Nieuwe editie Essentiele Controlepunten Brandveiligheid

Gepubliceerd op: 20 december 2023

De 2024-versie en de 16e druk van de Essentiele Controlepunten Brandveiligheid is gelanceerd. De uitgave bevat een toelichting op de hoofdzaken van brandveiligheid met steeds handige controlelijsten.

 

[Bron: NEN.nl]

 

“Robuust detailleren in ontwerp en uitvoering van de bouw is blijvend van groot belang”, zei Marcel Koene van Brandweer Nederland tijdens de uitreiking. “De uitkomsten van onderzoeken naar recente grote branden in onder meer appartementencomplexen en woonhuizen, laten zien dat missers in detaillering zowel in ontwerp, onderbouwing en uitvoering grote gevolgen kunnen hebben en kunnen leiden tot branduitbreiding over meerdere gebouwen en zelfs hele wooncomplexen.”

 

Brandveiligheid verbeteren
Het onderstreept volgens Koene het belang om in ieder geval de punten die in de Essentiele Controlepunten Brandveiligheid staan te checken van ontwerp tot en met uitvoering in de bouw. “Doordat de praktijk van het bouwen en de regelgeving zich steeds ontwikkelt blijft het projectteam ook constant werken aan actualisering. Vandaar dat Brandweer Nederland het gebruik van deze nieuwe uitgave nadrukkelijk aanbeveelt!”

 

“Met deze handzame uitgave beogen we dat iedere betrokkene bij nieuwbouw, verbouw en beheer en onderhoud aan de gang kan gaan met het verbeteren van brandveiligheid”, voegde BBN-branchemanager Leo Oosterveen hier aan toe.

 

Fors gewijzigd
Deze editie zijn vooral aanpassingen en actualiseringen gedaan in de hoofdstukken over brandkleppen, voetgangersdeuren, industriële deuren & textiele rolschermen en gevelpuien, vliesgevels en glasdaken. Daarmee zijn 4 van de 12 hoofdstukken fors gewijzigd. Daarnaast zijn er nog kleine wijzigingen in andere hoofdstukken. Grote dank is verschuldigd aan het multidisciplinaire projectteam dat deze editie weer mogelijk heeft gemaakt en alweer vooruitblikt op punten voor de volgende editie.

 

De volgende essentiële controlepunten komen in de publicatie aan de orde:
Hoofdstuk 1: Toelichting bij begrippen brandveiligheid
Hoofdstuk 2: Brandwerende constructies
Hoofdstuk 3: Brandgedrag van bouwmaterialen
Hoofdstuk 4: Platen, blokken en isolatiemateriaal
Hoofdstuk 5: Brandwerend glas
Hoofdstuk 6: Doorvoeringen en voegen en brandkleppen
Hoofdstuk 7: Voetgangersdeuren
Hoofdstuk 8: Industriële deuren & textiele rolschermen
Hoofdstuk 9: Gevelpuien, vliesgevels en glasdaken
Hoofdstuk 10: Rook-en warmteafvoersystemen
Hoofdstuk 11: Overdrukinstallatie

 

Meer informatie
Brandweer Nederland, Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland en BBN Brandveilig Bouwen Nederland brengen deze uitgave sinds 2006 uit om hiermee bij te dragen aan brandveiliger gebouwen.

> De uitgave Essentiele Controlepunten Brandveiligheid is hier te downloaden, in zijn geheel of per hoofdstuk.

Tags

brandveiligheid parkeergarages controlepunten

Meer nieuws

Start berging 112 auto’s uit Q-Park parkeergarage naast St. Antonius Ziekenhuis

Vandaag start de bergingsoperatie van de volgende 112 auto’s in de Q-Park parkeergarage naast het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Lees meer

Q-Park opent 18e parkeergarage in Rotterdam

Met de officiële opening van Q-Park Rijnhaven wordt een belangrijk onderdeel aan de bereikbaarheid van 'de pols van Katendrecht' toegevoegd, en daarmee aan de soepele mobiliteit in Rotterdam.

Lees meer

Onderschat risico’s parkeergarages

Toelichting van het Vexpan Expertteam na interview met Cobouw over de onderschatte risico's van parkeergarages.

Lees meer

ESPA Gold award voor Interparking Willemspoort in Den Bosch

Afgelopen dinsdag ontving Erwin Lund, senior projectmanager ontwikkeling bij Interparking Nederland, de ESPA Gold Award voor parkeergarage Willemspoort uit handen van onze vicevoorzitter Peter Dingemans.

Lees meer

Expertteam: Zware personenauto’s in parkeergarages

Wat is het advies van het Vexpan Expertteam of zware personenauto's wel toegelaten mogen worden in parkeergarages?  

Lees meer

Kingspan Light + Air (KLA) nieuw lid Vexpan

Vexpan heet Kingspan Light + Air (KLA) welkom als nieuw lid van Platform voor Parkeren Nederland. KLA is een beursgenoteerd bedrijf en wereldwijd actief op verschillende gebieden zoals watermanagementsystemen, isolatiepanelen, glasdakconstructies, klimaatinstallaties en rookbeheersingssystemen.

Lees meer
1 2 3 20

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief