Verwijderde fietsen bijna nooit opgehaald

Eigenaars van fietsen die uit drukke stationsgebieden zijn weggehaald halen hun rijwiel zelden op, blijkt uit onderzoek door BNR Nieuwsradio. Dat geldt al helemaal in Den Haag en Maastricht, waar 92 procent van de fietsen verweesd in gemeentelijke depots blijft staan.

Ophaalbereidheid hoogst in Leeuwarden

In Leeuwarden is de zogeheten ‘ophaalbereidheid’ nog het hoogst. Daar wordt ongeveer de helft van de door de gemeente weggehaalde fietsen later weer geclaimd door de eigenaar. De gemiddelde ophaalbereidheid in de 12 steden waar BNR cijfers opvroeg, ligt slechts rond de 25 procent.

Lage ophaalbereidheid geen gevolg van kosten

Dat die ophaalbereidheid zo laag ligt, is waarschijnlijk geen gevolg van de kosten die soms in rekening worden gebracht bij het ophalen. In  het relatief ophaalbereide Leeuwarden kost het ophalen van je fiets 25 euro, terwijl het in het nauwelijks ophaalbereide Maastricht geheel gratis is. Het hoogste bedrag wordt in rekening gebracht door de gemeente Arnhem, die 35 euro vraagt. Volgens de Arnhemse wethouder mobiliteit Van der Zee is dat tarief niet kostendekkend.

Lees het volledige artikel op binnenlandsbestuur.nl