Steeds vaker betaald parkeren: is parkeerbelasting een melkkoe voor gemeenten?

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Provincie Utrecht – Utrecht en Amersfoort willen betaald parkeren invoeren in (bijna) de hele gemeente en ook op andere plekken kost parkeren steeds vaker en steeds meer geld. Nieuwsberichten over parkeergeld roepen vaak veel reacties op, ook op de Facebookpagina van RTV Utrecht. De omroep wilde er meer over weten en stelde vijf vragen aan Giuliano Mingardo. Het bericht is ook overgenomen door de NOS.

 

Giuliano Mingardo is senior onderzoeker bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (Erasmus UPT). Hij is gespecialiseerd in parkeerbeleid en stedelijke mobiliteit. Hij schrijft ook geregeld artikelen voor Vexpansie.

 

De vijf vragen zijn:

1.  Waarom betaal ik parkeergeld?
2.  Waarom betaal ik dan ook nog wegenbelasting?
3.  Hoeveel verdienen de gemeenten aan het parkeergeld?
4.  ‘Parkeergeld is een melkkoe voor gemeenten’, klopt dat?
5.  Mag parkeergeld ook aan andere dingen worden uitgegeven?

 

Lees zijn antwoorden en het volledige artikel op RTV Utrecht

 

Tags

betaald parkeren parkeergeld parkeerbelasting gemeenten melkkoe

Meer nieuws

Utrecht eerste stad wereldwijd die elektrische deelauto’s gebruikt als grootschalige buurtbatterijen

Inwoners van Vexpan lid Utrecht krijgen als eerste in Nederland de kans om grootschalig te ervaren wat een ‘rijdende buurtbatterij’ kan betekenen.

Lees meer

Duurzame laadoplossingen die inspelen op een snel veranderende behoefte

De transitie naar duurzame energie gaat wellicht te snel voor het stroomnet. Het net moet verzwaard worden om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen. Daarom is het gebruik van groene energie cruciaal.

Lees meer

Iedereen zijn eigen elektrische auto, moeten we dat willen?

De winning van lithium is enorm vervuilend en schadelijk voor de natuur. Ook is het met de huidige geo-politieke spanningen maar zeer de vraag of de beschikbaarheid voldoende gewaarborgd is. Is het tijd om een stapje terug te doen?

Lees meer

Europees akkoord vernieuwde AFIR-regels elektrisch rijden

Snelladen met een elektrische auto in Europa wordt nog makkelijker. Er is een handtekening onder het akkoord voor de vernieuwde AFIR-regels gezet. Waar gaat het precies om?

Lees meer

Beeld over brandveiligheid in parkeergarages belangrijk aandachtsveld

Brandveiligheid in parkeergarages is een belangrijk aandachtsveld voor Vexpan. Zeker gezien de toename van EV's en uitbreiding van laadinfrastructuur. Tijdens de netwerkborrel toonde NAL aan dat er weinig branden bekend zijn met EV’s.

Lees meer

Naar een circulaire laadindustrie voor elektrische voertuigen

De industrie voor de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (EV) heeft wereldwijd te maken met materiaalschaarste. Daarom werkt NKL samen met Cenex Nederland aan een circulair ecosysteem voor de laadindustrie van EV.

Lees meer
1 2 3 14

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief