Gebruik CBS-microdata bij passende parkeernorm
Bij het opstellen van gemeentelijke parkeernormen moet er sprake zijn van goed onderbouwd maatwerk. Frank Aalbers van Goudappel. vertelt over het gebruik van CBS-microdata tijdens de lunchbijeenkomst van Vexpan op 14 oktober 2021. De senior adviseur is expert op de vele verkeerskundige vlakken, van onderzoek tot beleid.
Zijn de Nederlandse parkeernormen passend genoeg? Of kan het allemaal wel wat minder (of juist meer?). Te lage parkeernormen kunnen leiden tot parkeerproblemen. Maar te hoge parkeernormen tot het onnodig gebruik van ruimte en inzet van financiële middelen. Het leidt tot hogere woningprijzen en heeft daarom mogelijk zelfs een remmend effecten op de noodzakelijke woningbouwontwikkelingen. Want tot 2035 zijn er veel woning nodig. Ongeveer 750.000 stuks.
Lees verder onder beeld
Maar hoe kom je tot een passende parkeereis? Die je als gemeente kan meegeven aan ontwikkelaars. Daarvoor zijn de landelijke CROW-kencijfers voor parkeernormering niet toereikend. Veel te vaak hebben gemeenten deze richtlijnen één op één vertaald naar gemeentelijke parkeernormen. Met als resultaat onbenutte parkeerplaatsen en als gevolg daarvan onder andere een minder aantrekkelijke woonomgeving en negatieve effecten op duurzaamheid/leefbaarheid.
CBS-microdata
Goudappel heeft veel onderzoek in Nederland gedaan naar afwijkingen van de gemeentelijke parkeernormen en het toepassen hiervan. Daarbij wordt niet meer gewerkt op basis van geaggregeerde openbare CBS-gegevens maar op basis van CBS-microdata. Dat is data op een veel gedetailleerder niveau en alleen beschikbaar voor onderzoekbureaus.
Goudappel heeft deze microdata gecombineerd met diverse meetgegevens verzameld op basis van eigen onderzoeken. Zo verkregen zij een duidelijk inzicht in het werkelijke autobezit per type woning (per gemeente, wijk en buurt). Inclusief de leaseauto’s. Maar (nog wel) exclusief de bedrijfsbusjes/werkauto’s die meegenomen worden naar huis, de zogeheten ‘grijze’ kentekens.
Praktijkvoorbeeld
Frank haalt een praktijkvoorbeeld aan van jonge starters in Tilburg. Voor hen blijkt de gemeentelijke parkeernorm zo’n 50% af te wijken. Die afwijking is niet in iedere gemeente gelijk. Dit is zeer afhankelijke van de geografische ligging binnen Nederland en de aanwezige infrastructuur. Op basis van een inventarisatie kan een gemeente ‘reductiefactoren’ inzetten om de CROW-kencijfers naar beneden bij te stellen. Dit kan middels de inzet van deelmobiliteit/MaaS, flexibele parkeernorm voor het aandeel bezoekers maar ook door rekening te houden met de aanwezigheid van openbaar vervoer.
Conclusie: bij het opstellen van gemeentelijke parkeernormen moet er sprake zijn van goed onderbouwd maatwerk.
Er worden na afloop van de presentatie veel vragen gesteld. Onder andere over de keuze die Goudappel heeft gemaakt ten aanzien van de woningtypen. In Eindhoven hanteren ze die typen niet maar juist de gebruiksoppervlakte van woningen. Andere vragen gaan over het opvangen van de parkeerbehoefte op piekmomenten. En het dubbelgebruik, in bijzonder als er in de toekomst meer en meer parkeerplaatsen met oplaadpalen bijkomen. Een grote opgave lijkt dat te worden.
Bekijk meer artikelen
Expertteam: Is in een parkeergarage de wegenverkeerswet van toepassing
Wouter van Boggelen Tender manager, IP Parking B.V. heeft naar aanleding van een case bij een van hun klanten deze aan het Vexpan Expertteam voorgelegd.
Lees meerParkeergarage Ehrenfest - Leiden Bio Science Park
Leiden Bio Science Park is het grootste kenniscluster van Nederland. De campus is volop in ontwikkeling en om deze groei te faciliteren is een concentratie van het parkeren wenselijk en is parkeergarage Ehrenfest gebouwd.
Lees meerDe toekomst? Daar moet je mee oefenen
Column van Danielle Snellen van het Planbureau voor de Leefomgeving - plaatsvervangend sectorhoofd Verstedelijking & Mobiliteit.
Lees meerMaatwerk hard nodig bij logistieke centra
Bij de ontwikkeling van logistieke functies is steeds vaker sprake van een parkeereis die niet meer aansluit bij de daadwerkelijke parkeerbehoefte
Lees meerWikken en Wegen voor parkeren in Maasterras Dordrecht
Parkeren in gebiedsontwikkeling Maasterras in Dordrecht kan het beste worden geclusterd in een parkeergarage en in buurthubs. CROW-KpVV casus als voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling.
Lees meerHoe duurzaam is een parkeergarage? Parkeren essentieel voor gebiedsontwikkeling
Er ligt een enorme woningbouwopgave in het verschiet voor nu en in de toekomst. Deze wordt vooral binnenstedelijk opgelost.
Lees meer