Nederland circulair in 2050

Kaart wordt geladen...

Datum/tijdstip
Datum - 16/05/2019
12:00-14:00

Locatie

APPR Hét Brancheburo

Categorie


Op 16 mei a.s. vindt er van 12.00 uur – 14.00 uur traditiegetrouw bij het Vexpan-bureau in Naarden een lunchbijeenkomst plaats. Dit jaar zullen Jim Teunizen (Alba Concepts) en Pablo van den Bosch (Madaster) in het kader van Nederland circulair in 2050 een bijdrage leveren.

100% circulair in 2050, is jouw organisatie er klaar voor?

Door Jim Teunizen, Alba Concepts

Kreten als ‘van lineair naar circulair’, ‘van bezit naar gebruik’ en ‘van afval naar grondstof’ worden te pas en te onpas gekoppeld aan de term “circulaire economie”. Echter, op welke manier levert dit voor een organisatie daadwerkelijk voordelen op en welke impact heeft de circulaire economie op haar beleid? Nederland circulair in 2050. Dit betekent dat opdrachtgevers, in de bouw- en vastgoedsector, steeds vaker vragen om een prestatie op het gebied van circulaire bouw. Het is daarom belangrijk om aan te kunnen tonen, in welke mate circulariteit onderdeel is van een specifiek vastgoedconcept. Wat betekent circulair bouwen? Hoe maken we circulair bouwen praktisch? Hoe stellen we de juiste circulaire uitvraag aan de markt? Hoe maak je circulariteit meetbaar? En wat is de impact van circulariteit op bouw- en investeringskosten? Allemaal vragen die leven in de vastgoedmarkt. Wij, Alba Concepts, maken circulair bouwen tastbaar en concreet.

Alba Concepts is een jonge, duurzame onderneming die zich richt op drie activiteiten: advisering, management en projectontwikkeling. Bij alle activiteiten staat centraal dat zij handelen daar waar vastgoed, duurzaamheid, strategie en financiën elkaar vinden in de vroege planfasen.
Jim Teunizen is opgeleid als ingenieur aan de TU Eindhoven en heeft vervolgens een ontwerpers- en rechtenopleiding gevolgd. Dit komt in zijn projecten goed van pas. De mix van techniek, financiën, juridische aspecten en duurzaamheid vormt vandaag de dag nog steeds de rode draad in zijn projecten. Zijn kracht is om in de huid van zijn opdrachtgever te kruipen en op basis van een creatieve aanpak te komen tot nieuwe, vaak onverwachte, inzichten. Zijn inzet op het gebied van duurzaamheid heeft erin geresulteerd dat Jim in 2018 en 2019 op respectievelijk een mooie 5de en 7de plaats is geëindigd in de ABN AMRO Duurzame 50.

 

Madaster, het kadaster voor materialen

Door Pablo van den Bosch, Madaster

Afval is materiaal zonder identiteit, dus waarom schrijven we onze gebruikte materialen niet op zodat we afval kunnen elimineren? In onze huidige economie is het bijna standaard om iets te maken, gebruiken en dan weg te gooien, terwijl we ook producten kunnen ontwerpen en toepassen met hergebruik in gedachte. Dit creëert nieuwe business modellen (denk aan product as a service) en voorkomt verspilling van energie en materiaal. Het betreft de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. En die is meer dan welkom in de bouw en constructiesector.

Madaster is in 2017 opgericht om het register voor materialen en producten in de gebouwde omgeving te realiseren. Pablo is één van de oprichters en richt zich op de internationale uitrol van het platform en Madaster Foundation. Momenteel is reeds 2 miljoen m2 vastgoed in Madaster geregistreerd, voornamelijk via Building Information Models (BIM). Het platform biedt gebruikers een veilige opslag voor gebouwdata, genereert automatisch een gebouw (of materiaal) paspoort, voorziet in de financiële waardering van materialen en geeft inzicht in de toegepaste circulaire uitgangspunten in vastgoed.

AANMELDEN

Leden van Vexpan kunnen de lunchbijeenkomst voor slechts € 75,- excl. btw bijwonen. Van niet-leden vragen we € 150,- excl. btw.

Klik hier om u aan te melden

Wij zien uit naar uw komst. Kunt u toch niet aanwezig zijn? Laat ons dit zo snel mogelijk weten. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega. Vóór 9 mei 2019 kunt u kosteloos annuleren. Bij annulering na 9 mei 2019, of bij no-show, wordt het volledige deelnamebedrag excl. btw in rekening gebracht.