Coronamaatregelen grote impact op parkeertransacties in de weekenden

De gedeeltelijke lockdown heeft de afgelopen weken gezorgd voor een scherpe daling in het aantal parkeertransacties in Nederland, vooral op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Dit blijkt uit de parkeerbarometer van parkeerapp Parkmobile. De aangescherpte maatregelen, waaronder het sluiten van de horeca, lijken hiermee een effect te hebben op het parkeergedrag van Nederlanders. De afgelopen week steeg het aantal parkeertransacties met 3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Het schokeffect van de maatregelen lijkt daarmee voorbij.

Opvallend is dat er in de afgelopen periode van maandag tot en met woensdag sprake is van een daling van 6,3 procent (vergeleken met week 39), terwijl de daling van donderdag tot en met zondag twee keer zo groot was (-12,6%).

Meer geparkeerd in grote steden

Parkmobile heeft ruim 2 miljoen actieve gebruikers in Nederland en heeft daarmee goed inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse mobiliteit. De parkeerdata laten op zowel nationaal als lokaal niveau zien hoe Nederlanders zich met de auto bewegen.

In week 44 was er sprake van een landelijke stijging van 43 procent ten opzichte van week 43. Kijkend naar de grote steden, werden Amsterdam (+3,8%), Den Haag (+4,9%) en Rotterdam (+6,1%) vorige week vaker werden bezocht dan in de week ervoor. De stijging in de grote steden is hoger dan in de rest van Nederland (+1.3%).