Stad Groningen weert auto’s van straat om parkeerdruk te verminderen

Auto’s moeten zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen en in parkeergarages of op eigen terrein worden geparkeerd. Dit is de kern van de nieuwe parkeervisie van de stad Groningen.

De parkeerdruk in de straten neemt toe. Inwoners van de stad rijden niet zelden rondje na rondje om een plekje in de buurt van hun huis te vinden, omdat de parkeerplekken in hun wijk door forenzen worden bezet. Bovendien, zo blijkt uit onderzoek onder vierduizend inwoners, dat wijkbewoners meer groen- en leefruimte willen. Maar er komen geen nieuwe parkeerplekken bij. ‘We hebben drie Noorderplantsoenen aan parkeerareaal’, licht wethouder Paul de Rook (D66) toe. ‘Daar moeten we slimmer gebruik van maken.’ Kortom: auto’s moeten als het maar even kan van de straat.

Geen vergunning voor openbare weg

In de nieuwe parkeervisie 2018-2025 worden mogelijke maatregelen opgesomd om dit voor elkaar te krijgen. Indien er nieuwbouw komt, is het de bedoeling dat de toekomstige bewoners geen vergunning krijgen op de openbare weg te parkeren. Wooncorporaties en projectontwikkelaars worden zo gedwongen op het nieuwbouwterrein voor een oplossing te zorgen. Ontwikkelaars zorgen ook nu voor parkeerplek, bijvoorbeeld in een parkeergarage. In de praktijk blijkt dat bewoners hier niet altijd gebruik van maken, omdat ze de tarieven te hoog vinden. Gevolg: ze parkeren hun auto op straat.

Lees het volledige artikel op dvhn.nl