Direct effect van de verzwaarde coronamaatregelen op parkeergedrag Nederlander

Een week na de verdere aanscherping van de coronamaatregelen, ziet parkeerapp Parkmobile het aantal parkeertransacties in heel Nederland weer teruglopen. Na de sluiting van de horeca in week 42, volgde afgelopen week ook de sluiting van andere plekken en gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen, waaronder bioscopen en musea. De verzwaarde maatregelen hebben direct effect op het parkeergedrag van Nederlanders. Waar in week 44 nog een positieve trend zichtbaar was, is er in week 45 sprake van een landelijke afname van 3,9 procent.

Met meer dan 2 miljoen actieve gebruikers in Nederland heeft Parkmobile goed zicht op de laatste ontwikkelingen binnen het mobiliteitslandschap. De parkeerdata waar Parkmobile over beschikt geven inzage in de manier waarop Nederlanders zich op zowel nationaal als lokaal niveau met de auto verplaatsen.

De daling van afgelopen week kan worden verklaard door de verzwaring van de coronamaatregelen, die op woensdag 4 november om tien uur ‘s avonds inging. Afgelopen week daalde het aantal parkeertransacties van maandag tot en met woensdag met 1,0 procent, en van donderdag tot en met zondag zelfs met 6,1 procent.

Parkeerders mijden de grote steden

In de grote steden als Amsterdam (-3,8%), Rotterdam (-2,5%) en Den Haag (-2,0%) ziet Parkmobile een vergelijkbare daling in het aantal parkeertransacties. Amsterdam laat de grootste verandering zien. In week 44 steeg het aantal parkeertransacties daar nog met 3,8 procent. Voor de rest van Nederland geldt een nog grotere afname van 4,9 procent.