Helft betaald parkeren Rotterdam onterecht

In zeker de helft van de gebieden waar Rotterdam sinds 2006 betaald parkeren invoerde, is dat ten onrechte gebeurd.

De rekenkamer van de stad stelt dat op basis van onderzoek. Betaald parkeren invoeren is pas toegestaan bij een bepaalde parkeerdruk, om ervoor te zorgen dat mensen sneller de auto laten staan en niet parkeren in wijken waar het druk is. Nu blijkt dat in Rotterdam in meer dan de helft van de wijken helemaal geen sprake was van een hoge parkeerdruk.

Hoeveel dit verkeerde parkeerbeleid de gemeentekas heeft opgeleverd, is niet bekend. Dit komt doordat de administratie van de gemeente niet goed is ingericht, waardoor niet te zien is wat de kosten en baten zijn van het beleid, oordeelt de rekenkamer. Wel ontdekte de rekenkamer dat Rotterdam ongeveer 12 miljoen euro meer haalde uit betaald parkeren dan door de colleges is gerapporteerd.

Geen effect

Sinds 2006 is het stadsbestuur verantwoordelijk voor het parkeerbeleid. Sindsdien is in verschillende wijken betaald parkeren ingevoerd, waaronder de Tarwewijk, Schiemond, Spangen, Hillesluis, Kralingen-West en Rubroek. Niet alleen hebben mensen in een aantal van de wijken onnodig voor parkeren betaald, ook heeft het parkeerbeleid er vaak geen effect gehad: er staan nog net zoveel auto’s als in 2006. Dit is ook nooit eerder onderzocht door de gemeente.

Via RTLnieuws