Vermindering parkeerbelasting wegens persoonlijke omstandigheden mogelijk?

Gepubliceerd op: 12 december 2023

De rechter kan op dit moment de aanslag parkeerbelasting niet verlagen bij een kleine fout bij het gebruik van een parkeerapp. Rechtbank Oost-Brabant denkt dat het misschien tijd is hierop terug te komen en stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.

 

Een man krijgt een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd als hij zijn vader bezoekt. Hij betaalt altijd via een parkeerapp zodra hij parkeert en meldt zich af als hij bij zijn vader is. Zijn vader meldt hem daarna aan voor de bezoekersregeling. In dit geval gaat er iets fout bij de aanmelding, en de fout kan niet worden hersteld. Hij wil dat de aanslag wordt verminderd op grond van zijn persoonlijke omstandigheden. Een eerdere naheffingsaanslag is uit coulance vernietigd omdat hij net te laat als bezoeker was aangemeld.

 

Kosten naheffingsaanslag een strafrechtelijke sanctie?
Rechtbank Oost-Brabant erkent dat er in principe geen rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Een fout bij het gebruik van een app komt verder voor rekening en risico van de parkeerder. De betreffende regels volgen uit een uitspraak van de Hoge Raad van 1995, waarin is bepaald dat een naheffingsaanslag parkeerbelasting geen strafvervolging in de zin van het EVRM is. Volgens de rechtbank is het wellicht tijd om hierop terug te komen zodat de rechter maatwerk kan toepassen. Het zou de rechtsbescherming ten goede komen als de kosten van het opleggen van de naheffingsaanslag (meestal ruim 90% van de aanslag) als een strafrechtelijke boete in de zin van het EVRM worden aangemerkt. Vroeger vielen parkeerovertredingen nog onder het strafrecht en was rechtsbescherming gewaarborgd. De rechtbank stelt hierover vier prejudiciële vragen aan de Hoge Raad, en schorst zolang de behandeling van de zaak.

 

Meer informatie
> Bron: www.taxence.nl

 

Tags

parkeerbelasting parkeerapp persoonlijke omstandigheden

Meer nieuws

ESPA Gold award voor Interparking Willemspoort in Den Bosch

Afgelopen dinsdag ontving Erwin Lund, senior projectmanager ontwikkeling bij Interparking Nederland, de ESPA Gold Award voor parkeergarage Willemspoort uit handen van onze vicevoorzitter Peter Dingemans.

Lees meer

Expertteam: Zware personenauto’s in parkeergarages

Wat is het advies van het Vexpan Expertteam of zware personenauto's wel toegelaten mogen worden in parkeergarages?  

Lees meer

Kingspan Light + Air (KLA) nieuw lid Vexpan

Vexpan heet Kingspan Light + Air (KLA) welkom als nieuw lid van Platform voor Parkeren Nederland. KLA is een beursgenoteerd bedrijf en wereldwijd actief op verschillende gebieden zoals watermanagementsystemen, isolatiepanelen, glasdakconstructies, klimaatinstallaties en rookbeheersingssystemen.

Lees meer

Geef commentaar op concept NEN 9120: voor mensen met een beperking in een parkeergarage

De concept NEN 9120 over toegankelijkheid van gebouwen is een nieuwe norm voor voorzieningen voor mensen met een beperking. De commentaarronde voor deze norm die ook over parkeergarages gaat, is opgestart. Dit kan tot voor 15 juli 2024.

Lees meer

Update ontwikkelingen D-GPK: website, app en toolbox

Het digitaliseren van het GPK-parkeerrecht is een omvangrijk project van SHPV. Inmiddels heeft zij voor gemeenten en houders van een GPK een informatieve website, app en een toolbox ontwikkeld. Ook helpen zij mensen die minder digitaal vaardig zijn.

Lees meer

NEN 9120 helpt mensen met een beperking in een parkeergarage

De nieuwe norm NEN 9120, nu nog concept, lost een groot deel van de problemen op die mensen met een beperking ervaren in parkeergarages.

Lees meer
1 2 3 19

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief