Steeds vaker betaald parkeren: is parkeerbelasting een melkkoe voor gemeenten?

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Provincie Utrecht – Utrecht en Amersfoort willen betaald parkeren invoeren in (bijna) de hele gemeente en ook op andere plekken kost parkeren steeds vaker en steeds meer geld. Nieuwsberichten over parkeergeld roepen vaak veel reacties op, ook op de Facebookpagina van RTV Utrecht. De omroep wilde er meer over weten en stelde vijf vragen aan Giuliano Mingardo. Het bericht is ook overgenomen door de NOS.

 

Giuliano Mingardo is senior onderzoeker bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (Erasmus UPT). Hij is gespecialiseerd in parkeerbeleid en stedelijke mobiliteit. Hij schrijft ook geregeld artikelen voor Vexpansie.

 

De vijf vragen zijn:

1.  Waarom betaal ik parkeergeld?
2.  Waarom betaal ik dan ook nog wegenbelasting?
3.  Hoeveel verdienen de gemeenten aan het parkeergeld?
4.  ‘Parkeergeld is een melkkoe voor gemeenten’, klopt dat?
5.  Mag parkeergeld ook aan andere dingen worden uitgegeven?

 

Lees zijn antwoorden en het volledige artikel op RTV Utrecht

 

Tags

betaald parkeren parkeergeld parkeerbelasting gemeenten melkkoe

Meer nieuws

Stand convenant laadinfrastructuur in parkeergarages | Interview Vexpan met De Telegraaf

'Flink tekort aan laadpalen in parkeergarages: overvol stroomnet en brandveiligheid gooien roet in het eten.' De Telegraaf over stand van zaken Convenant Laadinfrastructuur in Parkeergarages (CLIP) van Vexpan en Ministerie I&W.

Lees meer

Laadpalen Gelderland en Utrecht kunnen uitgezet bij krapte op stroomnet

In meerdere gemeenten in Gelderland en Utrecht kunnen laadpalen binnenkort worden uitgezet als het stroomnetwerk overbelast is. De 191 laadpalen komen onder het beheer van Park&Charge en gaan “netbewust laden”. Dat betekent dat er minder of geen stroom naar de palen toegaat als er minder stroom beschikbaar is.

Lees meer

Parking Centrum Oosterdok grootste aantal binnenstedelijke laadplekken van Nederland

Het aantal laadplekken in de parkeergarage bij Oosterdok in Amsterdam is verdubbeld met 76 nieuwe oplaadpunten. Deze uitbreiding biedt elektrische rijders de zekerheid van een laadpaal in het hart van Amsterdam.

Lees meer

Nieuwe regels van kracht voor prijstransparantie laden elektrische auto’s

Vanaf 13 april gelden nieuwe regels over het laden van elektrische auto’s bij laadpalen. De Europese verordening AFIR zorgt in Europa voor meer laadstations, makkelijker laden en duidelijke communicatie over de kosten.

Lees meer

EV Infrastructure & Parking: Will supply ever meet demand?

There are always some fascinating discussions circulating around the electric vehicle (EV) sector. Two inextricably linked bones of contention that will be discussed during next month’s Intertraffic Amsterdam 2024 summit programme are supply and demand.

Lees meer

Tweede editie Essentiële Controlepunten Brandveiligheid

Van ‘Essentiele Controlepunten Brandveiligheid 2024’ is een tweede editie verschenen. Daarin zijn de actuele verwijzingen naar de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

Lees meer
1 2 3 18

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief