Herziene richtlijn voor rook- en warmteafvoer

Rook is doodsoorzaak nummer één bij een brand. De meeste slachtoffers komen om door verstikking en het inademen van giftige gassen. Om dit tegen te gaan, is het zinvol om in alle bouwwerken een rook- en warmteafvoersysteem aan te brengen.

Een Rook- en WarmteAfvoersysteem (RWA) is in staat om op een effectieve manier rook en warmte uit het bouwwerk te onttrekken. Door op hoog niveau gaten te creëren en te voorzien van rookluiken of rookgasventilatoren, wordt de rook een uitgang geboden en zal de rook via deze ‘gaten’ de ruimte verlaten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de thermische eigenschappen van rook.

Door de afmeting van de ‘gaten’ af te stemmen op de brandhaard die wordt verwacht, is het mogelijk een rookvrije hoogte te creëren. Hieronder kunnen mensen veilig vluchten en de hulpdiensten een inzet plegen. Daarbij is de hoofddraagconstructie niet onderhevig aan te hoge temperaturen, een flash-over wordt uitgesteld dan wel voorkomen en materialen en goederen waar mogelijk gevrijwaard blijven van schade. Dit gaat echter alleen werken als er gelijktijdig sprake is van een adequate luchttoevoer die ervoor zorgt dat de rookgassen daadwerkelijk effectief kunnen worden afgevoerd. Daarbij is de RWA-installatie ook te gebruiken voor comfortventilatie en/of daglichtvoorziening. Een heel prettige bijvangst!

Lees het volledige artikel op cobouw.nl