Themadag gemeenten

De Vexpan Themadag voor gemeenten is een tweejaarlijks evenement georganiseerd door de Vexpan commissie gemeenten. Dit evenement is bij te wonen door iedereen die werkzaam is binnen een gemeente.

Op 5 juni 2018 organiseerde de commissie gemeenten van Vexpan een themadag, specifiek bedoeld voor diegenen die binnen gemeenten verantwoordelijk zijn voor het mobiliteits-/parkeerbeleid en de uitvoering ervan.

Het hoofdthema was: ‘parkeren ↔ gedrag’. Hoe kunnen we gedragskeuzes van parkeerders beïnvloeden zodat gemeentelijke doelstellingen anders dan op prijs worden bereikt? Hoe is gedrag te benaderen en hoe om te gaan met gedragsexperimenten? En met een blik op de toekomst: moeten we nieuwe kentallen toepassen of normen helemaal loslaten?

Om 9.30 uur werd de dag geopend door Debby Bornebroek (gemeente Den Haag en lid van het dagelijks bestuur van de commissie gemeenten), waarna Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck aftrapte door de bezoekers zich te laten verplaatsen in de parkeerder. Hierbij werd er ingegaan op verschillende vormen van gedrag. Al snel werd duidelijk dat communicatie en de wijze van communiceren een belangrijk aspect voor de parkeerder is, waarbij het vooral een uitdaging is om het gewoontegedrag te beïnvloeden.

De sprekers op deze dag – Casper Stelling (MU Consult), Sebastiaan Dommeck (Empaction), Danny Louwerse (gemeente Almere), Hillie Talens (CROW), Diede Labots (gemeente Den Haag) en Vita Bolsius (Heijmans) – overlaadden de meer dan 100 deelnemers met hun kennis en ervaringen. Wat is er beter dan op deze manier binnen de Vexpan om kennis te delen? Een mooie opkomst voor de derde editie van de tweejaarlijkse themadag voor gemeenten.

Kenmerkend aan de dag was de enthousiaste interactie. Er waren twee momenten waar verscheidene casussen werden besproken. Voor de lunch nam een panel samen met alle deelnemers een aantal stellingen door, maar ook een casus aan het einde van de dag over de vraag hoe je het beste kunt voorkomen dat bezoekers naar het strand van Scheveningen rijden, nog beschikbare parkeergarages voorbij rijden en vervolgens vastlopen in het verkeer omdat de resterende parkeerplaatsen vol zijn. Er werd aan alle kanten van de zaal naar de microfoons gegrepen om ideeën te opperen, of juist tegenargumenten te stellen.

De dag werd afgesloten met een zogeheten ‘Spiegel op de dag’ door Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck, gevolgd door een intieme borrel.

Presentaties

Let op: de presentaties zijn alleen door Vexpan gemeenteleden te downloaden!

[wpfilebase tag=file id=526 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=527 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=532 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=529 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=531 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=530 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=533 tpl=vexpan-simple2 /]
[wpfilebase tag=file id=528 tpl=vexpan-simple2 /]