Vernieuwde fietsenstallingen op 44 stations

NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen. Het gaat om zelfservice-fietsenstallingen, die nu veelal voorzien zijn van een stalen draaihek. De nieuwe entree heeft transparante toegangsdeurtjes, gebruik van de stalling wordt de eerste 24 uur gratis* en reizigers kunnen eenvoudig in- en uitchecken met hun ov-chipkaart. Ook voor het huren van een ov-fiets kunnen reizigers terecht. Alle 44 fietsenstallingen zijn nog voor het eind van dit jaar voorzien van de nieuwe toegang.

“We merken dat de self-service stallingen vaak niet worden gebruikt, doordat ze niet gebruiksvriendelijk zijn. Daar willen we wat aan doen”, vertelt NS-woordvoerder Hessel Koster.

Reizigers kunnen bij de opgeknapte stallingen zelf in- en uitchecken en de stallingen krijgen cameratoezicht. Via een intercom kunnen reiziger contact opnemen met een medewerker. De vernieuwde fietsenstallingen moeten de veiligheid voor de reiziger vergroten en zorgen voor een betere benutting van de stallingen.

De zelfservice-fietsenstallingen bevinden zich bij 44 stations verspreid over het land: van Den Helder tot Heerlen, van Hoogeveen tot Middelburg. Alle locaties zijn te vinden op dit kaartje.

Eerste stations al gereed

NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in de ombouw van de 44 stallingen, die eind 2018 gereed moet zijn. Op de NS-stations Baarn, Wormerveer en Maarssen is de ombouw al gereed.

De stations Bilthoven en Heerenveen waren als eerste gereed en daar werd de vernieuwde entree getest. Reizigers konden daar een enquête invullen en gaven gemiddeld een 8 aan de nieuwe situatie: ze voelen zich prettig en veilig in de stalling. “Bovendien zien we dat de bezetting van deze beide fietsenstallingen is met zo’n 40 procent is gestegen. Als dat op elk station zo gaat, dan zijn we dik tevreden”,  besluit Koster.

Bestuursakkoord
De investering is één van aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren, die het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu eind 2016 sloot met verschillende partijen zoals NS, ProRail, de Fietsersbond, de VNG en IPO.

*m.u.v. Amsterdam Sloterdijk