Vermindering parkeerbelasting wegens persoonlijke omstandigheden mogelijk?

Gepubliceerd op: 12 december 2023

De rechter kan op dit moment de aanslag parkeerbelasting niet verlagen bij een kleine fout bij het gebruik van een parkeerapp. Rechtbank Oost-Brabant denkt dat het misschien tijd is hierop terug te komen en stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad.

 

Een man krijgt een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd als hij zijn vader bezoekt. Hij betaalt altijd via een parkeerapp zodra hij parkeert en meldt zich af als hij bij zijn vader is. Zijn vader meldt hem daarna aan voor de bezoekersregeling. In dit geval gaat er iets fout bij de aanmelding, en de fout kan niet worden hersteld. Hij wil dat de aanslag wordt verminderd op grond van zijn persoonlijke omstandigheden. Een eerdere naheffingsaanslag is uit coulance vernietigd omdat hij net te laat als bezoeker was aangemeld.

 

Kosten naheffingsaanslag een strafrechtelijke sanctie?
Rechtbank Oost-Brabant erkent dat er in principe geen rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Een fout bij het gebruik van een app komt verder voor rekening en risico van de parkeerder. De betreffende regels volgen uit een uitspraak van de Hoge Raad van 1995, waarin is bepaald dat een naheffingsaanslag parkeerbelasting geen strafvervolging in de zin van het EVRM is. Volgens de rechtbank is het wellicht tijd om hierop terug te komen zodat de rechter maatwerk kan toepassen. Het zou de rechtsbescherming ten goede komen als de kosten van het opleggen van de naheffingsaanslag (meestal ruim 90% van de aanslag) als een strafrechtelijke boete in de zin van het EVRM worden aangemerkt. Vroeger vielen parkeerovertredingen nog onder het strafrecht en was rechtsbescherming gewaarborgd. De rechtbank stelt hierover vier prejudiciële vragen aan de Hoge Raad, en schorst zolang de behandeling van de zaak.

 

Meer informatie
> Bron: www.taxence.nl

 

Tags

parkeerbelasting parkeerapp persoonlijke omstandigheden

Meer nieuws

NEN 9120 helpt mensen met een beperking in een parkeergarage

De nieuwe norm NEN 9120, nu nog concept, lost een groot deel van de problemen op die mensen met een beperking ervaren in parkeergarages.

Lees meer

Den Haag krijgt 3.200 extra laadpunten voor elektrische auto’s

De gemeente Den Haag heeft het beheer en onderhoud van haar 5.400 openbare laadpunten ondergebracht bij Vattenfall InCharge. Zij breidt het netwerk met 1.600 laadpalen uit in de komende 4 jaar.

Lees meer

Tweede editie Essentiële Controlepunten Brandveiligheid

Van ‘Essentiele Controlepunten Brandveiligheid 2024’ is een tweede editie verschenen. Daarin zijn de actuele verwijzingen naar de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

Lees meer

Terugloop cash aan kassa gestagneerd, behalve bij parkeren, bioscoop en apotheek

Het totaal aantal winkeliers en dienstverleners waar je niet met cash kunt betalen is ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen. Bij 25% van de parkeergelegenheden kun je niet meer contant betalen, een jaar geleden was dat nog 16%.

Lees meer

Brandveiligheid elektrische fietsen, steps en scooters in parkeergarages

In dit artikel wordt stilgestaan bij de risico’s van deze kleine elektrische vervoersmiddelen, hoe vaak deze in brand vliegen en wat je kan doen om deze vervoermiddelen veilig op te laden.

Lees meer

Ondergrondse expositie in parkeergarage

De expositie ‘Onder de oppervlakte’ van Marieke Struijk is vanaf zaterdag 2 maart gratis te bezoeken in parkeergarage Schouwburgplein 2 in Rotterdam.

Lees meer
1 2 3 18

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief