Parkeergarage Rokin: in alles uitdagend!
Hartje Amsterdam ter plaatse van Metrostation Rokin lag al jarenlang het casco van de gelijknamige parkeergarage. Hegeman Bouw & Infra ging de uitdaging aan om deze op ‘postzegelformaat’ volgens moderne bouwmethodieken af te bouwen. Een terugblik op een bijzonder bouwproject.
[Dit artikel verscheen eerder in Vexpansie 2020-2 | Tekst Jelle van Egmond]
Het casco boven het voorziene metrostation Rokin van de Noord/Zuidlijn, met een capaciteit van 293 parkeerplaatsen en circa 260 stallingsplaatsen voor fietsen werd jaren geleden gelijktijdig met de Noord/Zuidlijn gerealiseerd. De eerste vraag was dan ook: Wat is de staat van het casco en voldoet deze nog aan de huidige regelgeving? Gelukkig bleek de staat van het casco nog redelijk goed te zijn en was het op enkele bekistingsresten na in redelijk goede bouwtechnische staat. We hebben het casco laten toetsen. Dit was een eis ook van de opdrachtgever, want tijdens bij ontwerp van het casco werd nog uitgegaan van de NEN 2443 uit 2000. Het bleek dat de omgang met lekwater een uitdaging was. Bij sneeuw wordt er met auto’s veel sneeuw(water) binnengereden; hier hebben we uiteindelijk een niet voorziene separate pompput voor gerealiseerd.
Tenderfase
Tijdens de tender- en engineeringsfase werd middels de opzet van een 3D-model (BIM) verder veel aandacht geschonken aan het raakvlakmanagement met diverse andere uitvoeringsdisciplines, denk hierbij aan het staalwerk en de installaties. Om met diverse disciplines in 3D te kunnen afstemmen en fouten (zogenaamde clashes) eruit te halen is het van groot belang dat alle input op eenduidige/ juiste wijze aangeleverd wordt bij de partij die de regie heeft, Hegeman in dit geval. Het model bleek echter niet zaligmakend en het bleek uiteindelijk bovenal ervaring en mensenwerk dat doorslaggevend was bij bijvoorbeeld het raakvlakmanagement met bestaande wapening. Het was een flinke inspanning om die niet te raken.
Binnen het met de gemeente Amsterdam gesloten DBM-contract (Design, Built and Maintenance) moest ook vanwege de onderhoudsverplichtingen naar de toekomstige gebruiksomstandigheden worden gekeken. De vloercoating is daarvan een mooi voorbeeld waarbij je in de tenderfase al kijkt naar de toekomstige waarde. Bij een goedkoop coatingsysteem moeten de bochten door slijtage vaak na een beperkt aantal gebruiksjaren weer worden voorzien van een nieuwe coating, met een goed systeem is het onderhoud aan de vloeren te minimaliseren. Gekozen is voor een hoge kwaliteit. Een bijkomend voordeel is dat de parkeergarage later niet (deels) dicht hoeft voor onderhoud van de vloeren.
Bewoners
Het project ligt in centrum van Amsterdam, dus was er veel aandacht voor het omgevingsmanagement en de aanvoer van materialen. Gelukkig zijn de meeste activiteiten onder de grond. Echter: de mensen in de buurt van de garage hebben jarenlang in de bouwput van de Noord/Zuidlijn gezeten. De omgeving was blij met de nieuwe inrichting. Mooie bestrating, horecagelegenheden hebben hun terrasje er netjes bijliggen en dan moet de garage worden afgebouwd. Dat lag gevoelig! De buurtbewoners waren tegen het ontwerp voor de lichtopbouw, dat wel boven het maaiveld komt. De buurt zat er zo bovenop, dat ze zelfs een architect heeft laten kijken naar een ander ontwerp. Samen met de opdrachtgever is het project goed gemanaged. Logistiek gezien lag er nog een uitdaging. De vrachtwagens kwamen daarom vaak ‘s morgens vroeg met materialen en reden dan de hellingbaan op. De materialen werden middels elektrisch materieel de garage ingereden. Gelukkig was het ’s ochtends rustig. Amsterdam komt op die locatie laat op gang.
Al met al is het project goed verlopen en is de Rokingarage op 6 mei 2020 geopend. De garage heeft parkeerplaatsen voor invaliden en beschikt over faciliteiten voor elektrisch laden. 80 procent van de parkeerplaatsen is voor vergunninghouders. Voor kortparkeerders bedraagt het tarief 6,30 euro per uur met een maximum van 63 euro per dag.
De opening van de fietsenstalling volgt in de loop van deze zomer.
Jelle van Egmond, Commercieel manager Hegeman Bouw & Infra BV
Bekijk meer artikelen
Tijd voor een nieuwe (parkeer)balans
Zijn het nieuwe inzichten die een nieuw tijdperk inluiden voor autogebruik en autoparkeren?
Lees meerWikken en Wegen voor parkeren in Maasterras Dordrecht
Parkeren in gebiedsontwikkeling Maasterras in Dordrecht kan het beste worden geclusterd in een parkeergarage en in buurthubs. CROW-KpVV casus als voorbeeld van duurzame gebiedsontwikkeling.
Lees meerHoe duurzaam is een parkeergarage? Parkeren essentieel voor gebiedsontwikkeling
Er ligt een enorme woningbouwopgave in het verschiet voor nu en in de toekomst. Deze wordt vooral binnenstedelijk opgelost.
Lees meerMinister Harbers: 'Blijf auto de ruimte geven'
Minister Harbers presenteert zijn Ontwikkelagenda Automobiliteit waarin hij oproept de auto de ruimte te blijven geven, in alle delen van ons land. De auto heeft ook in de toekomst een belangrijke rol.
Lees meerAndere kijk op parkeren?
In een recente bijdrage op Gebiedsontwikkeling.nu werd onlangs een lans gebroken voor een andere blik op parkeren.
Lees meerParkeergarages: een optimale eerste indruk van de stad
Een onderzoek naar welke elementen automobilisten het belangrijkst vinden als het gaat om de beleving van parkeergarages.
Lees meer