Nieuwe editie Essentiele Controlepunten Brandveiligheid

Gepubliceerd op: 20 december 2023

De 2024-versie en de 16e druk van de Essentiele Controlepunten Brandveiligheid is gelanceerd. De uitgave bevat een toelichting op de hoofdzaken van brandveiligheid met steeds handige controlelijsten.

 

[Bron: NEN.nl]

 

“Robuust detailleren in ontwerp en uitvoering van de bouw is blijvend van groot belang”, zei Marcel Koene van Brandweer Nederland tijdens de uitreiking. “De uitkomsten van onderzoeken naar recente grote branden in onder meer appartementencomplexen en woonhuizen, laten zien dat missers in detaillering zowel in ontwerp, onderbouwing en uitvoering grote gevolgen kunnen hebben en kunnen leiden tot branduitbreiding over meerdere gebouwen en zelfs hele wooncomplexen.”

 

Brandveiligheid verbeteren
Het onderstreept volgens Koene het belang om in ieder geval de punten die in de Essentiele Controlepunten Brandveiligheid staan te checken van ontwerp tot en met uitvoering in de bouw. “Doordat de praktijk van het bouwen en de regelgeving zich steeds ontwikkelt blijft het projectteam ook constant werken aan actualisering. Vandaar dat Brandweer Nederland het gebruik van deze nieuwe uitgave nadrukkelijk aanbeveelt!”

 

“Met deze handzame uitgave beogen we dat iedere betrokkene bij nieuwbouw, verbouw en beheer en onderhoud aan de gang kan gaan met het verbeteren van brandveiligheid”, voegde BBN-branchemanager Leo Oosterveen hier aan toe.

 

Fors gewijzigd
Deze editie zijn vooral aanpassingen en actualiseringen gedaan in de hoofdstukken over brandkleppen, voetgangersdeuren, industriële deuren & textiele rolschermen en gevelpuien, vliesgevels en glasdaken. Daarmee zijn 4 van de 12 hoofdstukken fors gewijzigd. Daarnaast zijn er nog kleine wijzigingen in andere hoofdstukken. Grote dank is verschuldigd aan het multidisciplinaire projectteam dat deze editie weer mogelijk heeft gemaakt en alweer vooruitblikt op punten voor de volgende editie.

 

De volgende essentiële controlepunten komen in de publicatie aan de orde:
Hoofdstuk 1: Toelichting bij begrippen brandveiligheid
Hoofdstuk 2: Brandwerende constructies
Hoofdstuk 3: Brandgedrag van bouwmaterialen
Hoofdstuk 4: Platen, blokken en isolatiemateriaal
Hoofdstuk 5: Brandwerend glas
Hoofdstuk 6: Doorvoeringen en voegen en brandkleppen
Hoofdstuk 7: Voetgangersdeuren
Hoofdstuk 8: Industriële deuren & textiele rolschermen
Hoofdstuk 9: Gevelpuien, vliesgevels en glasdaken
Hoofdstuk 10: Rook-en warmteafvoersystemen
Hoofdstuk 11: Overdrukinstallatie

 

Meer informatie
Brandweer Nederland, Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland en BBN Brandveilig Bouwen Nederland brengen deze uitgave sinds 2006 uit om hiermee bij te dragen aan brandveiliger gebouwen.

> De uitgave Essentiele Controlepunten Brandveiligheid is hier te downloaden, in zijn geheel of per hoofdstuk.

Tags

brandveiligheid parkeergarages controlepunten

Meer nieuws

Sensortechnologie helpt senioren

Wayfinding-systemen kunnen aanzienlijk bijdragen aan een betere en veiligere parkeergarage voor senioren.

Lees meer

Q-Park opent eerste parkeergarage ‘aan zee’

Q-Park opent officieel zijn eerste parkeergarage in Scheveningen. Q-Park Strandweg telt drie verdiepingen en biedt daarmee plek aan 750 openbare parkeerplaatsen.

Lees meer

Onbekend en onbemind: de Adviescommissie Toepassing Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften

Er is een tussenweg bij verschil van mening bij bouw of verbouw: advies vragen aan de Adviescommissie Toepassing Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften. Daar gaan we in dit artikel op in.

Lees meer

MAX Meldpunt besteedt aandacht aan de parkeerapp

Parkeerkosten betalen gaat steeds vaker via de mobiele telefoon, met de commerciële parkeerapp. Hoe handig is dat? Het consumentenprogramma MAX Meldpunt besteedt er aandacht aan.

Lees meer

Gemeenten begroten 13,3 miljard euro aan heffingsopbrengsten in 2024

Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen, waaronder parkeerheffingen. Dat is 8,5 procent meer dan voor 2023 werd begroot en de grootste toename sinds 2007. Dit meldt het CBS.

Lees meer

Wat is nodig om parkeergarages seniorproof te maken?

Ouderen, maar ook anderen met beperkingen kunnen zich alleen goed verplaatsen als niet alleen de verkeersruimte rekening houdt met hun beperkingen maar ook parkeergarages.

Lees meer
1 2 3 17

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief