Nationaal Parkeercongres 2017

Het Vexpan Nationaal Parkeercongres 2018 vindt plaats op 11 oktober. Ze de datum alvast in uw agenda, meer informatie volgt!

Donderdag 9 november beleefden we ons jaarlijks Vexpan Parkeercongres, dit jaar het  ‘Parkeercongres on tour’. We kregen deze middag een uniek inkijkje in de ontwikkelingen in het centrum van Utrecht en het stationsgebied.

René Groen, opende het congres deze middag. Als directeur Ruimtelijke Kwaliteit en Mobiliteit van de gemeente Utrecht zorgden hij voor een inleiding over de stad Utrecht en haar ambities op het gebied van mobiliteit.

Cees Verbokkem deelde met ons de vraagstukken in het mobiliteits- en parkeerbeleid van de gemeente Utrecht en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Pim Venema zoomde vervolgens verder in op alle ontwikkelingen binnen het stationsgebied. Dit gaf een indrukwekkend beeld.

Download de presentaties:

Utrecht, groei van de stad en mobiliteit – René Groen (gemeente Utrecht)
Parkeerbeleid en uitdagingen – Cees Verbokkem (gemeente Utrecht)
Herontwikkeling Stationsgebied Utrecht, Naar duurzame parkeeroplossingen – Pim Venema (gemeente Utrecht)

Sarah Vehmeijer van Klépierre nam ons in haar presentatie mee in het proces van herontwikkeling van Hoog Catharijne. Het bedrijf Klépierre (voorheen Corio) is eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne. Bereikbaarheid is voor Klépierre van cruciaal belang.

Vervolgens kregen we nog vanuit de kant van NS Stations te horen wat de rol van het station is in het gebied. Bert Vaessens, Formulemanager autoparkeren, deelauto en bagagekluizen NS Stations verzorgde de presentatie ‘Stationsontwikkeling Utrecht Centraal’.

Download de presentatie:
Stationsontwikkeling Utrecht Centraal – Bert Vaessens (NS Stations)

Moderator Ernst Bos (Spark) nam na alle presentaties nog even de tijd om de vragen die in het publiek leefden te beantwoorden.

Na een korte pauze zocht iedereen zijn/haar groep op voor het bijwonen van één van de pop-up sessies in de omgeving.

  1. Fietsparkeren

In de sessie Fietsparkeren werd een bezoek gebracht aan de grootste fietsenstalling ter wereld, fietsenstalling Stationsplein Utrecht. De rondleiding geschiedde onder leiding van Bas Fukken van de gemeente Utrecht en Richard Maree van de stalling. De stalling is nog in aanbouw maar als het geheel in 2018 gereed is, is er plaats voor 12.500 fietsen. In augustus is het eerste deel geopend en nu kunnen er al zo’n 7.500 fietsen gestald worden. Het gaf een indrukwekkend beeld. Via een nog te restaureren gang ging de wandeltocht door naar het geheel vernieuwde Hoog Catharijne waar stadsgids Edwin van den Bergh een toelichting gaf op het moderne, lichte winkelcentrum dat over het water van de Catharijnesingel staat en waar in de toekomst zelfs rondvaartboten onderdoor kunnen gaan. Via het Vredenburg en de Zakkendragersteeg eindigde de sessie bij Stadskasteel Oudaen, waarvan wij nu weten waarom er kanonskogels in de gevel zijn gemetseld.

  1. Ondergronds parkeren

Tijdens deze sessie werd onder leiding van stadsgids Rob Kops een bezoek gebracht aan de nieuwe parkeergarage P5. Via de voetgangerspassage langs het   station liepen we door het oude Hoog Catharijne door naar het nieuwe deel. Johan Tol en René van Dillen van Interparking verzorgden in de parkeergarage een rondleiding. De P5 parkeergarage maakt deel uit van de grote vernieuwing van Hoog Catharijne, die eigenaar Klépierre uitvoert. De gloednieuwe garage biedt plek aan 1.272 auto’s en is voorzien van de nieuwste technieken. Zo is er een parkeergeleidingssysteem, 9 elektrische oplaadpunten en slimme en duurzame ledverlichting. Tijdens de rondleiding bezochten we ook niveau -1, waarbij restanten te zien zijn van de hoofdpoort van kasteel Vredenburg. Het is voor het eerst sinds de 16 eeuw dat de poort weer te zien is voor het publiek.

  1. Retail

Onder leiding van stadsgids Willemijn Bánki en de Shopping Director van Klépierre, Sarah Vehmeijer, maakten we een rondwandeling door Hoog Catharijne. Wat in de presentatie van Sarah was verteld kon nu ter plekke getoond worden. Het gaf een goede indruk van het vergrote winkelgebied en de nieuwe aansluitingen die er tussen het station en de stad worden gemaakt.

  1. Stationsgebied

Jan Maarten Dalmeijer nam ons als architectuurgids mee door het stationsgebied. Bij de maquette in het Stadskantoor stonden we even stil. Wat was er tot nu toe gerealiseerd en wat waren de plannen? Met een kijkje bij het station, de Moreelsebrug, het nieuwe en oude gedeelte van Hoog Catharijne en alle kennis en wetenswaardigheden van Jan Maarten werd het een sessie waarin een complete indruk van het gebied werd achtergelaten.

 

  1. Historische rondwandeling

Bij de Historische rondwandeling nam Wendy de Keijzer ons mee naar de historische binnenstad van Utrecht. Maar niet zonder eerst vanuit Hoog Catharijne de nieuwe toegangsweg te nemen naar het centrum, de Moreelsebrug. Tijdens de rondleiding in het oude gedeelte van de binnenstad van Utrecht werden er bijzondere verhalen verteld over o.a. kerken, oude gebouwen, het handelscentrum van Utrecht door de jaren heen en natuurlijk de Dom van Utrecht.

Alle pop-up sessies eindigden bij Stadskasteel Oudaen, waarbij er in de brouwerij in de kelder volop werd nagepraat over alles wat er besproken en gezien was. Voor de geïnteresseerden volgden nog een rondleiding door de brouwerij mét een glas Ouwe Daen. De middag werd afgesloten met een diner.

U kunt hier een foto-impressie vinden.


Het Nationaal Parkeercongres 2017 werd mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u meewerken aan het succes van het Nationaal Parkeercongres 2018?