Renovatie jaren 80-parkeergarage Cityplaza in Nieuwegein

Begin 2021 heeft de gemeente Nieuwegein samen met Wereldhave een grote renovatie laten uitvoeren in de 770 parkeerplaatsen tellende parkeergarage onder het overdekte winkelcentrum Cityplaza. Aan de hand van een vijftal voor-en-na beelden kan deze renovatie als inspiratie dienen voor de vele nog niet gerenoveerde jaren 80-parkeergarages in het land.

 

[Dit artikel verscheen eerder in Vexpansie 2021-4. | Tekst Tjeerd Velders]

 

De parkeergarage, geopend in 1983, was ingericht als 24/7 vrij toegankelijk openbaar parkeerterrein in de vorm van een zogeheten ‘halfverdiept maaiveld’. De ontwerp­richtlijnen voor de fysieke inrichting, gekoppeld aan de maatvoering van de voertuigen van destijds, resulteerden in een relatief lage parkeergarage met een vrij compacte parkeervakindeling. Samen met de vele leidingen aan het plafond van/naar de winkels, oogde de parkeergarage de eerste 25 jaar van haar leven krap en onoverzichtelijk. In 2007 werd de parkeergarage ingericht als dagelijks beheerde parkeergarage met betaald parkeren. Naast de uitrol van een huisstijl voor alle openbare parkeergarages zijn er toen hekken geplaatst en kunstwanden gerealiseerd. Maar het bleef er krap en onoverzichtelijk. Sinds de laatste renovatie is dit verleden tijd. De parkeergarage oogt nu ruim en overzichtelijk. Aan de hand van een vijftal voor-en-na beelden kan deze renovatie als inspiratie dienen voor de vele nog niet gerenoveerde jaren 80-parkeergarages in het land.

Foto 1
De eerst foto toont het oude portaal. Robuust uitgevoerd in rvs, wat snel vervuilde. De forse hoogtebalk schrikt af en maakte dat het geheel niet aansloot bij het concept van gastvrij parkeren.

Foto 2
Het nieuwe portaal is nog steeds robuust. Maar het rvs is niet meer en de positie is zo gekozen dat deze naadloos opgaat om de entree. De nieuwe huisstijl van Wereldhave en het bijbehorende wayfinding-concept zijn prominent geplaatst. De belangrijkste elementen van het portaal worden praktisch verlicht dankzij geïntegreerde ledverlichting.

Foto 3
Een entree naar een parkeergarage moet vooral functioneel zijn. Maar ook uitnodigend. En dat was het donkere gat waarin de tapis roulant verdween vooral niet.

Foto 4
Deze foto van het eindresultaat geeft in eerste instantie weinig verandering prijs. Wie echter langer kijkt ziet wel degelijk de wijzigingen zoals de oude gammele vouwdeur die vervangen is door een rolluik met houten omlijsting met daarop de nieuwe huisstijl/wayfinding. Opvallend is verder dat de nieuwe verlichting de tapis roulant heeft getransformeer in een aantrekkelijk verlichte tunnel.

Foto 5
Dezelfde entree als op de vorige foto, maar dan beneden. Eenmaal beneden blijkt het zeker niet donker te zijn. Maar de uitstraling laat te wensen over.

Foto 6
En toen was er kleur… En niet alleen rondom de betaalautomaat en het stijgpunt. Want als één van de belangrijkste dragers van de renovatie werd gezocht naar het creëren van een beleving waarbij de verschillende garagedelen in één oogopslag als afzonderlijk ruimtes herkenbaar zouden zijn. Onbewust onthoudt men de kleur. Onder begeleiding van MH1 architecten en het ontwerp- en adviesbureau Mijksenaar heeft dat geleid tot een herkenbaar resultaat.

Foto 7
Ten tijde dat de kunstwanden werden geplaatst, was er in de gemeente Nieuwegein een zogeheten 1 procent regeling van toepassing waarbij 1 procent van de investeringen in projecten in de openbare ruimte moest worden uitgegeven aan kunst. Zo ook in de parkeergarage. Kreten als Vroom! Boom! en Ho! sierden de wanden. Toen erg fraai maar het vloekte domweg bij de nieuwe kleurrijke uitstraling die moest worden uitgerold. De oude kunstwanden zijn netjes opgeslagen om in de toekomst mogelijk nog elders dienst te doen.

Foto 8
Over licht gesproken… een mix van associaties in combinatie met de kleur van het betreffende parkeergaragedeel maakt het allemaal super vind- en herkenbaar. Zowel voor oud als voor jong…

Foto 9
De foto toont het ‘typische’ beeld van een jaren 80-parkeergarage. Het behoeft weinig toelichting. De gegronde sprinklerbuizen zijn later toegevoegd, toen er boven dit deel van de parkeergarage een uitbreiding van het winkelareaal werd gerealiseerd.

 

Foto 10
De laatste foto met misschien wel het meest kenmerkende element van de renovatie. Een andere belangrijke drager van de renovatie was namelijk de zoektocht naar het creëren van meer ruimte. Fysiek kon dit alleen als de parkeerplaatsen groter zouden worden. Maar dat zou ten koste gaan van de parkeercapaciteit. Een ‘no go’. Met het toevoegen van ledverlichting, in combinatie met een hele lichte kleurstelling van wanden en plafonds (inclusief alles wat eraan bevestigd is) is het gelukt om de parkeergarage groter te laten lijken. En tegelijkertijd ruim en overzichtelijk.

 

Tekst en beeld: Tjeerd Velders, parkeermanager Gemeente Nieuwegein

Tags

parkeergarage gebiedsontwikkeling gemeente renovatie

Bekijk meer artikelen

Behoefte aan betaalbare parkeergarage om de hoek

Hoe denkt Nederland over parkeren op straat en in garages? EasyPark deed onderzoek. Automobilisten willen best parkeren in garages, maar vinden kosten te hoog.

Lees meer

Abel Sensors nieuw lid Vexpan

Vexpan heet Abel Sensors welkom als nieuw lid van Platform voor Parkeren Nederland. Dit technologisch ontwikkelbedrijf in Delft maakt realtime dataoplossingen door toepassing van slimme sensoren.

Lees meer

Voorbereiden op Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen

Bouwend Nederland licht de belangrijkste informatie over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen kort en krachtig toe op hun site, inclusief een animatievideo. Wkb gaat vooralsnog in op 1 januari 2024.

Lees meer

HC PS nieuw lid Vexpan

Graag heet Vexpan HC PS van harte welkom als nieuw lid bij de branchevereniging. HC PS is specialist op het gebied van parkeergarage ventilatiesystemen en gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en onderhouden van (brand)veiligheidssystemen voor toepassing in parkeergarages en trappenhuizen.

Lees meer

Beeld over brandveiligheid in parkeergarages belangrijk aandachtsveld

Brandveiligheid in parkeergarages is een belangrijk aandachtsveld voor Vexpan. Zeker gezien de toename van EV's en uitbreiding van laadinfrastructuur. Tijdens de netwerkborrel toonde NAL aan dat er weinig branden bekend zijn met EV’s.

Lees meer

IP Parking leverancier voor 6 gemeentelijke parkeergarages gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem heeft IP Parking geselecteerd om het volledige parkeermanagementsysteem te vervangen van de 6 gemeentelijke parkeergarages. Een opdracht waarbij IP Parking alle verouderde apparatuur en software vervangt.

Lees meer
1 2 3 14