Flexibele Parkeermachtiging voor deelauto’s van start
Sinds 14 november van dit jaar is de pilot Flexibele Parkeermachtiging voor Deelauto’s live gegaan. Tot 15 mei 2023 testen 5 gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen) en 3 aanbieders van deelauto’s (Amber, Mywheels en Sixt) een meer uniforme en flexibele manier voor het parkeren van deelauto’s. De Flexibele Parkeermachtiging biedt belangrijke voordelen voor zowel de gemeenten, de aanbieders en de gebruiker van deelauto’s en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de adoptie van de deelauto en daarmee aan de mobiliteitstransitie.
Deelauto-aanbieders regelen straks via SHPV eenvoudig een parkeerrecht voor de eigen deelauto’s in álle aangesloten gemeenten! Daardoor neemt de flexibiliteit bij de aanbieders enorm toe zodat aanbieders een betere dienst kunnen bieden aan klanten. De administratie bij aanbieder en gemeente neemt af, en de kosten voor parkeren zijn dan afhankelijk van het daadwerkelijk gebruik op basis van (vaak) een speciaal tarief voor deelauto’s.
Een flexibele parkeermachtiging biedt de noodzakelijke infrastructuur om schaalbaar ‘one way’ ritten tussen steden aan te bieden. Daarnaast past het betalen naar gebruik voor parkeerplekken al veel beter bij het concept ‘delen’ dan een reguliere parkeervergunning waarbij wordt betaald voor het ‘hebben’ van een plek.
De deelauto is in opkomst
Steeds meer mensen gebruiken een deelauto in plaats van een eigen (tweede) auto of als deel van een duurzame reis die niet per eigen auto wordt gereden. Die deelauto staat, als hij niet in gebruik is, ergens geparkeerd, te wachten op een gebruiker. Dat is veelal een openbare parkeerplaats in een gemeente met betaald parkeren. In de drukke binnensteden zijn die parkeerplekken schaars.
Gemeenten zien de deelauto als middel in de mobiliteitstransitie. Een stuk van de oplossing voor het terugdringen van het autobezit waardoor ruimte in de bebouwde kom wordt bespaard en de bereikbaarheid verbetert. Gemeenten verstrekken daarvoor parkeervergunningen waarmee tegen een vast (lager) tarief eenvoudiger geparkeerd kan worden. Omdat iedere gemeente dat nu op een eigen manier doet -waardoor aanbieders overal een aparte vergunning moeten aanvragen- heeft SHPV in samenwerking met het ministerie van I&W en een aantal gemeenten de Flexibele Parkeermachtiging Deelauto’s ontwikkeld. Dit concept lost de nadelen op en is, als de pilot slaagt, straks in alle gemeenten toepasbaar.
Meer informatie
> Bron: SHPV
> SHPV, lid van Vexpan en samenwerkingspartner Landelijk Actieprogramma Parkeren & Verblijven (CROW/GNM/SHPV/Vexpan)
Meer nieuws
Maximumbedrag naheffingsaanslag parkeerbelasting 2025 vastgesteld
Per 1 januari 2025 mogen gemeenten maximaal € 78,80 in rekening brengen voor de kosten die zijn gemoeid met het opleggen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Lees meerDit is waarom Enschede niet kan optreden tegen 'spookauto's'
Langs de straten van Enschede staan ze er treurig bij: auto’s zonder kenteken, vernielde ramen, omsingeld door onkruid. Waarom grijpt de gemeente niet in bij deze weesauto’s? De zaak is ingewikkelder dan hij op het eerste gezicht lijkt.
Lees meerRapportages NIPV: Nauwelijks branden met Alternatief Aangedreven Voertuigen in parkeergarages in Nederland
Er heerst nog steeds koudwatervrees voor het toelaten van Alternatief Aangedreven Voertuigen in parkeergarages, ondanks dat rapportages van het NIPV al drie jaar aantonen dat branden door AAV’s zeldzaam zijn.
Lees meerGoudappel deelt inzichten uit belevingsonderzoek: hoe fietsparkeergarages aantrekkelijker worden
Op dinsdag 1 oktober organiseert Vexpan, samen met premium partner Goudappel, een webinar waarin belevingsonderzoek centraal staat. Het webinar vindt plaats van 11.00 tot uiterlijk 12.00 uur.
Lees meerParkeergarages duurzaam beschermen met PMMA
Bovengrondse parkeergarages worden vaak duurzaam beschermd met PMMA. Mario van Ginkel van Triflex B.V. deelt waardevolle oplossingen voor eigenaren en beheerders.
Lees meerBrandveiligheid lithium-ion energiedragers
Er is (nog steeds) veel te doen rondom lithium-ion energiedragers. Of het nu gaat om op- en overslag van energiedragers of het gebruik van energiedragers in bijvoorbeeld fietsen, scooters of auto’s. In beide gevallen wordt regelmatig het nieuws gehaald.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.