Vermindering parkeerbelasting wegens persoonlijke omstandigheden mogelijk?

Gepubliceerd op: 12 december 2023

De rechter kan op dit moment de aanslag parkeerbelasting niet verlagen bij een kleine fout bij het gebruik van een parkeerapp. Rechtbank Oost-Brabant denkt dat het misschien tijd is hierop terug te komen en stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.

 

Een man krijgt een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd als hij zijn vader bezoekt. Hij betaalt altijd via een parkeerapp zodra hij parkeert en meldt zich af als hij bij zijn vader is. Zijn vader meldt hem daarna aan voor de bezoekersregeling. In dit geval gaat er iets fout bij de aanmelding, en de fout kan niet worden hersteld. Hij wil dat de aanslag wordt verminderd op grond van zijn persoonlijke omstandigheden. Een eerdere naheffingsaanslag is uit coulance vernietigd omdat hij net te laat als bezoeker was aangemeld.

 

Kosten naheffingsaanslag een strafrechtelijke sanctie?
Rechtbank Oost-Brabant erkent dat er in principe geen rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Een fout bij het gebruik van een app komt verder voor rekening en risico van de parkeerder. De betreffende regels volgen uit een uitspraak van de Hoge Raad van 1995, waarin is bepaald dat een naheffingsaanslag parkeerbelasting geen strafvervolging in de zin van het EVRM is. Volgens de rechtbank is het wellicht tijd om hierop terug te komen zodat de rechter maatwerk kan toepassen. Het zou de rechtsbescherming ten goede komen als de kosten van het opleggen van de naheffingsaanslag (meestal ruim 90% van de aanslag) als een strafrechtelijke boete in de zin van het EVRM worden aangemerkt. Vroeger vielen parkeerovertredingen nog onder het strafrecht en was rechtsbescherming gewaarborgd. De rechtbank stelt hierover vier prejudiciële vragen aan de Hoge Raad, en schorst zolang de behandeling van de zaak.

 

Meer informatie
> Bron: www.taxence.nl

 

Tags

parkeerbelasting parkeerapp persoonlijke omstandigheden

Meer nieuws

Sensortechnologie helpt senioren

Wayfinding-systemen kunnen aanzienlijk bijdragen aan een betere en veiligere parkeergarage voor senioren.

Lees meer

Q-Park opent eerste parkeergarage ‘aan zee’

Q-Park opent officieel zijn eerste parkeergarage in Scheveningen. Q-Park Strandweg telt drie verdiepingen en biedt daarmee plek aan 750 openbare parkeerplaatsen.

Lees meer

Onbekend en onbemind: de Adviescommissie Toepassing Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften

Er is een tussenweg bij verschil van mening bij bouw of verbouw: advies vragen aan de Adviescommissie Toepassing Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften. Daar gaan we in dit artikel op in.

Lees meer

MAX Meldpunt besteedt aandacht aan de parkeerapp

Parkeerkosten betalen gaat steeds vaker via de mobiele telefoon, met de commerciële parkeerapp. Hoe handig is dat? Het consumentenprogramma MAX Meldpunt besteedt er aandacht aan.

Lees meer

Gemeenten begroten 13,3 miljard euro aan heffingsopbrengsten in 2024

Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen, waaronder parkeerheffingen. Dat is 8,5 procent meer dan voor 2023 werd begroot en de grootste toename sinds 2007. Dit meldt het CBS.

Lees meer

Wat is nodig om parkeergarages seniorproof te maken?

Ouderen, maar ook anderen met beperkingen kunnen zich alleen goed verplaatsen als niet alleen de verkeersruimte rekening houdt met hun beperkingen maar ook parkeergarages.

Lees meer
1 2 3 17

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief