Volautomatische parkeergarage Vijzelgracht Amsterdam geopend

Gepubliceerd op: 29 augustus 2023

Vandaag 29 augustus opent een bijzondere parkeergarage: de Vijzelgrachtgarage in Amsterdam. De garage is volautomatisch. De automobilist rijdt dan niet zelf de garage in of uit, maar parkeert de auto in 1 van de 3 lifthuisjes en stapt uit. Het parkeersysteem parkeert de auto, zoals ook te zien is in de video.

 

De 270 autoplekken in de Vijzelgrachtgarage, die bovenop een metrostation ligt maar onder de straat, zijn alleen voor vergunninghouders uit de buurt. De garage zorgt ervoor dat de Vijzelbuurt parkeerluw gemaakt kan worden. Gemeente Amsterdam gaat het komend jaar starten  met het weghalen van parkeerplaatsen op straat. Zo ontstaat meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen en wordt de buurt  leefbaarder.

De garage heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, circa 74.000 euro per ondergrondse parkeerplek dus. Stephan van Tilburg, technisch projectmanager van de gemeente, vindt het dat bedrag waard. “Ik vind het een toegevoegde waarde voor de stad en buurt. Je moet ook vooral kijken wat het oplevert voor de buurtbewoners.”

 

Lees hier ook het verslag van at5 en bekijk de video

 

 

 

Bron afbeelding Gemeente Amsterdam

Tags

parkeergarage Vijzelgracht Autolift parkeervergunning

Meer nieuws

Sociaal bewogen parkeerbeleid

Donald Appleyard, professor aan de Berkeley Universiteit in Californië, heeft in 1969 samen met Mark Lintell een studie gepubliceerd over de invloed van verkeer op de leefbaarheid en kwaliteit van de stad.

Lees meer

Autoluw beleid gemeenten: doelen, effecten en rollen

De plek van de auto in steden verandert. Veel gemeenten voeren een autoluw beleid voor de (binnen)stad. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderzocht de redenen en de effecten van de diverse autoluwe maatregelen.

Lees meer

Fietsparkeren rond treinstations

NS-ketenmobiliteit richt zich vooral op het voor- en natransport van de trein: niet alleen autoparkeren, fietsparkeren, OV-fiets, maar ook bagagekluizen, toiletten en wachten op het station.

Lees meer

Samenwerking Vexpan met HAN Automotive

Vexpan gaat samenwerken met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De branchevereniging staat voor kennis opbouwen en delen. Daarin is HAN Automotive een waardevolle toevoeging.

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld: Henk Steennis

Een interview met een markant persoon uit de parkeerwereld: Henk Steennis. "Blijf altijd denken vanuit de gebruiker".

Lees meer

Nota parkeernormen en open normen in een bestemmingsplan: hoe toetst de bestuursrechter?

Als de Afdeling bestuursrechtspraak de hier besproken conclusie overneemt, dan heeft dat voor de praktijk tot gevolg dat onherroepelijke planregels rondom parkeren die worden uitgewerkt bij beleidsregel toch nog aan een volledige rechterlijke toets onderworpen kunnen worden in een procedure tegen een verleende omgevingsvergunning.

Lees meer
1 2 3 28

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief