Amsterdam peilt parkeerbeleid tegen 'autobesitas' Franse en Duitse steden

Gepubliceerd op: 13 juli 2023

Grote auto’s als SUV’s die veel parkeerruimte innemen. De ergernis groeit. Franse en Duitse steden ontwikkelen plannen om ‘auto’s met overgewicht’ meer parkeergeld te laten betalen. De verkeerswethouder van Amsterdam geeft aan met interesse naar dit beleid te kijken.

 

‘Autobesitas’: dat is de nieuwe term waarmee Parijs de strijd aanbindt tegen SUV’s. In een plan van het stadsbestuur gaan auto’s met overgewicht meer parkeergeld betalen. Vanaf januari 2024 moeten nieuwe tarieven ingaan om ‘de ongebreidelde groei van het gewicht en de omvang van auto’s een halt toe te roepen’, volgens een persverklaring. Uit cijfers van de gemeente blijkt het aantal SUV’s in de stad met 60 procent te zijn toegenomen in de afgelopen vier jaar, en dat veroorzaakt steeds meer overlast.

 

Eerder kondigden onder meer het Franse Lyon en het Duitse Tübingen al aan dat parkeervergunningen voor grote auto’s fors duurder worden. Ook in Nederlandse steden groeit al enige tijd de ergernis over de impact van steeds grotere auto’s.

 

> Lees het hele artikel van NRC

Tags

parkeerbeleid parkeergeld suv's

Meer nieuws

Autobezoeker verschaffer retailomzet en denkfout Platform Binnenstadsmanagement

Strabo werpt nieuw licht op het onderzoek van Platform Binnenstadsmanagement, waarbij ze aantonen dat de hoofdconclusie een denkfout bevat die het belang van autobezoekers lijkt te onderschatten.

Lees meer

Parkeren in Gent sterk in ontwikkeling

Hoe is het parkeren in Gent georganiseerd? Hoe zit het beleid van de gemeente eruit? Wat zijn de verschillen met Nederland?

Lees meer

Provincies, gemeenten en sector aan beoogde coalitie: geef voldoende prioriteit aan mobiliteit

Het aankomende kabinet staat voor grote opgaven, zoals de woningbouwopgave, verduurzaming en leefbaarheid. Mobiliteit vormt een essentiële pijler voor al deze maatschappelijke opgaven en is de levensader van onze samenleving. De Mobiliteitsalliantie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) benadrukken het belang van mobiliteit hoog op de politieke agenda.

Lees meer

NEN 9120 helpt mensen met een beperking in een parkeergarage

De nieuwe norm NEN 9120, nu nog concept, lost een groot deel van de problemen op die mensen met een beperking ervaren in parkeergarages.

Lees meer

Is er nog plek voor de auto in onze centra?

Stadscentra worden autoluwer. Wat betekent dit voor de vitaliteit van de centra? Zijn het niet juist de bezoekers met de auto die geld in het laatje brengen? Goudappel deed onderzoek.

Lees meer

Raad Haarlem na referendum: parkeernota ingetrokken

De gemeenteraad van Haarlem heeft op 28 maart 2024 de uitslag van het parkeerreferendum besproken. De raad heeft besloten om de Nota Uitwerking parkeerregulering in te trekken.

Lees meer
1 2 3 35

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief