BAM bouwt ‘groene’ parkeergarage met P+R faciliteiten in Leidsche Rijn Utrecht

BAM Bouw en Techniek is geselecteerd om in opdracht van Gemeente Utrecht een grootschalig parkeergebouw te realiseren aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw met een vloeroppervlak van circa 20.500 m2 zal plaats bieden aan 620 voertuigen waarvan 50 voor de P+R.

De parkeergarage en P+R’ – ontworpen door Zecc Architecten – wordt gerealiseerd naast de verkeerstunnel van de A2, in de nabijheid van het trein- en busstation Utrecht Leidsche Rijn. Vanaf de P+R is het eenvoudig overstappen op het OV-netwerk. Het gebouw krijgt drie entrees voor auto’s en wordt vanuit verschillende kanten benaderbaar. De gevel aan het Berlijnplein bevat een hoge plint voor horeca of retail. Totaal kent het gebouw 8 parkeerlagen met grote kolomvrije vloervelden.

BAM start in augustus met de uitvoering van haar opdracht en de oplevering van het gebouw staat gepland in het najaar van 2020.

Duurzaamheid

De te bouwen parkeergarage in Leidsche Rijn Centrum zal gebouwd worden met duurzame materialen. Op de bovenste verdieping wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het dak krijgt langs de randen een groene berm met in de hoek een vogel (de Snip) van ongeveer 3 meter hoog. Het kunstwerk wordt gemaakt door kunstenaars Pietertje van Splunter en Zeger Reyers.

Flexibiliteit

Mocht er meer parkeerruimte nodig zal zijn, dan is het mogelijk om de parkeergarage met maximaal twee bouwlagen (180 voertuigen) uit te breiden. In de toekomst is het zelfs denkbaar dat het gebouw kan worden getransformeerd tot een andere functie.

BAM Bouw en Techniek – Regio Midden verantwoordelijk voor de integrale – zowel bouwkundig als installatietechnisch – realisatie van het parkeergebouw.

Via Bambouwentechniek.nl