Nationaal Laadonderzoek 2024: elektrische rijder wil slim laden
Steeds meer elektrische rijders zien de voordelen van slim laden bij de laadpaal, zo blijkt uit Nationaal Laadonderzoek 2024. Het jaarlijkse onderzoek, dit jaar de vijfde editie, is het grootste landelijke onderzoek naar de meningen en ervaringen van elektrische rijders (EV-rijders). Slim laden kan goed zijn voor de portemonnee van de elektrische rijder én helpt bovendien om het stroomnet te ontlasten tijdens piekuren.
4.952 deelnemers
Het Nationaal Laadonderzoek is in samenwerking met de Nationale Agenda
Laadinfrastructuur (NAL) opgezet en uitgevoerd en is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders (VER). De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is betrokken bij de uitvoering en validatie van het onderzoek. Aan het onderzoek deden 4.952 deelnemers mee.
Bij slim laden plugt de automobilist in bij aankomst, maar het laden begint, bijvoorbeeld via een app, op een ander moment of met een andere snelheid. Afhankelijk van wanneer de stroom goedkoper is, er meer duurzame stroom is, of wanneer het minder druk is op het stroomnet.
Laden met eigen zonnepanelen
Vooral thuis wordt al vaak slim geladen. Van de mensen die slim laden doet 83 procent dit thuis. Met name elektrische rijders die zelf de laadrekeningen betalen – zo’n twee derde – hebben veel interesse in slim laden, zo blijkt uit het onderzoek.
Veelgebruikt is laden op dynamische stroomtarieven en laden op duurzaam opgewekte energie afkomstig van zonnepanelen op de eigen woning. Bijna alle thuisladers hebben zonnepanelen; 91 procent. Zij willen de opgewekte zonnestroom vaker gebruiken voor opladen. Elektrische rijders hebben veel interesse om vaker gebruik te maken van lage stroomtarieven in daluren. 23 procent laadt al thuis met een dynamisch stroomcontract en is daar heel tevreden over. 31 procent wil dit nog gaan gebruiken. In Nederland maakt nu 4 procent van de huishoudens gebruik van dynamische stroomtarieven.
Publieke laadpalen
De elektrische rijder is het afgelopen jaar vaker gaan slim laden op het werk en bij de publieke laadpaal. 17 procent geeft aan weleens slim te laden op het werk, tegenover 10 procent vorig jaar. Bij de openbare laadpaal is dit gestegen tot 23 procent vergeleken met 14 procent vorig jaar.
Een vijfde van de elektrische rijders wil graag dynamische tarieven aan de publieke laadpaal. Zij geven daarbij aan zelf te willen bepalen wanneer zij wel of niet slim laden tijdens piek- en daluren. Elektrische rijders hebben minder behoefte aan laadzekerheid bij het slim laden. Vorig jaar gaf 72 procent aan alleen te kiezen voor slim laden als er een minimaal laadvolume gegarandeerd kon worden. Dit jaar is dat 43 procent.
Piekuren
Elektrische rijders zijn onder voorwaarden bereid tijdens piekuren meer te betalen voor laden. Maar wel met een zogenoemde opt-out mogelijkheid; ofwel tegen meerprijs te allen tijde aan een laadpunt kunnen laden. 70 procent wil slim laden uit kunnen zetten aan de publieke laadpaal. Ook als een opt-out zou leiden tot een hoger laadtarief verwacht 32 procent dit wel eens te gebruiken.
Bi-directioneel laden
Normaal gesproken stroomt elektriciteit naar de auto toe. Maar bij bi-directioneel laden kan het ook andersom en wordt de batterij van de elektrische auto als tijdelijke opslag gebruikt. De thuislader wil graag bi-directioneel kunnen laden (49 procent) vooral voor het opslaan van stroom uit zonnepanelen om deze later te gebruiken om het eigen huis van stroom te voorzien. 68 procent denkt dat de elektrische auto een onlosmakelijk onderdeel wordt van de energietransitie en 37 procent denkt (heel) waarschijnlijk geld te gaan verdienen met de eigen ‘rijdende batterij’.
Hoge tevredenheid
Alle laadinfrastructuur in Nederland scoort een ruim voldoende of hoger. Het thuislaadpunt wordt net zoals vorige edities het best beoordeeld met een 9,2. Laadpunten in het buitenland scoren het laagst (6,2), hoewel de beoordeling is verbeterd vergeleken met vorig jaar (5,9). Privé laden wordt het meest gebruikt. De meeste respondenten (72 procent) hebben de mogelijkheid thuis aan een privé laadpaal op te laden. De laadmix in geladen kilometers is: 58 procent thuis, 15 procent publiek bij huis, 5 procent publiek elders, 12 procent werk, 9 procent snellader. De batterij van de elektrische auto voldoet meestal voor de dagelijkse afstanden. 45 procent van de elektrische rijders hoeft onderweg nooit bij te laden; exclusief vakantie. Dat is 5 procentpunt meer dan vorig jaar. Driekwart van de elektrische rijders hoeft slechts maximaal 1 keer per maand bij te laden.
Het volledige nationaal laadonderzoek 2024 is hier te downloaden.
Meer informatie:
> Bron: Nederland Elektrisch
Meer nieuws
Informatiebijeenkomst NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen
NEN organiseert 16 mei een informatiebijeenkomst over NEN 9120. Deze beschrijft wat er nodig is om gebouwen toegankelijk en bruikbaar te maken voor een brede groep gebruikers. Vexpan heeft aanvullend advies.
Lees meerServicekosten parkeerapp EasyPark omhoog
Gebruikers van EasyPark kregen afgelopen weekend een mail van de parkeerapp. De servicekosten gaan per 1 mei omhoog, waardoor parkeren duurder wordt. Het AD zet de parkeerapps op een rij.
Lees meerAanscherping sprinklereisen voor parkeergarages onder woongebouwen
Sinds de aanscherping van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn sprinklerinstallaties wettelijk aangeschreven voor parkeergarages onder woongebouwen bij het overschrijden van specifieke afmetingen.
Lees meerBestuurswisseling Vexpan 2025: voorstellen nieuwe leden
Het Vexpan bestuur heeft een nieuwe samenstelling. Graag stellen wij Joan van Yperen van Tobias Fiscaal voor als nieuw bestuurslid. Als aspirant bestuurslid draait Chantal van der Wolk van gemeente Hoorn alvast mee.
Lees meerVervangen dekvloeren en stopzetten wapeningscorrosie
Projectinformatie | In de parkeergarage onder Het Raadhuis te Amstelveen bleek in 2022 sprake te zijn van grote delen losliggende dekvloeren. Bij lokaal herstel hiervan werd vast gesteld dat ook sprake was van betonschade met wapeningscorrosie in de onderliggende constructieve vloer.
Lees meerHerkeuring ESPA Award: Kans op vernieuwde kwaliteitsonderscheiding voor parkeergarages
Parkeergarages kunnen opnieuw in aanmerking komen voor een vernieuwde ESPA Award van de European Parking Association (EPA). Parkeergarages die meer dan zeven jaar geleden het keurmerk hebben ontvangen, krijgen een uitnodiging van Vexpan voor de herkeuring.
Lees meerOp de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.