G40 doen aanbod aan nieuw kabinet: meer samenwerking steden en Rijk voor slimme duurzame verstedelijking
Nederland kent een aantal grote opgaven op het gebied van wonen, klimaat, digitalisering, mobiliteit, energietransitie en informatiesamenleving, die snel en concreet moeten worden opgepakt. Door de huidige versnipperde aanpak komt realisatie in gevaar. De G40 hebben een grote regionale spreiding en met elkaar zo’n 5 miljoen inwoners, en kunnen in samenwerking met G4 en VNG een grote bijdrage leveren aan het realiseren van de benodigde transities.
Daarom bieden zij het Rijk aan om nauw samen te werken. Door anders te programmeren en met sneller opschalen van beschikbare technologie kan de totale investeringslast worden beperkt. Deze aanpak biedt bovendien grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit vergt een investering van 1 miljard euro.
Om succesvolle innovaties sneller te kunnen opschalen en meer effect te sorteren, is meer samenhang en regie nodig. Door betere samenwerking met Rijk, VNG en de vier grote gemeenten (G4) én met inzet van digitale oplossingen wil het stedennetwerk G40 de gezamenlijke uitdagingen integraal oppakken. Om dat te kunnen realiseren, doet zij een concreet aanbod aan een nieuw kabinet, dat vandaag is gepubliceerd: ‘Samenwerking G40 en Rijk: slimme duurzame verstedelijking’.
Uitvoeringskracht
Met haar uitvoeringskracht is de G40 voor het Rijk dé realisatiepartner bij uitstek en met de G4 als innovatiepartner en de VNG wordt samengewerkt om kennis en digitale toepassingen breed te verspreiden, ook in regio’s en kleinere gemeenten. Dat bevordert economisch groei en regionaal herstel en zorgt dat iedereen toegang heeft tot de informatiesamenleving. Daarbij geeft dit het Nederlandse industrie- en techbedrijven een betere exportpositie in digitale en duurzame oplossingen. Het voorstel heeft daarom brede steun vanuit het bedrijfsleven.
Rapport
Met gezamenlijke investeringen, betere samenwerking en gecoördineerde uitvoering zijn we als Nederland in staat onze maatschappelijke uitdagingen in verstedelijking, klimaat en mobiliteit met inzet van technologie snel, coherent en effectief van oplossingen te voorzien. Gemeenten en bedrijfsleven staan klaar om met een nieuw kabinet de handen ineen te slaan en te investeren, te leren van elkaar en toe te passen.
Meer informatie
Het rapport ‘Samenwerking G40 en Rijk: slimme duurzame verstedelijking’ is vanaf nu te downloaden via www.g40stedennetwerk.nl.
Meer nieuws
Informatiebijeenkomst NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen
NEN organiseert 16 mei een informatiebijeenkomst over NEN 9120. Deze beschrijft wat er nodig is om gebouwen toegankelijk en bruikbaar te maken voor een brede groep gebruikers. Vexpan heeft aanvullend advies.
Lees meerSwapfiets nu onderdeel van NS Go: stimulans voor duurzaam woon-werkverkeer
Swapfiets en NS Go gaan een samenwerking aan die een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren van duurzame steden. Bedrijven kunnen via ook Swapfietsen aanbieden aan hun werknemers.
Lees meerServicekosten parkeerapp EasyPark omhoog
Gebruikers van EasyPark kregen afgelopen weekend een mail van de parkeerapp. De servicekosten gaan per 1 mei omhoog, waardoor parkeren duurder wordt. Het AD zet de parkeerapps op een rij.
Lees meerElaadNL introduceert laadplanologie: laadvraag geografisch verplaatsen om stroomnet te ontlasten
Netcongestie en de groei van elektrisch vervoer maken het noodzakelijk om niet alleen te kijken naar wanneer het beste kan worden opgeladen (slim laden), maar ook waar het beste in de laadvraag voorzien kan worden.
Lees meerRotterdam treedt op tegen foutgeparkeerde deelscooters en -fietsen
Omgevallen scooters, fietsen die plompverloren zijn achtergelaten en bakfietsen die de stoep blokkeren. Rotterdam doet wat aan de parkeeroverlast van deelvervoer. Er komen strengere regels én meer parkeerhubs.
Lees meerNetbewust laden elektrische auto maakt verschuiving laadpiek mogelijk
Uit een grote proef van Enexis, Vattenfall, de provincies Noord-Brabant en Limburg blijkt dat het netbewust laden van elektrische auto’s bij openbare laadpalen een verschuiving van de laadpiek mogelijk maakt.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.