Wikken en Wegen voor parkeren in Maasterras Dordrecht

Parkeren in gebiedsontwikkeling Maasterras in Dordrecht kan het beste worden geclusterd in een parkeergarage en in buurthubs. Dat is de belangrijkste conclusie uit een analyse met de CROW-methode Wikken en Wegen. CROW-KpVV heeft de casus beschreven als voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling.

 

Het Maasterras wordt ontwikkeld volgens het STOMP-principe. Hierbij staat de auto niet langer centraal bij de inrichting van de ruimte. Prioriteit is er voor de voetganger (Stappen), dan voor de fietser (Trappen), dan voor Openbaar vervoer, dan voor MaaS en als laatst krijgt de Privéauto een plek bij de inrichting.

 

Uit de analyse met Wikken en Wegen komt dat een parkeergarage bij het Maasterras voor bewoners en bezoekers van de binnenstad van Dordrecht is te verkiezen boven parkeren op maaiveld. De investeringskosten van deze locatie zijn weliswaar hoger dan op andere locaties, maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de financiële en maatschappelijke baten, onder meer door een autoluwere binnenstad.

 

Voor de toekomstige bewoners van het Maasterras is een lage parkeernorm, in combinatie met goede mobiliteitsalternatieven, maatschappelijk gezien veel gunstiger dan een klassieke parkeeroplossing in garages onder de appartementengebouwen. De kwaliteit van de openbare ruimte gaat erop vooruit en parkeren op afstand is ook goedkoper voor de toekomstige bewoners. De autobereikbaarheid wordt echter wel lager.

 

Meer informatie
> Download hier casus: Wikken en wegen van keuzen parkeren Maasterras Dordrecht
> CROW, samenwerkingspartner Landelijk Actieprogramma Parkeren & Verblijven
> Gemeente Dordrecht, lid van Vexpan

Tags

Duurzame gebiedsontwikkeling Casus Parkeergarage

Bekijk meer artikelen

Mobiliteitshubs

Lees meer

Duurzaamheid

Lees meer

E-laden

Lees meer

MaaS

Lees meer

Veiligheid

Lees meer

Beleid en gedrag

Lees meer