Onderzoek in De Telegraaf: daling drukte koopavond

Gepubliceerd op: 05 december 2023

In de Telegraaf heeft een artikel gestaan over de vermindering in populariteit van de koopavond. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de drukte van de koopavond op donderdag en op vrijdag. Hiervoor zijn de passantenaantallen van de desbetreffende dag in september en oktober van dit jaar vergeleken met deze dagen in dezelfde maanden vorig jaar. De daling wordt ook betrokken bij het opstellen van de nieuwe kencijfers door het CROW. 

 

“Het is nu zeker de helft rustiger dan tien jaar geleden”, zegt Huib Lubbers. Hij is directeur van Bureau RMC, dat met sensoren passanten in binnensteden telt. De animo voor de koopavond loopt al jaren terug en het dieptepunt is nog niet bereikt, zo blijkt.

 

Zowel op donderdag- als vrijdagavond is het nu rustiger in de winkelstraten dan een jaar geleden. Het gaat om een afname van respectievelijk 17,3 en 19,9 procent. Bureau RMC vergeleek op verzoek van De Telegraaf de tellingen in september en oktober van vorig jaar met die van dezelfde maanden dit jaar. De onderzoekers keken naar vijftien steden met een koopavond op donderdag en naar zes steden met een koopavond op vrijdag.

 

In bijna alle steden is sprake van een forse daling. Vooral tussen 2013 en 2018 werd het tijdens de koopavond veel rustiger in de winkelstraten, zegt Lubbers van Bureau RMC. Mensen gingen vaker via internet kopen, de koopzondag werd steeds populairder en winkels hielden ook op andere dagen langer de deuren open. Kortom: “Er zijn zo veel alternatieven voor de koopavond gekomen.”  Lubbers is wel verrast door de nieuwe cijfers. “Ik had verwacht dat de forse daling achter de rug zou zijn.”

 

Meer informatie
> Lees meer hierover op www.rmc.nl en www.telefgraaf.nl

Tags

kencijfers koopavond parkeren

Meer nieuws

ESPA Gold award voor Interparking Willemspoort in Den Bosch

Afgelopen dinsdag ontving Erwin Lund, senior projectmanager ontwikkeling bij Interparking Nederland, de ESPA Gold Award voor parkeergarage Willemspoort uit handen van onze vicevoorzitter Peter Dingemans.

Lees meer

Expertteam: Zware personenauto’s in parkeergarages

Wat is het advies van het Vexpan Expertteam of zware personenauto's wel toegelaten mogen worden in parkeergarages?  

Lees meer

Kingspan Light + Air (KLA) nieuw lid Vexpan

Vexpan heet Kingspan Light + Air (KLA) welkom als nieuw lid van Platform voor Parkeren Nederland. KLA is een beursgenoteerd bedrijf en wereldwijd actief op verschillende gebieden zoals watermanagementsystemen, isolatiepanelen, glasdakconstructies, klimaatinstallaties en rookbeheersingssystemen.

Lees meer

Geef commentaar op concept NEN 9120: voor mensen met een beperking in een parkeergarage

De concept NEN 9120 over toegankelijkheid van gebouwen is een nieuwe norm voor voorzieningen voor mensen met een beperking. De commentaarronde voor deze norm die ook over parkeergarages gaat, is opgestart. Dit kan tot voor 15 juli 2024.

Lees meer

Update ontwikkelingen D-GPK: website, app en toolbox

Het digitaliseren van het GPK-parkeerrecht is een omvangrijk project van SHPV. Inmiddels heeft zij voor gemeenten en houders van een GPK een informatieve website, app en een toolbox ontwikkeld. Ook helpen zij mensen die minder digitaal vaardig zijn.

Lees meer

NEN 9120 helpt mensen met een beperking in een parkeergarage

De nieuwe norm NEN 9120, nu nog concept, lost een groot deel van de problemen op die mensen met een beperking ervaren in parkeergarages.

Lees meer
1 2 3 19

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief