Pilot Vandebron en NIO: 6 laadstations voor 'swappen' autobatterij

Gepubliceerd op: 26 april 2023

De volgende innovatie op het gebied van elektrisch rijden? Je autobatterij binnen enkele minuten swappen en meteen verder rijden. Deze impactvolle en baanbrekende stap in de energietransitie wordt nu ook door NIO gezet op Nederlandse bodem. Met het gebruik van batterijwisselstations biedt NIO klanten een nog gebruiksvriendelijker en sneller alternatief voor laden aan. Met behulp van software van Vandebron kan tegelijkertijd het energienetwerk worden gebalanceerd. Duurzaam energieplatform Vandebron en autofabrikant NIO bundelen hiervoor de krachten in een pilot, die in mei van start gaat. De slimme ‘Active Balancing’ software achter deze primeur wordt gezien als gamechanger en antwoord op het overbelaste netwerk. 

 

[Persbericht en foto: NIO]

 

Slimme software balanceert energienetwerk
In Nederland is er per vier elektrische auto’s één publieke laadpaal beschikbaar en daarmee hebben we de hoogste laadpaal-dichtheid van Europa. Om de energietransitie te versnellen en elektrisch rijden op grotere schaal mogelijk te maken, biedt NIO het swappen van autobatterijen aan bij momenteel vier en binnenkort zes batterijwisselstations in Nederland. Het is de ambitie om dit aantal in de komende jaren flink uit te breiden. Dankzij de unieke Vandebron ‘Active Balancing’ software kunnen de NIO batterijwisselstations tevens ingezet worden om het lokale energienet te balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn. Onbalans op het net wordt onder andere veroorzaakt door de volatiele productie van zonne- en windenergie. Met als gevolg dat vervuilende alternatieven zoals fossiele energie wordt ingezet om het net weer in balans te brengen. De pilot met NIO is voor Vandebron één van de projecten waarin slimme software de sleutel vormt om de energietransitie te versnellen.

 

Arno van den Berg (CTO bij Vandebron): “Onze Active Balancing software is een duurzaam antwoord op nieuwe uitdagingen van de energietransitie. Deze innovatieve technologie maakt het namelijk mogelijk om verschillende soorten apparaten tegelijkertijd in te zetten om het energienet te balanceren. Door de toename van meer volatiele energieproductie (zoals zon- en windenergie) is er een belangrijke rol weggelegd voor de opslag van energie. In deze pilot zoeken we samen met NIO de grenzen op van de technologische mogelijkheden door zo slim én duurzaam mogelijk gebruik te maken van de beschikbare capaciteit van de Power Swap Stations. Dit doen we nu door waar nodig de laadsnelheid op en af te schalen.

 

‘Blue Sky Coming’
Met het NIO Subscription model of de Battery as a Service optie, en de mogelijkheid om de batterij binnen enkele minuten te verwisselen in een NIO Power Swap Station, onderscheidt NIO zich als een innovatieve speler op de Nederlandse elektrische automarkt. Door middel van het swappen van de batterijen, rouleren deze onder bestuurders en worden ze optimaal opgeladen. Dit komt niet alleen de levensduur van de batterij ten goede, maar zorgt er ook voor dat gebruikers van de auto – ongeacht hun levensduur – met een goede batterij rondrijden. Daniel de Groot, Head of Power NIO Netherlands: “Door de combinatie van de kennis en ervaring van Vandebron met hun Active Balancing software en onze NIO Power Swap Stations dragen we bij aan het balanceren van het Nederlandse energienet. Dit is een belangrijke stap in het verwezenlijken van onze filosofie ‘Blue Sky Coming’ voor een toekomst die mooier, positiever en duurzamer is.”

 

Meer informatie
> Bron: foto en persbericht NIO 

Tags

e-laden elektrisch rijden laadstations batterijwissel

Meer nieuws

Parking Centrum Oosterdok grootste aantal binnenstedelijke laadplekken van Nederland

Het aantal laadplekken in de parkeergarage bij Oosterdok in Amsterdam is verdubbeld met 76 nieuwe oplaadpunten. Deze uitbreiding biedt elektrische rijders de zekerheid van een laadpaal in het hart van Amsterdam.

Lees meer

Nieuwe regels van kracht voor prijstransparantie laden elektrische auto’s

Vanaf 13 april gelden nieuwe regels over het laden van elektrische auto’s bij laadpalen. De Europese verordening AFIR zorgt in Europa voor meer laadstations, makkelijker laden en duidelijke communicatie over de kosten.

Lees meer

Tweede editie Essentiële Controlepunten Brandveiligheid

Van ‘Essentiele Controlepunten Brandveiligheid 2024’ is een tweede editie verschenen. Daarin zijn de actuele verwijzingen naar de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

Lees meer

Elektrisch rijden in 2050: een geactualiseerde prognose van ElaadNL

In de nieuwste Elaad Outlook hebben de onderzoekers de prognoses voor elektrische personenauto’s en de benodigde laadinfrastructuur geactualiseerd.

Lees meer

Brandveiligheid elektrische fietsen, steps en scooters in parkeergarages

In dit artikel wordt stilgestaan bij de risico’s van deze kleine elektrische vervoersmiddelen, hoe vaak deze in brand vliegen en wat je kan doen om deze vervoermiddelen veilig op te laden.

Lees meer

35.000 laadpunten voor 3 provincies

De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen er de komende 4 jaar maximaal 35.000 publieke laadpunten bij. Het projectbureau MRA-Elektrisch heeft hiertoe voor 74 gemeenten een aanbesteding georganiseerd die gewonnen is door Shell ubitricity, Vattenfall InCharge en TotalEnergies.

Lees meer
1 2 3 17

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief