Pilot Vandebron en NIO: 6 laadstations voor 'swappen' autobatterij
De volgende innovatie op het gebied van elektrisch rijden? Je autobatterij binnen enkele minuten swappen en meteen verder rijden. Deze impactvolle en baanbrekende stap in de energietransitie wordt nu ook door NIO gezet op Nederlandse bodem. Met het gebruik van batterijwisselstations biedt NIO klanten een nog gebruiksvriendelijker en sneller alternatief voor laden aan. Met behulp van software van Vandebron kan tegelijkertijd het energienetwerk worden gebalanceerd. Duurzaam energieplatform Vandebron en autofabrikant NIO bundelen hiervoor de krachten in een pilot, die in mei van start gaat. De slimme ‘Active Balancing’ software achter deze primeur wordt gezien als gamechanger en antwoord op het overbelaste netwerk.
[Persbericht en foto: NIO]
Slimme software balanceert energienetwerk
In Nederland is er per vier elektrische auto’s één publieke laadpaal beschikbaar en daarmee hebben we de hoogste laadpaal-dichtheid van Europa. Om de energietransitie te versnellen en elektrisch rijden op grotere schaal mogelijk te maken, biedt NIO het swappen van autobatterijen aan bij momenteel vier en binnenkort zes batterijwisselstations in Nederland. Het is de ambitie om dit aantal in de komende jaren flink uit te breiden. Dankzij de unieke Vandebron ‘Active Balancing’ software kunnen de NIO batterijwisselstations tevens ingezet worden om het lokale energienet te balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn. Onbalans op het net wordt onder andere veroorzaakt door de volatiele productie van zonne- en windenergie. Met als gevolg dat vervuilende alternatieven zoals fossiele energie wordt ingezet om het net weer in balans te brengen. De pilot met NIO is voor Vandebron één van de projecten waarin slimme software de sleutel vormt om de energietransitie te versnellen.
Arno van den Berg (CTO bij Vandebron): “Onze Active Balancing software is een duurzaam antwoord op nieuwe uitdagingen van de energietransitie. Deze innovatieve technologie maakt het namelijk mogelijk om verschillende soorten apparaten tegelijkertijd in te zetten om het energienet te balanceren. Door de toename van meer volatiele energieproductie (zoals zon- en windenergie) is er een belangrijke rol weggelegd voor de opslag van energie. In deze pilot zoeken we samen met NIO de grenzen op van de technologische mogelijkheden door zo slim én duurzaam mogelijk gebruik te maken van de beschikbare capaciteit van de Power Swap Stations. Dit doen we nu door waar nodig de laadsnelheid op en af te schalen.
‘Blue Sky Coming’
Met het NIO Subscription model of de Battery as a Service optie, en de mogelijkheid om de batterij binnen enkele minuten te verwisselen in een NIO Power Swap Station, onderscheidt NIO zich als een innovatieve speler op de Nederlandse elektrische automarkt. Door middel van het swappen van de batterijen, rouleren deze onder bestuurders en worden ze optimaal opgeladen. Dit komt niet alleen de levensduur van de batterij ten goede, maar zorgt er ook voor dat gebruikers van de auto – ongeacht hun levensduur – met een goede batterij rondrijden. Daniel de Groot, Head of Power NIO Netherlands: “Door de combinatie van de kennis en ervaring van Vandebron met hun Active Balancing software en onze NIO Power Swap Stations dragen we bij aan het balanceren van het Nederlandse energienet. Dit is een belangrijke stap in het verwezenlijken van onze filosofie ‘Blue Sky Coming’ voor een toekomst die mooier, positiever en duurzamer is.”
Meer informatie
> Bron: foto en persbericht NIO
Meer nieuws
Nieuwegein staat opladen elektrische auto met kabel over stoep toe
Nieuwegein maakt het voor inwoners zonder eigen oprit mogelijk om hun elektrische auto op te laden met stroom vanuit huis. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Lees meerDigitaal ‘vangnet’ maakt weg vrij voor elektrische auto’s laden zonder overbelasting stroomnet
Door het opladen van elektrische auto’s lokaal slim aan te sturen en een digitaal ‘vangnet’ toe te voegen, kunnen veel meer EV's probleemloos geladen worden binnen zonder overbelasting van het stroom. Het onderzoeksproject SmoothEMS met Gridshield, wordt hiermee succesvol afgerond.
Lees meerProvincie Gelderland hergebruikt 191 oude laadpalen
Provincie Gelderland en Park&Charge gaan 191 laadpalen hergebruiken. Na een concessieperiode van 10 jaar zijn de laadpalen in 4 maanden tijd gereviseerd om minimaal tot 2032 in exploitatie te gaan volgens de nieuwe normen van de NEN.
Lees meerToelichting Vexpan op brandveiligheid in parkeergarages
Namens de parkeerbranche geeft Vexpan een nadere toelichting op brandveiligheid in parkeergarages. Dit is, niet alleen in de context van EV-voertuigen, al decennia lang een integraal onderdeel bij het ontwerp en de bouw van parkeerfaciliteiten.
Lees meer‘Kunstmatige intelligentie helpt energieconsumptie elektrisch vervoer slim te sturen’
Netbeheerders en energieleveranciers krijgen technologie tot hun beschikking om binnen Europa de energievraag en het stroomverbruik van elektrisch vervoer te kunnen sturen. Het Arnhemse bedrijf Deftpower ontwikkelt een platform.
Lees meerElektrische deelauto's gaan in Utrecht stroom terugleveren om netcongestie tegen te gaan
Vijfhonderd elektrische deelauto's van MyWheels worden vanaf maart 2025 in Utrecht ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Op die manier willen projectpartners een overvol stroomnet tegengaan.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.