Amsterdam peilt parkeerbeleid tegen 'autobesitas' Franse en Duitse steden

Gepubliceerd op: 13 juli 2023

Grote auto’s als SUV’s die veel parkeerruimte innemen. De ergernis groeit. Franse en Duitse steden ontwikkelen plannen om ‘auto’s met overgewicht’ meer parkeergeld te laten betalen. De verkeerswethouder van Amsterdam geeft aan met interesse naar dit beleid te kijken.

 

‘Autobesitas’: dat is de nieuwe term waarmee Parijs de strijd aanbindt tegen SUV’s. In een plan van het stadsbestuur gaan auto’s met overgewicht meer parkeergeld betalen. Vanaf januari 2024 moeten nieuwe tarieven ingaan om ‘de ongebreidelde groei van het gewicht en de omvang van auto’s een halt toe te roepen’, volgens een persverklaring. Uit cijfers van de gemeente blijkt het aantal SUV’s in de stad met 60 procent te zijn toegenomen in de afgelopen vier jaar, en dat veroorzaakt steeds meer overlast.

 

Eerder kondigden onder meer het Franse Lyon en het Duitse Tübingen al aan dat parkeervergunningen voor grote auto’s fors duurder worden. Ook in Nederlandse steden groeit al enige tijd de ergernis over de impact van steeds grotere auto’s.

 

> Lees het hele artikel van NRC

Tags

parkeerbeleid parkeergeld suv's

Meer nieuws

Is er nog plek voor de auto in onze centra?

Stadscentra worden autoluwer. Wat betekent dit voor de vitaliteit van de centra? Zijn het niet juist de bezoekers met de auto die geld in het laatje brengen? Goudappel deed onderzoek.

Lees meer

Raad Haarlem na referendum: parkeernota ingetrokken

De gemeenteraad van Haarlem heeft op 28 maart 2024 de uitslag van het parkeerreferendum besproken. De raad heeft besloten om de Nota Uitwerking parkeerregulering in te trekken.

Lees meer

Parkeerwachters van de Efteling sorteren auto’s op kleur

Een leeg parkeervak was dinsdag 12 maart niet het enige waar bezoekers van de Efteling naar moesten zoeken als ze met de auto aankwamen. Ze dienden dit keer tijdens het parkeren ook rekening te houden met de kleur van hun wagen. Dankzij een lollige actie van parkeerwachters kon een bijzondere luchtfoto worden gemaakt.

Lees meer

Duurzaam betononderhoud in parkeergarages

Nederland staat bekend om zijn innovatieve technieken op het gebied van beheer en onderhoud. Een van de minder bekende, maar uiterst belangrijke technologieën in deze sector is kathodische bescherming.

Lees meer

Wens gezamenlijke aanpak werkwijze juridische No Cure No Pay bureaus

Vexpan probeert samen met de vier grote steden verenigd in de G4, de Vereniging van Lokale Belastingen (LvLB) en de gemeentelijke belastingen kantoren de wet aangepast te krijgen ten aanzien van de proceskostenvergoeding voor parkeerbelastingen.

Lees meer

Markante personen uit de parkeerwereld: André Wielaard

André Wielaard: “Mijn missie is een open markt voor parkeerdiensten”.

Lees meer
1 2 3 34

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op onze sociale media.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief