Fietsgarages hebben de toekomst

De fiets is aan een grote opmars bezig in de binnensteden. In steden als Zwolle, Groningen en Leiden worden twee van de drie verplaatsingen binnen de stad op de fiets gedaan. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in fietsstraten, slimme verkeerslichten en snel fietsroutes maar het is nu zaak om veel meer aandacht aan het fietsparkeren te besteden. De fiets dreigt namelijk het slachtoffer van zijn eigen succes te worden. Overal in binnensteden zorgen geparkeerde fietsen voor overlast doordat ze overal neergezet worden en daarmee de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van binnensteden ernstig in gevaar brengen. Tijd dus voor een fundamenteel andere aanpak waarbij veel meer aandacht is voor fietsparkeren.

Kernwoorden voor een goed fietsparkeerbeleid zijn: grote inpandige bewaakte stallingen als basis, pop-up stallingen voor de piekvraag, fietscoaches voor service en handhaving, goede bewegwijzering en aantrekkelijke routes. De situatie lijkt op hoe we in de 70’er- en 80’erjaren met de auto omgingen. Toen dreigden auto’s de binnensteden te verstikken en investeerder we in parkeergarages.

VEXPAN NATIONAAL PARKEERCONGRES 2019

Het Vexpan Nationaal Parkeercongres vindt op 10 oktober 2019 plaats in het congresgebouw van de RDM. Iedereen is welkom! Aanmelden is mogelijk via Vexpan.nl.