VOORBURGS GARAGEDAK TEGEN HITTE- EN WATEROVERLAST

Een oplossing voor hitte- en wateroverlast zijn groene daken met waterbuffer. Maar hoe regel je dat bij een groot, particulier garagedak? De lessen van Leidschendam-Voorburg. 

Tot voor kort was er weinig te bijzonders te zien op het garagedak van een appartementencomplex in Voorburg. Het dak was belegd met grijze tegels. Nu schiet er echter van alles uit omhoog. Onder de planten schuilt een zogeheten polderdak, met kratten om regenwater in op te vangen. Slimme sluisjes, afgestemd op het weerbericht, regelen wanneer en hoe snel het water het riool instroomt. Vlak voor een grote bui bijvoorbeeld, om alle ruimte vrij te maken voor de volgende plens regenwater.

Zo helpt het dak de gemeente in haar voorbereiding op de toekomstige weersvoorspellingen: meer droogte, meer hitte én heftiger buien. Voor dat laatste hadden de voorsteden van Den Haag hun open water al flink onder handen genomen, zegt beleidsmedewerker Simon van Damme. ‘We maakten bredere watergangen, nieuwe slootjes en extra flauwe natuurvriendelijke oevers’, zegt hij. De gemeente keek ook naar Operatie Steenbreek, de organisatie die gemeenten ondersteunt bij het vergroenen van wijken. ‘Tegels eruit, plantjes erin.’ Maar die tegels zijn wel vaak van particulieren. Daar begon ook het idee voor het groene garagedak in Voorburg.

Lees het volledige artikel op binnenlandsbestuur.nl