Jaarbeursplein krijgt ondergrondse ‘parkeervilla met dakterras’

Wie recent het Utrechtse Stationsgebied bezocht, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen: het Jaarbeursplein is een grote bouwput voorzien van een volledig betonnen stempelraam. In opdracht van de gemeente Utrecht realiseert de Bouwcombinatie Jaarbeursplein (Van Hattum en Blankevoort/Visser & Smit Bouw) hier een drielaagse ondergrondse parkeergarage inclusief pleininrichting. ‘Het genoemde stempelraam is onderdeel van de definitieve dakconstructie van de parkeergarage’, vertelt ontwerpleider Marnix Gallegos Ruiz.

Tijdens de ontgraving van de bouwput diende het fijnmazige betonnen raster op maaiveldniveau reeds als bouwterrein, onder meer voor de plaatsing van graafmachines. Tijdens de definitieve cascobouw onder de grond kon met het omzetten van prefab verdiepingskolommen naar in het werk gestorte kolommen voor de -1 vloer worden volstaan om de dakconstructie te vervolledigen. ‘Uiteraard is dat gedaan voor een goede aansluiting op de bijzondere dakconstructie’, zegt Gallegos Ruiz. ‘Het stempelraam diende daartoe maximaal te worden gewapend voor verschillende belastingen, en is een logistieke en constructieve innovatie van formaat – het unique selling point van de bouwcombinatie. De belangrijkste reden om dit stempelraam zo te ontwikkelen, betreft de belendingen. Met het massieve raster is het mogelijk naast het Beatrixgebouw toch een ruime voetgangersroute in te richten. Tijdens de werkzaamheden gaat de volledige mensenstroom van Utrecht Centraal naar de Jaarbeurs tussen de bouwput en het Beatrixgebouw door.’

Lees het volledige artikel op stedenbouw.nl