Parkeergebouw van Zecc is herkenningspunt voor Leidsche Rijn Centrum

De nieuwe parkeergarage aan het Berlijnplein in Utrecht is alles behalve een abstract en anoniem gebouw, maar heeft een duidelijke identiteit. Zecc Architecten heeft met het alzijdig ontworpen gebouw, voorzien van een markante toren, Leidsche Rijn Centrum een herkenningspunt gegeven.

Het Berlijnplein maakt deel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. Het parkeergebouw staat op een prominente plek aan het plein; het vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in het centrumgebied.

Toren

Om die reden heeft Zecc Architecten het gebouw niet de anonieme uitstraling van de doorsnee parkeergarage willen geven. Het gebouw bezit baksteengevels en een ritmische kozijnindeling die doen denken aan bijvoorbeeld een kantoor- of schoolgebouw. Een opvallende toren versterkt de identiteit en vervult tevens een publieke functie als oriëntatiepunt.

“Leidsche Rijn Centrum miste herkenningspunten zoals die vanzelfsprekend aanwezig zijn in een historische binnenstad:, leggen de architecten uit. “Bij het ontbreken van een kerktoren of stadhuis is hier een extra markering in het gebied toegevoegd.” Functioneel is de toren ingezet ten behoeve van de P+R-aanduiding. Een lichtgevende pinakel vormt het hoogste punt.

Afwisselend gevelbeeld

Het alzijdige ontwerp kent een sterke gevelritmiek, waarvan de indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het levendigst; in een hoge plint is hier een commerciële functie opgenomen. Het metselwerk en de gevelopeningen benadrukken aan deze zijde de verticaliteit.

De overige gevels bieden telkens een ander aandacht dankzij een andere compositie. De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame.

Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig beton en gevelelementen met ingestorte, geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk toegepast en zijn er nestgelegenheden voor zwaluwen en vleermuizen gemaakt.

Kolomvrije vloervelden

Het parkeergebouw biedt plaats aan 620 voertuigen en heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Vanaf de A2 is de garage toegankelijke via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Daarnaast is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en, aan de zijde van de Utrechtse binnenstad, vanaf de Vleutensebaan.

De parkeergarage biedt acht parkeerlagen met kolomvrije vloervelden. Samen met de geveluitstraling en de kozijnindeling maakt dit voorstelbaar dat het gebouw in de toekomst wordt getransformeerd voor een woon- of werkfunctie. Het gebouw is bovendien voorbereid op twee extra bouwlagen.

De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en lichtinval. Kunstmatige verlichting is in led uitgevoerd en er is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt, wat onnodige verkeersbewegingen voorkomt, aldus de architecten.

Dak met kunst

Op het dak kunnen de automobilisten parkeren onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen, waarmee elektrische auto’s meteen kunnen worden opgeladen. Verder is het dak verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo Broos (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers).

Een rand van vegetatie op de borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat niet lang geleden op deze plek lag. Deze groene strook omschrijft Broos als “een nieuwe horizon waarboven de hemel zich opnieuw met het land verbindt”.

Op het dak van het trappenhuis staat een drie meter hoge snip, een veelvoorkomende weidevogel in dit voormalige tuindersgebied. De enorme vogel moet verwondering wekken en tegelijkertijd aandacht vestigen op de kwetsbare natuur in de omgeving. Daarnaast helpt hij hij mee aan het versterken van de identiteit van deze plek.

Via architectenweb.nl