Utrecht wil milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030

Utrecht wil toe naar een milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030. In die zone zijn alleen nog voertuigen zonder schadelijke uitlaatgassen welkom, zoals fietsen en elektrische auto’s. Ook brommers zijn niet meer welkom.

De stad neemt het initiatief voor een coalitie met andere gemeenten ‘om een pad uit te stippelen’ om dit doel te bereiken. Daarnaast wordt de milieuzone – nu nog alleen in de binnenstad – de komende jaren groter in omvang.

Dat staat in het coalitieakkoord dat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vandaag aan het publiek presenteren. Hoe groot de emissieloze milieuzone precies wordt is nog niet bekend. Dat moet nog worden uitgewerkt, laten de coalitiepartijen weten in een toelichting.

Om de lucht in de stad gezonder te krijgen zetten de partijen verder vol in op het stimuleren van deelauto’s, meer laadpalen voor elektrische auto’s en busvervoer dat zo snel mogelijk (uiterlijk 2028) emissieloos moet zijn.

Parkeertarieven

Daarnaast wil de coalitie ervoor zorgen dat het verkeer de komende jaren niet toeneemt, ondanks de groei van de stad. Op straat parkeren wordt duurder dan parkeren in garages. De parkeertarieven op straat voor vergunningshouders worden duurder in de drukste gebieden van de stad.

Lees het volledige artikel op ad.nl