Amsterdam peilt parkeerbeleid tegen 'autobesitas' Franse en Duitse steden

Gepubliceerd op: 13 juli 2023

Grote auto’s als SUV’s die veel parkeerruimte innemen. De ergernis groeit. Franse en Duitse steden ontwikkelen plannen om ‘auto’s met overgewicht’ meer parkeergeld te laten betalen. De verkeerswethouder van Amsterdam geeft aan met interesse naar dit beleid te kijken.

 

‘Autobesitas’: dat is de nieuwe term waarmee Parijs de strijd aanbindt tegen SUV’s. In een plan van het stadsbestuur gaan auto’s met overgewicht meer parkeergeld betalen. Vanaf januari 2024 moeten nieuwe tarieven ingaan om ‘de ongebreidelde groei van het gewicht en de omvang van auto’s een halt toe te roepen’, volgens een persverklaring. Uit cijfers van de gemeente blijkt het aantal SUV’s in de stad met 60 procent te zijn toegenomen in de afgelopen vier jaar, en dat veroorzaakt steeds meer overlast.

 

Eerder kondigden onder meer het Franse Lyon en het Duitse Tübingen al aan dat parkeervergunningen voor grote auto’s fors duurder worden. Ook in Nederlandse steden groeit al enige tijd de ergernis over de impact van steeds grotere auto’s.

 

> Lees het hele artikel van NRC

Tags

parkeerbeleid parkeergeld suv's

Meer nieuws

Sociaal bewogen parkeerbeleid

Donald Appleyard, professor aan de Berkeley Universiteit in Californië, heeft in 1969 samen met Mark Lintell een studie gepubliceerd over de invloed van verkeer op de leefbaarheid en kwaliteit van de stad.

Lees meer

Autoluw beleid gemeenten: doelen, effecten en rollen

De plek van de auto in steden verandert. Veel gemeenten voeren een autoluw beleid voor de (binnen)stad. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderzocht de redenen en de effecten van de diverse autoluwe maatregelen.

Lees meer

Fietsparkeren rond treinstations

NS-ketenmobiliteit richt zich vooral op het voor- en natransport van de trein: niet alleen autoparkeren, fietsparkeren, OV-fiets, maar ook bagagekluizen, toiletten en wachten op het station.

Lees meer

Samenwerking Vexpan met HAN Automotive

Vexpan gaat samenwerken met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De branchevereniging staat voor kennis opbouwen en delen. Daarin is HAN Automotive een waardevolle toevoeging.

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld: Henk Steennis

Een interview met een markant persoon uit de parkeerwereld: Henk Steennis. "Blijf altijd denken vanuit de gebruiker".

Lees meer

Nota parkeernormen en open normen in een bestemmingsplan: hoe toetst de bestuursrechter?

Als de Afdeling bestuursrechtspraak de hier besproken conclusie overneemt, dan heeft dat voor de praktijk tot gevolg dat onherroepelijke planregels rondom parkeren die worden uitgewerkt bij beleidsregel toch nog aan een volledige rechterlijke toets onderworpen kunnen worden in een procedure tegen een verleende omgevingsvergunning.

Lees meer
1 2 3 28

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief