal ik dan ook nog wegenbelasting?
3.  Hoeveel verdienen de gemeenten aan het parkeergeld?
4.  ‘Parkeergeld is een melkkoe voor gemeenten’, klopt dat?
5.  Mag parkeergeld ook aan andere dingen worden uitgegeven?

 

Lees zijn antwoorden en het volledige artikel op RTV Utrecht

 

Tags

betaald parkeren parkeergeld parkeerbelasting gemeenten melkkoe

Meer nieuws

ElaadNL: Versnelling groei elektrische auto’s na 2030 verwacht

ElaadNL presenteert met de Elaad Outlook Personenauto’s 2024. Met de nieuwste prognoses voor de groei van elektrische auto’s en de verwachte benodigde laadinfrastructuur en stroomvraag in Nederland.

Lees meer

Hoeveel elektrische auto's kan de wereld aan?

Als iedereen elektrisch gaat rijden hebben we geen fossiele uitstoot meer, maar voor de productie van de batterijen en elektromotoren van die auto’s zijn veel grondstoffen nodig.

Lees meer

Nieuwe regelgeving en subsidie oplaadpunten in parkeergarages in 2024

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) per 1 januari 2024 gelden er ook nieuwe regels voor het plaatsen van oplaadpunten in parkeergarages.

Lees meer

Emergency Plug voor elektrische auto’s wint Automotive Innovation Award

Total Safety Solutions heeft met zijn Emergency Plug voor elektrische voertuigen de Automotive Innovation Award 2024 gewonnen in de categorie Veiligheid.

Lees meer

Uitdagingen laadinfrastructuur parkeergarages: aanbevelingen en adviezen

Per 1 november 2023 is 2,6 procent van alle plekken in parkeergarages voorzien met laadinfrastructuur. Dat communiceert de Vexpan werkgroep CLIP in haar jaarrapportage 2023. Er zijn echter vijf uitdagingen.

Lees meer

Elektrisch rijden: heeft accupakket verwisselen de toekomst?

In China is de Nio ET7 gepresenteerd. Binnen afzienbare tijd moet de elektrische sedan ook leverbaar worden met een verwisselbaar accupakket. Slim, maar heeft die technologie eigenlijk toekomst?

Lees meer
1 2 3 16

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief