Gratis parkeren in IJsselstein om ‘spookstad’ te voorkomen

Automobilisten kunnen in IJsselstein vanaf komend jaar de eerste twee uur gratis parkeren in parkeergarages. Dat heeft de gemeenteraad begin november besloten. Het besluit moet de binnenstad aantrekkelijker maken. “De binnenstad heeft het immers zwaar”, zegt wethouder Mark Foekema (LDIJ), doelend op de winkelleegstand in IJsselstein. “We moeten onze stad redden.”

Op dit moment kost parkeren in de garages Overtoom en Eiteren 1,35 euro per uur. De gemeente verhoogt dat tarief naar 1,60 euro, maar maakt de eerste uren dus gratis. IJsselstein hoopt daarmee meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. “We hebben mensen uit de regio nodig die hierheen komen. Hiermee lok je die bezoekers en helpen we de ondernemers overleven”, zegt Foekema.

SPOOKSTAD

Fractievoorzitter Ronald Koehorst van LDIJ sluit zich daarbij aan. Als er nog meer winkels leeg komen te staan, wordt IJsselstein straks een spookstad, waarschuwt hij. Het gedeeltelijk gratis parkeren was een stokpaardje van de LDIJ in verkiezingstijd. Koehorst laat tijdens de vergadering dan ook geregeld van zich horen. “Vertel me in welke gemeente dat werkt!”, roept hij fel naar collega-raadsleden van het CDA en D66, die met het alternatieve plan komen om juist het derde en vierde uur parkeren gratis te maken. Een concreet antwoord blijft uit.

Koehorst hamert net als veel andere raadsleden op de wens van IJsselstein voor een autoluwe binnenstad. Nu parkeren velen nog op straat, omdat dat op bepaalde uren gratis is. Daarnaast is het druk aan de randen van parkeerzones, want ja, ‘we zijn nu eenmaal Hollanders’, aldus Jos de Wit van het CDA. “Binnenstadbewoners kunnen vervolgens hun auto niet meer kwijt”, zegt Koehorst.

Daarom besluit de gemeenteraad voortaan ook de eerste parkeervergunning voor binnenstadbewoners gratis te maken. Om meer parkeerders naar de garage te lokken, worden bovendien de zogenoemde venstertijden – oftewel: wanneer je moet betalen – gelijkgetrokken voor betaald parkeren in de garage en op straat. Het nieuwe parkeerbeleid kost de gemeente jaarlijks 300 duizend euro.

Lees het volledige artikel op rtvutrecht.nl