BMW en gemeente Rotterdam helpen elektrische rijders

Gepubliceerd op: 10 februari 2023

Met het pilotproject Charge & Repark dat na de eerste week van februari van start is gegaan, proberen BMW en de gemeente Rotterdam elektrische rijders op een positieve manier te stimuleren om de laadpaal vrij te maken zodra hun elektrische of plug-in hybride auto voldoende is opgeladen.

 

Hoewel het aantal (semi-)publieke laadpunten in Nederland vooralsnog sneller groeit (+44% van 2022 op 2021)* dan de hoeveelheid elektrische en plug-in hybride auto’s op de Nederlandse wegen (+35% van 2022 op 2021)*, moet elke (semi-)publieke laadpaal ruim vier auto’s bedienen. Bovendien verschilt de laadinfrastructuur sterk per regio of wijk. Rotterdam werkt aan een dekkend netwerk, maar in sommige wijken met een hoge parkeerdruk kan het fijn zijn als zoveel mogelijk mensen van de laadpalen gebruik kunnen maken.

 

John Akkerhuis, adviseur Mobiliteit bij de Gemeente Rotterdam: “Het aantal elektrische auto’s in Nederland zal exponentieel groeien in de komende jaren. Dat vinden wij als stad een geweldige ontwikkeling, maar al die elektrische auto’s moeten ook opladen. Om de kans te verkleinen dat er te weinig laadpalen beschikbaar zijn in de stad om je auto op te laden, zet de gemeente nu vooral in op het bijplaatsen van laadpalen. Maar sommige bestuurders bezetten te lang een laadpaal, terwijl de batterij voldoende of geheel is opgeladen. Die mensen willen we positief stimuleren hun auto te verplaatsen en zo de laadplek vrij te maken voor een ander. ”Dion van der Heijden, E-Mobility Services Manager bij BMW Group Nederland, voegt daaraan toe: “Met Charge & Repark maken we elektrisch rijden toegankelijker, aangezien de beschikbaarheid van de laadinfrastructuur verbetert.”

 

Akkerhuis: “Tegelijkertijd onderzoeken we ‘bi-directioneel laden’, ofwel auto’s die hun stroom terug kunnen leveren aan het net of een lokaal elektriciteitsnetwerk als er een hoge elektriciteitsvraag is. Als dat in de toekomst grootschalig mogelijk wordt, is het juist wél handig dat er volgeladen auto’s aan laadpalen zijn aangesloten. Dit helpt de energietransitie ook. Met de verschillende partners onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn om het laadnetwerk optimaal in te richten.”

 

Samenwerking sinds 2018
Een veilige, gezonde en leefbare stad staat hoog op de agenda van de gemeente Rotterdam. Dat vraagt om een nieuwe visie op toekomstige mobiliteit, waarin duurzaamheid, verkeersveiligheid, toegankelijkheid en doorstroming een belangrijke rol spelen. Al sinds 2018 werken BMW en Rotterdam samen om deze gedeelde ambities te realiseren.

 

Meer informatie
> Bron: persbericht BMW Group
> Gemeente Rotterdam, lid van Vexpan en Vexpan Commissie Gemeenten

Tags

gemeente elektrisch rijden e-laden

Meer nieuws

ElaadNL: Versnelling groei elektrische auto’s na 2030 verwacht

ElaadNL presenteert met de Elaad Outlook Personenauto’s 2024. Met de nieuwste prognoses voor de groei van elektrische auto’s en de verwachte benodigde laadinfrastructuur en stroomvraag in Nederland.

Lees meer

Hoeveel elektrische auto's kan de wereld aan?

Als iedereen elektrisch gaat rijden hebben we geen fossiele uitstoot meer, maar voor de productie van de batterijen en elektromotoren van die auto’s zijn veel grondstoffen nodig.

Lees meer

Nieuwe regelgeving en subsidie oplaadpunten in parkeergarages in 2024

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) per 1 januari 2024 gelden er ook nieuwe regels voor het plaatsen van oplaadpunten in parkeergarages.

Lees meer

Emergency Plug voor elektrische auto’s wint Automotive Innovation Award

Total Safety Solutions heeft met zijn Emergency Plug voor elektrische voertuigen de Automotive Innovation Award 2024 gewonnen in de categorie Veiligheid.

Lees meer

Uitdagingen laadinfrastructuur parkeergarages: aanbevelingen en adviezen

Per 1 november 2023 is 2,6 procent van alle plekken in parkeergarages voorzien met laadinfrastructuur. Dat communiceert de Vexpan werkgroep CLIP in haar jaarrapportage 2023. Er zijn echter vijf uitdagingen.

Lees meer

Elektrisch rijden: heeft accupakket verwisselen de toekomst?

In China is de Nio ET7 gepresenteerd. Binnen afzienbare tijd moet de elektrische sedan ook leverbaar worden met een verwisselbaar accupakket. Slim, maar heeft die technologie eigenlijk toekomst?

Lees meer
1 2 3 16

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief